Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Νεότερα από το Άργος – Εναέριες παγίδες αφεσμών



Την Παρασκευή που μας πέρασε κατέβηκα ξανά στο Άργος να δώ πως πάει η κατάσταση . Διαβάζοντας τα σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης του Ν Παγώνη , του Δημήτρη από τους Μολάους και του Π. Καμπόσου , είχα και τις πληροφορίες από τον Κώστα Δ. που μαζί του κατέβηκα και είχε πάει την προηγούμενη μέρα και κατέβηκα «κουμπωμένος» και προετοιμασμένος να δώ τα πάντα .


Έχω κατεβάσει στο Άργος δέκα μελίσσια διαφορετικής δυναμικότητας και εφοδιασμένα με διαφορετικό τρόπο για να δώ όλες τις μορφές και όλες τις ιδιοτροπίες της νεκταροέκκρισης της πορτοκαλιάς χωρίς να βάλω σε περιπέτειες τα υπόλοιπα μελίσσια μου , που ετοιμάζω για τον έλατο .

Τα είδα όλα ,αν και οι πορτοκαλιές δεν έχουν πλήρως ανθήσει , είχα δύο αφεσμούς και μια απόπειρα αφεσμού που πρόλαβα γιατί βρήκα την βασιλοπούλα ενώ είχε βασιλοκύτταρα το μελίσσι . Οι αφεσμοί ήταν σε δύο μελίσσια που ενώ ήταν μονά δέκα πλαισίων (8-7 γόνοι) τους έβαλα μισοπάτωμα άχτιστο , ούτε να το πλησιάσουν !!!!

Τα διώροφα είχαν ανάπτυξη καλή για μία βδομάδα , είχαν αυξήσει τους γόνους και έβαζαν και μελάκι , φοβισμένος από τους προηγούμενους αφεσμούς , τους πήρα από μια παραφυάδα και σε καναδυό έβαλα και όροφο. Τα υπόλοιπα αφού πάλι πήρα από μια παραφυάδα , πρόσθεσα κτισμένα και άκτιστα πλαίσια ,αφήνοντας τα στην προ επταημέρου κατάσταση.




   

  


Την ημέρα που πρώτο κατέβηκα δεν πήρα μαζί μου παγίδες αφεσμών και τώρα τις πήρα και τις έστησα κιόλας ‘’φοβούμενος’’ πιο πολύ επανάληψη του σκηνικού παρά με την ελπίδα να πιάσω ξένα μελίσσια.


Φέτος σκέφτηκα και έφτιαξα μια βάση για τις κυψέλες παγίδες , πτυσσόμενη που φέρνει την κυψέλη παγίδα σε ύψος 1,5m από το έδαφος . Αφού τελείωσα την εγκατάσταση τις κοίταγα και γελούσα γιατί μοιάζουν με ιπτάμενες κυψέλες και φαντάζομαι τι θα σκεφτεί όποιος τις δει να αιωρούνται έτσι. Την δουλειά τους να κάνουν.









Νεότερα σε μια βδομάδα πάλι , το Αργος είναι ένας υπέροχος και ευλογημένος τόπος που αυτήν την εποχή δίνει ψωμάκι σε πολλές οικογένειες επαγγελματιών και ερασιτεχνών μελισσοκόμων , πολλά μελίσσια παιδιά , πάρα πολλά όπου κι αν κοιτάξεις αλλά έμεινα από μπαταρία στην φωτομηχανή για να σας τα έδειχνα .

12 σχόλια:

İlhami Uyar είπε...

Dear Costas very interesting apply,have a nice job,I hope you can catch many swarm this via,kali doulıa.

markos aliprantis είπε...

Κώστα μην μιλάς καθόλου που αναπτύσονται έτσι τα μελίσσια.Εδώ τί να πούμε;.Ωραίες οι παγίδες για τα σμάρια αλλά τα σμάρια έχουν ένα κουσούρι.Τρελαίνονται για παλιές κυψέλες μέχρι και σάπιες θα έλεγα.Καλή επιτυχία σε ότι κάνεις

chaniabee είπε...

καλη δουλεια φιλε!!!! μου εβαλες ιδεες!!

meli elikon είπε...

Πολύ καλή ιδέα!
Μπράβο Κώστα!
Δώσε μας λίγες πληροφορίες.
Πως στερεώνεις την κυψέλη στη μεταλλική βάση?
Πως στερεώνεις τον πάσαλο στο έδαφος?
Τι βάζεις μέσα στις κυψέλες για προσέλκυση?
Καλή συνέχεια και καλή δύναμη!

μελιΣακης είπε...

Κώστα ,μου φαίνεται ότι πολύ κοντά τις έβαλες τις παγίδες.Θα δείξει η πορεία.Καλή επιτυχία (χωρίς σμηνουργίες)

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Καλές σοδειές και καλές …… συλλήψεις …. στις ωραίες παγίδες σου.

BeeHappy είπε...

θα περάσω να τις ...ελέγξω :-)

Είσαι άπαιχτος!!!

Beekeeper είπε...

θα προκαλέσεις ατυχήματα... να περνα κανεις με το αυτοκίνητο και να ψαχνει να βρει γιατι πετάνε οι κυψέλες...

σιγουρο τροχαίο λεμε

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Παιδιά οι παγίδες είναι εκεί που είναι γιατί ακριβώς από κάτω περνά χωματόδρομος και ακριβός πίσω είναι άλλο μελισσοκομείο.

Μάρκο ελπίζω αυτές τις μέρες να βρέξει λίγο και στην Πάρο , τώρα ψιλορίχνει εδώ , οι παγίδες έχουν μέσα μαύρες αλλά και κίτρινες κηρύθρες.

Δημήτρη , αν δουλέψει θα αναρτήσω πως φτιάχτηκε .
Σπύρο αν περάσεις , ρίξε μια ματιά .

Κωστή απεύχομαι το τροχαίο , αλλά ένας που περνούσε από κει , κοιτούσε μια τις παγίδες και μια εμένα με απορία , τι να σκέφτηκε ο άνθρωπος .

Ilhamy , thanks again

Anestis Ketsetzidis είπε...

Κώστα
καλά πιασίματα.

Δημήτρης Μολάοι είπε...

Φίλε Κώστα,
Από αυτά που διάβασα δεν έχεις μεγάλο πρόβλημα.Όσον αφορά για τα άχτιστα πλαίσια που έγραψες έπρεπε στα μονά μελίσσια τη στιγμή που τους βάζεις όροφο να ανεβάσεις επάνω γόνο και κάτω να βάλεις τα άχτιστα.Όσο για τους αφεσμούς(ρήματα τα λέμε εμείς)δεν θα έχεις άλλα προβλήματα γιατί αν πηγαίνεις κάθε εβδομάδα σπάζεις τα βασιλοκέλια.Όσο για τις παγίδες βάλε λίγο κρέμα μέσα για να πιάσεις κανένα ρήμα πιο εύκολα.
Σε γενικές γραμμές εσύ τα πας πολύ καλά ενώ εγώ εδώ μαύρα χάλια.Η πορτοκαλιά δεν έχει ανθίσει κι ούτε πρόκειται.Πάει το τάισμα σύννεφο κι ο θεός βοηθός.Μακάρι να πάμε καλά στο έλατο στον Κοσμά Αρκαδίας(εκεί τα πάω).

Πάνος Καμπόσος είπε...

Φετος η πορτοκαλια δεν είναι καλή.Δεν δινει καλά και τα μελίσσια φθείρονται χωρίς σπουδαία αποτελέσματα.Στις καλές μέρες δεν τολμάς να γυρίσεις πλαίσιο γιατί τρέχει σαν νερό.Δεν προλαβαίνουν να το πήξουν. Τα μελίσσια θα γίνουν αλλά από μέλια μην περιμένεις πολλά πράγματα. Εκτός εάν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες δραματικά με νοτιάδες και θερμοκρασίες 25 και πάνω.