Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΑΧΥΡΡΥΘΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

ΤΑΧΥΡΡΥΘΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ
(Βασική εκπαίδευση στη μελισσοκομία: Αρχάριοι)

            Στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) θα πραγματοποιηθεί ταχύρρυθμη εκπαίδευση (βασική εκπαίδευση στη μελισσοκομία) η οποία περιλαμβάνει όλη τη βασική θεωρητική πληροφόρηση και την πρακτική στο μελισσοκομείο του Εργαστηρίου σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
  • Παρασκευή  20 Σεπτεμβρίου (2013), ώρες 14.00 έως 20.00
  • Σάββατο      21 Σεπτεμβρίου (2013), ώρες 09.00 έως 15.00
  • Κυριακή      22 Σεπτεμβρίου (2013), ώρες 09.00 έως 15.00
  • Τετάρτη      25 Σεπτεμβρίου (2013), ώρες 16.00 έως 20.00

Το κόστος της εκπαίδευσης είναι 120 ευρώ το άτομο και περιλαμβάνει εκτός από το εκπαιδευτικό υλικό, καθημερινό ελαφρύ γεύμα, καφέδες και αναψυκτικά.
 Επίσης θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

  Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 210-5294562
                           και στο e-mail: melissa@aua.gr


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΧΑΡΙΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ

ΠΡΩΤΗ  ΗΜΕΡΑ
Θεωρία
  1. Η μελισσοκομία στην Ελλάδα και οι προοπτικές
  2. Η βιολογία, ανατομία και φυσιολογία της μέλισσας
  3. Η διατροφή, συμπεριφορά  και σμηνουργία  των μελισσών

Πρακτική
Α. Ο βασικός εξοπλισμός του μελισσοκόμου
Β. Η εξοικίωση με τις μέλισσες (πρακτική στο μελισσοκομείο)
Γ. Προετοιμασία της καινούργιας κυψέλης για να δεχθεί το σμήνος  
   (σιρμάτωμα πλαισίων, βάψιμο κυψελών κλπ)

ΔΕΥΤΕΡΗ  ΗΜΕΡΑ 
Θεωρία
  1. Η επικονίαση των καλλιεργειών και μελισσοκομικά φυτά
  2. Πως επιλέγουμε τη σωστή θέση του μελισσοκομείου
  3. Μελισσοκομικοί χειρισμοί στη διάρκεια του έτους, εκμετάλλευση μελιτοφοριών (πεύκου, έλατου, θυμαριού)

Πρακτική
Α. Η εξοικίωση με τις μέλισσες (πρακτική στο μελισσοκομείο)
Β. Μελισσοκομικά φυτά
Γ. Συντήρηση παλαιών κυψελών (επιδιόρθωση,  στοκάρισμα , βάψιμο)
Δ. Συνένωση και χώρισμα μελισσιών
Ε. Παρασκευή μελισσοτροφής (σιρόπι, Ζαχαροζύμαρο & Υποκατάστατο γύρης)   
     και τροφοδότηση μελισσιών

 ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ
Θεωρία
  1. Απλοί  τρόποι παραγωγής Βασιλισσών και βασιλικού πολτού
(γιατί είναι σημαντική η καλή βασίλισσα μέσα σε μία κυψέλη)
  1. Ασθένειες των μελισσών (Αμερικανική Σηψιγονία, Ασκοσφαίρωση, Νοσεμίαση)
 
Πρακτική
Α. Η εξοικίωση με τις μέλισσες (πρακτική στο μελισσοκομείο)
Β. Προετοιμασία βασιλοκυττάρων και εμβολισμός για παραγωγή βασιλισσών    
     και  βασιλικού πολτού
Γ. Διάγνωση, πρόληψη ασθενειών και απολύμανση μελισσοκομικού υλικού
Δ. Πυροσφράγιση κυψελών

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΗΜΕΡΑ
Θεωρία
  1. Εχθροί των μελισσών
  2. Τα προϊόντα της κυψέλης
(Μέλι, Κερί, Γύρη, Βασιλικός πολτός, Πρόπολη, Δηλητήριο)
  1. Οργάνωση και λειτουργία μελισσοκομικής μονάδας

Πρακτική
Α. Η εξοικίωση με τις μέλισσες (πρακτική στο μελισσοκομείο)
      Β. Τρόποι αντιμετώπισης των εχθρών
      Γ.  Έλεγχος κυψέλης για επιτυχία στη βασιλοτροφία και στην παραγωγή    
          βασιλικού πολτού
     Δ. Τρύγος του μελιού και γευσιγνωσία μελιού, γύρης  και βασιλικού πολτού
     
Διδάσκοντες:
  1. Π. Χαριζάνης, Καθηγητής Μελισσοκομίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  2. Σ. Γούναρη, Ερευνήτρια Μελισσοκομίας, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
  3. Δ. Λαζαράκης, Ειδικό Ερευνητικό & Διδακτικό Προσωπικό, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  4. Κ. Καλτσάς, Π. Αλεξόπουλος, Μελισσοκόμοι και τελειόφοιτοι Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για την πρακτική εξάσκηση των εκπαιδευομένων


Δεν υπάρχουν σχόλια: