Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Εναέριες παγίδες αφεσμών

Κάποιοι από σας θα θυμούνται  μια σχετική ανάρτηση στα τέλη του Απρίλη , επειδή τότε δεν μπόρεσα να αναφέρω  λεπτομέρειες , θα το κάνω τώρα που έχω τον χρόνο.


Το σκεπτικό μου είναι,  ότι κατά 70% οι άφεσμοί  κατευθύνονται  σε σημεία που βρίσκονται ψιλότερα από την μητρική τους κυψέλη.   Μέχρι τώρα ανέβαζα πενταράκια σε ελιές , πορτοκαλιές, ταράτσες κλπ  και με έτρωγε πώς να κάνω το ίδιο μπροστά στα μελίσσια μου που δεν έχει ούτε ένα δέντρο. ( στο σημείο που την άνοιξη πάω παραφυάδες και κάνω βασιλοτροφία ) .
 Η εφαρμογή της σκέψης μου λοιπόν έγινε στο Αργος και τις τοποθέτησα τόσο κοντά στα μελίσσια μου (ενώ κανονικά θέλει 15-20 μέτρα απόσταση) για να μην έχω παρεξηγήσεις με τους γείτονες μελισσοκόμους , για την πατρότητα του αφεσμού.

Αυτό που χρειαζόμουν λοιπόν ήταν μία τηλεσκοπική κατασκευή που στην άκρη της θα είχε μια υποδοχή κατάλληλη για να βιδωθεί στέρεα μια πεντάρα κυψέλη. Πήρα κι εγώ δύο μασίφ σίδερα 14 mm  μήκους 1,20 Μ το κάθε ένα , στο άκρο του ενός έβαλα μια γωνιά ή μια λάμα για να βιδωθεί η κυψέλη και στο άκρο του άλλου έβαλα ένα κομμάτι σωλήνα ¾  στο οποίο θα σύρετε το άλλο τμήμα. Στο δεύτερο τμήμα , επάνω στην σωλήνα κόλλησα , αφού άνοιξα μια τρύπα , ένα παξιμάδι με βίδα για να σφίγγω  και να σταθεροποιώ το τμήμα που σύρετε μέσα σε αυτό.

Και. . .  το καρφώνω στο έδαφος  (περίπου 40 εκατ.)









                                Και βάζω και το δεύτερο τμήμα, σφίγγω την βίδα 





                             Και ίπταται του εδάφους (τι γράφω ρε ) μια χαρά.









Και δουλεύει παιδιά , η ουσία , δουλεύει μια χαρά .  Η διάταξη των πλαισίων εντος  της πεντάρας κυψέλης είναι: Παλιό (ψιλομαύρο) πλαίσιο , άκτιστο, φρεσκοκτισμένο , άκτιστο και ψιλο μαύρο, με το ανάλογο μαντζούνι για τους αφεσμούς .   Όταν γίνει η σύλληψη μεταφέρω την κυψέλη σε άλλο μελισσοκομείο μου και  στην θέση του βάζω μια άλλη.


Καλό ξεχειμώνιασμα και υγεία για όλους.

11 σχόλια:

warre.gr είπε...

Κώστα συγχαρητήρια.
Βρήκα πολύ ωραία την ιδέα σου, την κατασκευή και την παρουσίαση και γι'αυτό τα φακέλωσα.
Ελπίζω του χρόνου να τα εφαρμόσω.

evangelos naxios είπε...

Κωστα συγχαρητηρια,τι εβαλες για οσμη εσυ,επιασες,ποσες ειχαν σμηνουργησει?

Anestis Ketsetzidis είπε...

Κώστα
η πρώτη σου ανάρτηση μ'αρεσε και έκανα και γώ 3 τέτοιες βάσεις.
Αντί για μύτη,για βάση έβαλα ζάντα αυτοκινήτου.
Σύντομα θα ανεβάσω και τις φώτο.

meli elikon είπε...

Κώστα γεια σου! Ωραιότατη πατέντα και ωραιότατη παρουσίαση.
Πραγματικά μου έλυσες τα χέρια. Επειδή λόγω της δουλειάς μου έχω μόνο τα Σαββατοκύριακα ελεύθερα για να ασχοληθώ με τα μελισσάκια μου, την Άνοιξη πρέπει να έχασα τουλάχιστον δέκα αφεσμούς. Είχα διαβάσει την πρώτη σου ανάρτηση και έψαχνα να βρω τρόπους για ανύψωση των κυψελών παγίδες. Έχω μαζέψει μερικά παλιά ψηλά σκαμπό (αυτά του μπαρ) από έναν φίλο που έχει καφετέρια και τα διαμορφώνω για βάσεις αλά δεν ξεπερνούν τους 75 πόντους και δεν ξέρω αν σε αυτό το ύψος θα δουλέψουν. Τώρα φυσικά θα χρησιμοποιήσω και την πατέντα σου και την ερχόμενη Άνοιξη θα δω τα αποτελέσματα. Κυκλοφορεί ένα σπρέι για προσέλκυση. Δεν το έχω χρησιμοποιήσει και δεν έχω άποψη. Ξέρει κάποιος λεπτομέρειες και αν είναι αποτελεσματικό?
Και τέλος Κώστα ήθελα να ρωτήσω για τα πλαίσια που τοποθετείς στην κυψέλη. Δεν υπάρχει κίνδυνος από κηρόσκορο για όσο διάστημα είναι άδεια?

Beekeeper είπε...

Γεια και χαρά Κώστα και κκ συνάδελφοι. Ερώτηση κι εγώ

με τι προσανατολισμό στήνεις? βλεπω στην πρωτη φωτό οτι δεν τα έχεις ολα μετωπικα στο μελισσοκομειο αλλα εχεις κι ενα λοξο. Υπαρχει καποιος λόγος ή ετυχε?
Την καλημέρα μου

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Δημήτρη καλή επιτυχία.

Βαγγέλη , ένα σπρέι με άρωμα λεμόνι βάζω που το έχουν όλα τα μελισσοκομικά καταστήματα.Εγώ τις έβαλα αφού είχαν αρχίσει οι σμυνουργίες μου , παρ όλα αυτά έπιασα δύο , δικιές μου - ξένες ?

Ωραίο του Ανέστη , περιμένω ανάρτηση να το δώ , το πνεύμα μετράει.

Το πνεύμα μετράει και για σένα Δημήτρη , με τις μπαρόβιες παγίδες . Για το σπρέι θα διάβασες πιό πάνω, ο κυρόσκορος αν βάλεις τα πλαίσια όπως αναφέρω δεν έχει πρόσφορο έδαφος και μένει εκτός.

Κωστή κατα βάση πρέπει οι παγίδες να κοιτούν τις μητρικές κυψέλες, αυτό που βλέπεις είναι πείραματισμός που όμως έπιασε αφεσμό , η πρώτη και η δεύτερη της φωτογραφίας έπιασαν αφεσμούς .

Για ότι ακόμα εδώ είμαι.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Εύχομαι σε όλους σας Χρόνια Πολλά και Καλά Χριστούγεννα!
Τους χαιρετισμούς μου στον κυρ Μήτσο

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ είπε...

Χρόνια πολλά ,Καλά Χριστούγεννα με υγεία, αγάπη ,ειρήνη και ευτυχία.
Η ελπίδα να κυριαρχήσει στον κόσμο, για κάτι καλύτερο.

galifabee είπε...

Χρόνια πολλά και καλά

warre.gr είπε...

Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά με Υγεία και Αγάπη.

Melissocosmos είπε...

Χρονια πολλα με υγεια και ευτυχια