Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012

Κατασκευή κινητής βάσης με ανακύκλωση ξυλείας

Από μικρό παιδί έχω το μικρόβιο του παλιατζή , συλλέγω αντικείμενα που δεν είναι πια χρήσιμα για τον σκοπό τον οποίο κατασκευάστηκαν , αλλά εγώ έχω την υποψία πως μπορώ να τους βρω μια άλλη χρησιμότητα .
Έχω αναφερθεί ξανά σε έναν φίλο εισαγωγέα τμημάτων αυτοκινήτων που μου έδωσε την ξυλεία και κατασκεύασα το στεγασμένο μελισσοκομείο .Τον φίλο μου αυτόν συνεχίζω να τον επισκέπτομαι και να τον τρυγάω όταν έχει περίσσια ξυλεία και ετοιμάζεται να την φάει ο κάδος . Στις περισσότερες περιπτώσεις οι τάβλες αυτές είναι από πεύκο.
Σε πρόσφατο «τρύγο» λοιπόν αποκόμισα αρκετές τάβλες (αφού ξεκάρφωσα τα πλαίσια των ξυλοκυβωτίων) και κάθισα και έφτιαξα   κινητές βάσεις  για τις κυψέλες μου.
 Δείτε πως :

Οι τάβλες αυτές δεν έχουν όλες το ίδιο μήκος ή πλάτος ή πάχος  και πρέπει γίνει μια πρώτη επιλογή με κριτήριο το πάχος τους , τα υπόλοιπα όπως θα δείτε διορθώνονται .
Αφου τελειώσει η επιλογή , οι πιο γερές και χωρίς πολλά σημάδια τάβλες παίρνουν τον δρόμο για το δισκοπρίονο. Πρώτη δουλειά είναι να αφαιρεθεί ένα πολύ λεπτό τμήμα από την τάβλα και μαζί με αυτό και τυχόν ανωμαλίες στην άκρη της . Ρυθμίζω λοιπόν ανάλογα και το δισκοπρίονο.Στην συνέχεια διαμορφώνω τις τάβλες στο πλάτος που επιθυμώ 

Εδώ και πάντα όταν χειριζόμαστε μηχανήματα θέλει προσοχή , κακώς έχω βγάλει το προφυλακτικό από το δισκοπρίονο αλλά ….. , δεν με βλέπετε στις φωτογραφίες αλλά σχεδόν πάντα φορώ γυαλιά και μάσκα αναπνοής . Γάντια δεν γίνεται να φορώ και αρκετές φορές έχω ¨τροχίσει ¨ τον δείχτη του αριστερού μου χεριού.     Στο θέμα μας όμως εμείς, τώρα έχω τάβλες με το ίδιο πάχος και πλάτος και θα τις διαμορφώσω (μορφώνω = δίνω μορφή ,  άτιμοι βάρβαροι) κατά το μήκος.Πετάω από κάθε τάβλα το πρώτο και τελευταίο  τμήμα ώστε τα τμήματα που θα δημιουργηθούν να έχουν καθαρές επιφάνειες-ακμές  περιμετρικά , οι φθαρμένες άκρες της τάβλας είναι εστία ΄΄ μόλυνσης ΄΄ για την επικείμενη βάση. Το μήκος των τμημάτων είναι ανάλογο της βάσεις και του πνεύματος της κατασκευής , εγώ για βάση δεκάρας κυψέλης θα έκοβα  41,5 Χ 8 δύο τεμάχια και  37 Χ 8 άλλα δύο , το 8 είναι το πλάτος της τάβλας και 37 + 8+8= 53 για να έχει και σανίδα προσγείωσης η βάση μου. 
    
Πάμε για συναρμολόγηση : για τον λόγο αυτό έχω φτιάξει μια καλύμπρα , όπως και για κάθε κατασκευή μου , η καλύμπρα κρατά κάποιες  αποστάσεις  σταθερές  και αν είναι γωνιασμένη θα είναι γωνιασμένη και η βάση μου.
Η καλύμπρα  αυτή χρησιμοποιείται και για δεκάρες και για οχτάρες βάσεις με την προσθαφαίρεση το ξύλινου τμήματος που διακρίνετε στα δεξιά της (η βάση της φωτογραφίας είναι οχτάρα)  . Σε αυτήν λοιπόν «πετώ» τα τμήματα που έχω κόψει  και καρφώνω με το καρφωτικό πιστόλι  .Και έτοιμη , σχεδόν 

Τα πόδια της βάσης είναι φτιαγμένα από το ίδιο ξύλο αλλά 4 εκατ. πλάτος , διπλό για να πάρει ύψος .


Τώρα είναι έτοιμη , τελειώσαμε , τα ξύλα αυτά δεν είναι άχρηστα και με το κατάλληλο βάψιμο θα κρατήσει για όσα χρόνια θα κρατήσουν κι οι άλλες.

Τέτοια ξυλεία πιστεύω πως οι περισσότεροι μπορούμε να βρούμε εύκολά ή δύσκολα , με  συνεννόηση και δυό βαζάκια μέλι ίσως ,μπορεί να την φυλάει για μας ο ιδιοκτήτης της. Αν έχουμε και μερικά εργαλεία . . . .

Αν μπορώ να το φτιάξω εγώ σίγουρα μπορείτε κι εσείς. 

Καλή συνέχεια φίλοι . 

7 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Γειά σου ρε Κώστα μάστορη.Τελικά έχει αποδειχτεί οτι όλοι αυτοί που "πιάνουν"τα χέρια τους είναι λίγο-πολύ ρακκοσυλλέκτες που λέω πολλές φορές και τον εαυτό μου.Ο μόνιμος τσακωμός με την κυρά είναι αυτό ότι βρώ και μου φανεί χρήσιμο το παίρνω αλλά ρε φίλε πρέπει να έχουμε μάντρα.Τώρα το απόγευμα βρήκα ένα παλιό κρεβάτι από σουμιέ που έλεγαν παλιά και το μετέτρεψα σε σίτα για να ξεχωρίζουν τα φύλλα από τις ελιές.!!!!

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Φίλε Μάρκο είναι το ρημάδι το DNA που φταίει μάλλον.
Ο θεός με φύλαξε και το εργαστήριο είναι λίγο πιό μακριά απο το σπίτι και δεν έχω φασαρίες.

evangelos naxios είπε...

Καθηγητή κατασκευών,καλημέρα,δεν μελέτησα τα γραφόμενα σου (και βέβαια θα το μελετήσω),θα μιλήσουμε και τηλεφωνικά.Κώστα θέλω μια τεχνοοικονομική μελέτη ,έχω επηρεαστεί από αγαπητούς φίλους και θέλω να ξεκινήσω από αυτό το χειμώνα κατασκευές,βάση,πάτωμα,καπάκι.

Έχω δισκοπρίονο χειρός και μάλλον δεν θα μου κάνει...???βρήκα πάγκου γύρω στα 150 ευρώ της ινχερ εάν τη λέω σωστά.Θέλω πρώτα να μου πεις για το δισκοπρίονο μου ,ή για το νέο που σου λέω αν αξίζει και με πόσες κυψέλες θα κάνω απόσβεση?????

evangelos naxios είπε...

τώρα το διάβασα!!!!!!!!!

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Αγαπητέ Ευάγγελε και φίλε Βαγγέλη το δισκοπρίονο σου μάλλον δεν κάνει , αυτό που βρήκες όπως λες αν είναι πάγκου κάνει. Τις περισσότερες φορές όταν θα φτιάξω κάτι με μεγάλη κλίμακα ( 10-20 κομμάτια ) παίρνω τα ξύλα κομμάτια και τα συναρμολογώ μόνο.
Αν μπεις στο τρυπάκι και αγοράζεις μηχανήματα θα αρχίσεις να φτιάχνεις και άλλου είδους κατασκευές (κανα τραπεζάκι , κανα σκαμπουδάκι , κανα ραφάκι) οπότε μην υπολογίζεις την απόσβεση .
Για ότι χρειαστείς εδώ θα είμαι.
Να μου προσέχεις τον Φόρη και μην παραφάς την επόμενη Κυριακη ( αγαθά το λέω ).

Anthimos Sigoudis-Άνθιμος Σιγκούδης-Γεωπόνος ΑΠΘ-Μελισσοκόμος-Agronomist AUT- Beekeeper είπε...

Γειά σου Χρυσοχέρη!!!

evangelos naxios είπε...

Τις ευχαριστίες μου και την αγάπη μου,θα τα πούμε και τηλ.

έχω μπλέξει με τους Μακεδόνες και αυτοί τα κάνουν όλα με μέτρο.Είναι από το παν μέτρον άριστο.

Κοντοσούβλι μπορείς να φας ένα μέτρο,λουκάνικο ένα μέτρο.....

σας υπόσχομαι ότι στην γιορτή τον Δεκ.θα σας τα διδάξω....