Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Φτιάχνουμε κινητές βάσεις ?


Το να φτιάξουμε μια κινητή βάση για τις κυψέλες μας είναι κάτι πολύ απλό , θα ενώσουμε μερικά κομμάτια ξύλου με βίδες , κόλλα και καρφιά ,θα προσέξουμε λίγο τις αποστάσεις  και τέλος .
Κινητές βάσεις υπάρχουν σε πολλούς τύπους , ανοιχτές από κάτω ή κλειστές , πολύ ανοιχτές η λίγο πιο κλειστές , με μεγάλο πορτάκι ή μικρό πορτάκι ,να κουμπώνει έτσι ή αλλιώς στην κυψέλη ,…… πάει μακριά αυτή η κουβέντα .

 Ο μελισσοκόμος θα πρέπει να κατασκευάσει ή να αγοράσει τον τύπο της κινητής βάσης που ταιριάζει στο μελισσοκομείο του , στον χαρακτήρα του, στον τρόπο μετακίνησης του και βέβαια στο κλίμα της περιοχής που τα μελίσσια του  περνούν το περισσότερο μέρος του χρόνου.
 Η επιλογή του τύπου της κινητής βάσεις που θα χρησιμοποιήσει ο καθένας μας , είναι προσωπικό του θέμα. Ο Ελευθερίου χρησιμοποιεί ένα τύπο βάσης και  κάνει ότι κάνει γιατί διαχειμάζει στο κλίμα του Μαραθώνα, δεν πρέπει να παρασυρθεί από αυτό και να χρησιμοποιήσει τις ίδιες  ο Θεοδόσης ή ο Ανέστης.  ( χρησιμοποιώ ονόματα ανθρώπων που δεν θα με παρεξηγήσουν ,θέλοντας να τονίσω την ιδιαιτερότητα στην επιλογή).

Οι καιροί είναι δύσκολοι και πρέπει πιστεύω να βάλουμε κι εμείς λίγο το χέρι μας , κατασκευάζοντας τμήματα του μελισσοκομικού εξοπλισμού μας  . Όλοι μπορούμε να φτιάξουμε κάτι, ίσως τα δύο πρώτα ¨κομμάτια¨ να τα πετάξουμε, το τρίτο και το τέταρτο όμως θα το καμαρώνουμε .Εγώ, δεν είμαι ο υπερκατασκευαστής , μου αρέσει να φτιάχνω μόνος μου διάφορα πράγματα , να δημιουργώ , και τώρα πια που έχω και πολύ χρόνο στην διάθεσή μου …….   
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια , θα κατασκευάσουμε μαζί 3 -4 βάσεις βήμα βήμα και τα ξαναλέμε:

A.      Κλειστή κινητή βάση από κόντρα πλακέ 15mm  

Θα χρειαστούμε ένα τμήμα κόντρα πλακέ 15αρι με διαστάσεις 50,5 επι 41,5
            Δύο « πηχάκια» 2cm επί 2cm από 20αρι κόντρα πλακέ , μήκους 50,5 cm
            Ένα   πηχάκι 2cm επί 2cm από 20αρι κόντρα πλακέ, μήκους 37,5 cm
             Ένα   πηχάκι 2cm επί 2cm από 20αρι κόντρα πλακέ, μήκους 38,5 cm περίπου που θα φτιάξουμε το μπροστινό τμήμα και θα το κόψουμε με γωνία 45* σε απόσταση 12 εκατ από κάθε άκρη για να δημιουργήσουμε με αυτό την είσοδο και το πορτάκι της .
Και τέλος τα πόδια , αυτά που θα δείτε είναι από τάβλα 2 επί 6εκατ.  σε μήκος 42 εκατ. 


To μόνο πράγμα που θα κάνουμε πριν την συναρμολόγηση είναι να ¨σπάσουμε¨ λίγο την γωνία , της πλευράς που θα χρησιμοποιήσουμε για σανίδα προσγείωσης , έτσι για να μην χτυπούν την κοιλίτσα τους τα κορίτσια όταν προσγειώνονται .


             
               Και ξεκινάμε την συναρμολόγηση βάζοντας κόλλα στα τμήματα που θα ενώσουμε .


Φέρνοντάς τα στην τελική τους θέση , τα καρφώνουμε με πολύ ψιλές πρόκες ή το καρφωτικό για να σταθεί προσωρινά έως ότου βάλουμε τις βίδες.
Τώρα μπορούμε να καθαρίσουμε τις κόλλες (την κόλλα) που έχουν ξεβραστεί γύρω γύρω .



Ώρα για τις βίδες , εδώ θα κάνουμε μια προετοιμασία φρεζάροντας τις θέσεις που θα μπουν οι βίδες  για να μην σχίσει το ξύλο , πεταχτούν σκλήθρες και να μην περισσεύει η βίδα  . ( Η γραμμή που βλέπεται ορίζει την σανίδα πτήσης για να μην βιδώσω στο κενό,)




Ένα τρίψιμο για να φύγουν οι σκλήθρες και να ομογενοποιηθεί η επιφάνεια είναι απαραίτητο .




Μένει να βιδώσουμε τα πόδια στην θέση που επιθυμούμε ( χωρίς κόλλα , για να τα αντικαταστήσουμε αν χρειαστεί)  και τελειώσαμε .






 Β. Βάση ανοιχτή φτιαγμένη από τάβλα

Θα χρειαστούμε μια τάβλα πεύκο – έλατο (προσωπικό θέμα του καθενός) μήκους 125 εκατ. με πάχος 20 χιλιοστά  και τέσσερα πηχάκια 2 επί 2 στις προηγούμενες διαστάσεις από κόντρα πλακέ ή από έλατο ΑΝ έχουμε πριόνι , αν δεν έχουμε θα παραγγηλουμε :
 Δύο τμήματα 15 εκ.  επί  41,5 εκ.
Δύο τμήματα 23 εκ.  επί  8 εκ.           [ 23+(2 Χ 15)= 53 το μήκος]
Και δύο τμήματα 41,5 εκ. επί  6 εκ για τα πόδια , όλα θα έχουν πάχος 2 εκατοστά.

Διαβάζουν μόνο οι πριονούχοι




Στις προηγούμενες φωτό φαίνεται η τάβλα πριν και μετά την σημείωση επ’ αυτής των τμημάτων και τομών . Το καρό κομμάτι είναι περίσσευμα.  

Πάμε όλοι μαζί…….. τα τμήματα μας  είτε τα κόψουμε είτε τα ψωνίσουμε .


Εγώ θα αφαιρούσα την γωνία της σανίδας πτήσης όχι για μένα , για τις κοιλίτσες των κοριτσιών μου.



Τα τμήματα των ξύλων τα τοποθετώ σε μία καλύμπρα που έχω φτιάξει η οποία κρατά σταθερές τις εξωτερικές διαστάσεις της βάσεις και είναι πιο εύκολο να συναρμολογηθεί. Το προτείνω σε όποιον κατασκευάζει κάτι (σε πολλά αντίτυπα)  που αποτελείτε από τμήματα .
Πάλι κόλλα και καρφάκια αλλά εδώ χρειάζεται καλή προετοιμασία για να βάλουμε βίδες , ή θα βάλουμε από την ανάποδη μεριά δίπροκα με το σφυρί ή το καρφωτικό για τον φόβο σχισίματος  του ξύλου .


Εδώ θα δοκιμάσουμε ένα άλλο πορτάκι που είδα από φίλο μελισσοκόμο (ειλικρινά δεν συγκράτησα το όνομα του παιδιού) και μου άρεσε γιατί μένει επάνω στην βάση αλλά και γιατί μπορούμε να περιορίσουμε την είσοδο κατά εχθρών και κρύου.







Στα πόδια, στην περίπτωση των ανοικτών βάσεων,  θα πρέπει να κάνουμε μια υποδοχή για να σύρετε ένα τμήμα ψιλού σε πάχος κόντρα πλακέ προκειμένου να κλείνει το άνοιγμα αν το επιθυμούμε τον χειμώνα. Την ιδέα εδώ, για το πώς θα την κατασκευάσω με το ρούτερ,  την πήρα από ένα συνάδελφο του μελισσοκομικού συλλόγου Σαλαμίνας ,τον  Τρύφωνα Γκιόκα .



                         Τα πόδια δε, μπορούν να έχουν το πάχος και το ύψος της επιλογής μας.



Πήγε μακριά η βαλίτσα και ίσως σας κούρασα , θα φτιάξουμε κι άλλες κινητές βάσεις στην επόμενη ανάρτηση.


18 σχόλια:

Exagono είπε...

Μπραβο Κωστα,με εφτιαξες.
Λοιπον εχουμε και λεμε.
Εργαλεια εχω,διαθεση εχω,χωρο εχω,χρονο δεν εχω.Οποτε αρκουμαι στις απιθανες κατασκευες σου.

μελιΣακης είπε...

Γειά σου μαστρο Κώστα!
πολύ ωραίες κατασκευές!
στο Α΄πρόσεξε λίγο να βάψεις καλά τα σόκορα στο κόντρα πλακέ γιατί εκεί είναι το αδύνατό τους σημείο!
Εγώ το κόντρα πλακέ το έχω διαγράψει τελείως από τα σχέδιά μου γιαυτό το λόγο.
στο Β΄δεν ξέρω τι τρόπο χρησιμοποιείς για τις ενώσεις των ξύλων! Αν θέλεις να βάλεις καβίλιες έχω ένα τρόπο καλό και φθηνό.
καλή συνέχεια!

π. Σπυρίδων Κωνσταντής είπε...

..............................

π. Σπυρίδων Κωνσταντής είπε...

Ξαναγράφω το σχόλιο γιατί μου τελείωσαν τα λόγια!
Δεν παίζεσαι φίλε Κώστα!!!

MELITASOS είπε...

Πολύ καλή ανάτρηση και χρήσιμη .Συνέχισε και βάλε και τον τρόπο για τις γκαβίλιες που λέει ο Μηχαηλίδης να τον δούμε

evangelos naxios είπε...

Καλημερα μερικους ανθρωπους τους καμαρωνω!!!

Κωστα ,εμενα εκτος απο τα εργαλεια μου λειπουν και οι γνωσεις ,τωρα μαθαινω και με ο,τι εχω θα ....παλεψω.
Συγχαρητηρια!

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Παιδιά δεν θέλει πολύ χρόνο , ούτε και πολλά εργαλέια. Αν έχουμε τα τμήματα της κατασκευείς κομένα κι ένα καφεδάκι θα κάνουμε θαύματα.

Φίλε Θανάση έμπλεξες , περιμένω ανάρτηση απο σένα ή mail για να αναρτήσω εγώ για τις καβίλιες.

Γιώργος είπε...

Πολύ καλή ανάρτηση! Μπράβο! Για να μαθαίνουμε κι εμείς οι νέοι...

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ είπε...

Γεια σου ,χρυσοχέρη!!!

kkokinos είπε...

Εγραψες παλι κυρ Κωστα!!!!!!!!!!!!!

Σπύρος Σφήκας είπε...

Τι να πω.....................!!!!!!!!

lesvos_honey είπε...

Κώστα κατ' αρχήν συγχαρητήρια για την ανάρτηση σου. Θα ήθελα όμως να πω συγχαρητήρια σε όλους γιατί γραφεί ο Κώστας κάτι, προτείνει κάτι άλλο ο Σάκης, έχει μια διαφορετική άποψη ο Νικηφόρος, στο τέλος διαμορφώνεται μια άποψη πάνω στα θέματα που αναπτύσσονται έτσι ώστε όταν βρεθούν οι προϋποθέσεις είτε από μόνοι μας είτε αναθέτοντας σε κάποιο επαγγελματία, φτιάχνουμε αυτό που πραγματικά μας είναι χρήσιμο. Παράλληλα αν μια εταιρεία «ψάχνεται» για τη δουλειά της παρακολουθώντας τα αναγραφόμενα μπορεί να βρει ή να κατασκευάσει το ζητούμενο προϊόν …

Anestis Ketsetzidis είπε...

Κώστα
δεν έχω εργαλεία,δεν έχω γνώσεις,δεν έχω χρόνο.
Είμαι πολύ σοβαρά γιατρέ?
Έχω μόνο καλά λόγια για τα πετυχημένα έργα σου.
Χίλα εύγε φίλε μου!!!

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Νικηφόρε αυτό είναι που ζητώ μέσα από τέτοιες αναρτήσεις ,και έτσι θέλω να τις βλέπετε κι εσείς που απευθύνομαι . Θέλω να δείχνω κάτι που έφτιαξα ή έπαθα, και να βγει ο Σάκης ή ο Σπύρος (που έχουμε πολλούς) και να διορθώσει αυτό που δείχνω για να γίνει πιο πρακτικό και πιο σωστό.

Ανέστη καλά πας , θα σου περάσει όμως όταν θα έχεις χρόνο και αποφεύγεις το καφενείο ( για πολλές ώρες, όχι ότι είναι κακό το καφενείο).

Για τους υπόλοιπους φίλους που δεν απαντώ προσωπικά , συνεχίζουμε κι ευχαριστώ.

markos aliprantis είπε...

Μπράβο μαστροΚώστα ωραίες δουλιές.Το μόνο που έχω να πώ είναι οτι το πορτάκι νομίζω οτι είναι μικρό και την Άνοιξη θα ζορίζοντε τα μελισσάκια.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Κώστα
τι είναι καφενείο???????

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Μάστορα έχω την εντύπωση πως έριξες το σύνθημα και άρχισε ο πυρετός από πολλούς. Ωραία πράγματα βλέπω . Μπράβο. Εγώ ακόμα ξεκουράζομαι και σας καμαρώνω.

beelovers είπε...

μαρκο το πορτακι είναι μια χαρα εγω εχω μόνο κιν.πάτους με ιδιο πορτακι εδω και 5 χρόνια χωρίς κανενα πρόβλημα . Μπράβω Κώστα