Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Τριπλοκυψελίδιο σε εξαράκι.

 Σε προηγούμενη ανάρτηση είχα αναφέρει πως κατασκεύασα και δοκίμαζα τα μικρά κυψελάκια που αναφέρει ο Βαγγέλης ο Στεφανής στο δεύτερο DVD του.


Τα μικρά αυτά κυψελάκια λοιπόν είχαν πολύ επιτυχία στην γονιμοποίηση των βασιλισσών αλλά και στην διαβίωση του μικρού σμήνους . Προηγούμενες απόπειρες μου με την μετατροπή κανονικών κυψελών σε τρία κυψελίδια των τριών κανονικών πλαισίων δεν είχαν αίσιο τέλος (ίσως να φταίνε οι χειρισμοί μου) . Σίγουρα μεγάλο ρόλο στην επιβίωση των μικρών αυτών σμηνών έχουν τα μικρά πλαίσια που κρατούν τον πληθυσμό μαζεμένο σε μικρή επιφάνια τριών ή και έξι πλαισίων. Με αφορμή αυτό , έφτιαξα και ‘’δούλεψα’’ για πρώτη φορά τις κυψέλες έξι πλαισίων , πολύ αξιόλογο κι αυτό το εργαλείο , με την δική του-της κουλτούρα που μπορεί στα χέρια μας να πάρει πολλές μορφές.
Εγώ σήμερα και στα δύο μελισσοκομεία μου έχω τις εξάρες κυψέλες σε ‘’λειτουργία’’ , άλλες σαν κυψέλες των έξι κανονικών πλαισίων κι άλλες σαν κυψέλες δώδεκα μικρών πλαισίων.  









  ¨Κυψέλη με δώδεκα μικρά πλαίσια¨ σκέφτηκα ,¨κι αν τα χωρίσω ανά τέσσερα πλαίσια ?¨ και το έκανα , δείτε πως : 






Η φωτογράφηση έγινε στα στούντιο ¨εργαστήριο στον Μαραθώνα¨ και χρησιμοποιήθηκε κάθε μέσω για να κρύψει τον ήλιο και την ακαταστασία που επικρατεί εκεί.






 Το κάθε διαμέρισμα στεγάζετε με την δική του ταΐστρα για αυτονομία και για να μην ενοχλούνται οι γείτονες, μπορεί όμως να χρησιμοποιείτε και ταίστρα πλαίσιο αν χρειαστεί να στριμωχτεί το σμήνος  . 

Έχει βέβαια  και την δική του πορτούλα , σε διαφορετική πλευρά  της κυψέλης και φτιαγμένη έτσι ώστε να μην φεύγει από την θέση της αλλά να μπορεί όμως να μεγαλώνει ή να μικραίνει ανάλογα τις επιθυμίες .




Τωρα διαπιστώνω πως δεν έχω φωτογραφία του κυρηθροφορέα  στον οποίο ακουμπούν τα μικρά πλαίσια και στηρίζετε με δυό καρφάκια στο πλάι της κυψέλης , την έκανα πάλι.






 Αυτό με το ¨καπάκι-στέγη¨ ήθελα καιρό να το κάνω, δεν βοηθά στο φόρτωμα αλλά δίνει ένα χαρακτήρα στο εξαράκι , ε?





  Καλό μελοφθινόπωρο παιδιά  (το διάβασα σε σχόλιο στο μελιΣάκη και μου άρεσε).



12 σχόλια:

μελιΣακης είπε...

"μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνεις και ξανά προς τη δόξα τραβάς"
Ακόμη δεν έληξε η σαιζόν και άρχισες τις πατέντες?
ΑΞΙΟΣ!!!

Exagono είπε...

ΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ,ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ.

explore.bees είπε...

Το μπράβο ειναι λίγο μάστορα μου .
Να είσαι καλά .
Χρήστος

Anestis Ketsetzidis είπε...

Χρυσοχέρις!!!!

evangelos naxios είπε...

Τι να γράψω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ είπε...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΙΑ,ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ, Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ....

Dimitris Ninis είπε...

Γεια σου Κώστα !Ούτε εγώ είμαι ‘πολύ’ ευχαριστημένος με τα τρικυψελίδια .Το είχα δει από κοντά το εξαράκι την τελευταία φορά που πέρασα .Μου άρεσε να πω την αλήθεια .Από τη στιγμή που τα έχεις δοκιμάσει στην πράξη και πάνε καλά χαίρουμε διπλά . Τα λέμε και πάλι .

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια παιδιά.
Θέλω όμως κριτική, θέλω απο όσους έχουν δοκιμάσει οτιδήποτε να πουν την γνώμη τους. Καλή ή κακή η κριτική και η βελτίωση είναι το ζητούμενο.
Σας ευχαριστώ.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Και Μάστορας και μερακλής!!!!!!!
Χρόνια Πολλά για τον κυρ Μήτσιο αύριο και περιμένω με αγωνία τα αποτελέσματα της δοκιμής της καινούριας σοδιάς που σας εύχομαι να είναι καλοξοδεμένη.

markos aliprantis είπε...

Kώστα πολύ ωραία μπράβο φίλε.

Γιάννης είπε...

Καλησπέρα κ. Ελευθερίου, να είστε καλά για την συμβολή σας στην μελισσοκομία. Όπως βλέπω έχετε και ξυλουργικό ταλέντο. Το πορτάκι που κάπου είδατε και θαυμάζεται, είμαι σίγουρος πως εσείς μπορείτε να το φτιάξετε συρόμενο (μέσα έξω) ώστε όταν ανοίγει να γίνεται σανίδα πτήσεως.