Φέτος είπα , πιό οργανωμένα , να ασχοληθώ με την συλλογή γύρης , κι αυτό πιό πολύ γιατί διαπίστωσα πως η προσθήκη της στα χειμερινά ζαχαροζύμαρα βοήθησε τα κορίτσια μου ή έτσι νομίζω τουλάχιστον, αλλά και για την καλή τιμή της।
Επειδή θα πρέπει να είμαι καθημερινά παρόν για την συλλογή της απο την κυψέλη, φρόντισα έτσι ώστε μερικά απο τα μελίσσια μου να βρίσκονται κοντά στην διαδρομή για την δουλειά μου, και με μερικά τουλάχιστον λεπτά στάση , να συλλέγω την γύρη।
Την Παρασκευή πήγα και τοποθέτησα τις παγίδες χωρίς το εμπόδιο και το συρταράκι , έγινε χαμός, τα κορίτσια σάστισαν για λίγο αλλά σύντομα βρήκαν τον δρόμο τους।
13 σχόλια:
Γειά σου Κώστα.Συγχαρητήρια για το ιστολόγιό σου,το παρακολουθώ εδώ και καιρό με μεγάλο ενδιαφέρον και νιώθω την ανάγκη να σου πω ευχαριστώ για τις στιγμές και τις γνώσεις που μοιράζεσαι μαζί μας.Παρακαλώ να με δεχτείτε στην όμορφη παρέα σας.Τα "κορίτσια" σου φαίνονται μια χαρά και φυσικά αυτά,αντίθετα με εμάς, πάντα βρίσκουν το δρόμο.Να είσαι πάντα καλά
File moy kali doulıa
Κώστα βλέπω τα μελισσάκια σου δουλεύουν πολύ καλά! Εγώ μια φορά επιχείρησα να βάλω παγίδες για γύρη αλλά το αποτέλεσμα ήταν να μου την φάνε όλη τα μυρμήγκια πριν προλάβω να την μαζέψω...
Κωστή καλά μαζέματα να έχεις. Τις τρύπες στο πλάι για του κηφήνες τις κλείνεις καθόλου η τις αφήνεις ανοιχτές ? Για πόσες μέρες αφήνεις τις παγίδες κλειστές υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι οι μέλισσες θα περάσουν τελικά την γύρη που χρειάζονται μέσα απλώς περισσότερες μέλισσες θα ασχολούνται με το μάζεμα της γύρης ισχύει αυτό η κάνει κακό στη ανάπτυξη της μέλισσας η παγίδα ?
Καλή επιτυχία να έχεις, Κώστα!
Μια ερώτηση: Οι γωνιές που έχεις βάλει στο πάνω μέρος της παγίδας, είναι απαραίτητες για την στήριξή της και πρέπει να υπάρχουν από πριν?
Αbeja καλος όρισες στην παρέα μας και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Ilhami than you my friend.
Xρήστο τα μυρμήγκια είναι πρόβλημα, γιαυτό αλλά και για άλλους λόγους θέλει καθημερινό μάζεμα η γύρη.
Αλέξανδρε έκλεισα όλες τις άλλες εισόδους. Την παγίδα την αφήνω χωρίς εμπόδιο και συρτάρι για τρις - τέσσερις μέρες στην κυψέλη ώστε οι μελισσούλες να βρούν τον νέο δρόμο προς την είσοδο της και μετά βάζω το "εμπόδιο" και το συρταράκι για πέντε μέρες.
Το βγάζω για πέντε , το ξαναβάζω για άλλες πέντε και για ένα- ενάμισο μήνα για κάθε κυψέλη.
Ετσι δουλεύω εγώ, ίσως δεν είναι κι ο πιό σωστός τρόπος.
Παναγιώτη της θέλει τις γωνίες για στήρηξη η παγίδα.Μπορεί να υπάρχει κι άλλος τρόπος όμως.
Δεν είμαι ο πιο κατάλληλος να μιλήσω για τις γυρεοπαγίδες και για αυτό περιοριζόμαι στο Τι κάνω εγώ.Ίσως κάποιος φίλος μας πει περισσότερα πράγματα λόγο πείρας (κάποιους έχω υπ'όψη μου.
Κάθε μέρα μάζευα την γύρη Κώστα αλλά τα άτιμα ήταν είδη μέσα όταν ξανά πήγαινα την επομένη και την κουβαλούσαν στην φωλιά τους. Μετά από αυτό σταμάτησα και δεν ξανά ασχολήθηκα. Εγώ πάντως σε 2 κυψέλες που έβαλα είχα στηρίξει τις παγίδες με 2 βίδες τύπου Γ (γωνιόκαρφα) στις τρυπούλες που έχει πάνω η παγίδα. Την ηδέα την πήρα από τον Θεοδόση Κατσαρό από τον Βόλο σε ένα σχετικό post που είχε βάλει.
Χρήστο αν έχεις τόσα πολλά μυρμήγκια ,θα έχουν πρόβλημα και τα μελισσάκια σου.
Σαν λύση θα σου πρότεινα σιδερένιες βάσεις (καίγονται και δεν ανεβαίνουν) ή παγίδα με νερό που έκαναν και οι πρόγονοί μας.
Ο μαστροθεοδόσης είναι απο τους λίγους, απο εμάς, με εμπειρία στην γυρεοσυλλογή. Οπότε . . . .
Κατά παράδοξο τρόπο στα μελισσάκια μου δεν έχω πρόβλημα. Πρόβλημα είχα μόνο με τις παγίδες δλδ μόνο σε εκείνα τα 2 μελίσσια. Τι να πω, άγνωστη η ψυχή των μυρμηγκιών...
Σε πόσες κυψέλες (επί του συνόλου) έβαλες γυρεοπαγίδες?
Τις επόμενες μέρες αυξήθηκε η συλλογή γύρης ανά παγίδα?
καλοφάγωτη :D
Σπύρο, έβαλα σε έξι από οχτώ κυψέλες, οι δύο δυόροφες.
Ναι, φαίνεται πως η έλειψη γύρης τις πεισμωνει, σε μία δυόροφη μάλιστα η γύρη ξεχείληζε απο το συρταράκι και τώρα πηγαινω πρωί-μεσημέρι. Οποσδήποτε βοηθάει και η ανθοφορία της περιοχής.
Κωστή , χαθήκαμε , ευχαριστώ.
Γεια σου Κώστα!
Μπράβο! Πολύ ωραία!
Πρώτη μέρα με παγίδες συλλογής γύρης λίγη γύρη, δεύτερη μέρα περισσότερη, τέταρτη και μετά σταθερά καλή ποσότητα.
Δοκίμασε και το εξής: κάθε βράδυ μετά την συλλογή ρίξε ένα ποτήρι σιρόπι στον τροφοδότη και την άλλη μέρα δεν θα πιστεύεις στο αποτέλεσμα συλλογής. Σχεδόν διπλάσια γύρη!
Άνοιξε μόνο τις τρύπες διαφυγής κηφήνων (πλαϊνές) γιατί αν μείνουν πολλές μέρες οι παγίδες στο μελίσσι θα φράξει η είσοδος από πεθαμένους κηφήνες. Και 25 μέρες να μείνουν οι παγίδες στο μελίσσι δεν υπάρχει πρόβλημα περνά αρκετή γύρη μέσα.
Καλό βράδυ!
Δημοσίευση σχολίου