Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Πείραμα υπ’ αρ’ Q56/D42

(Αρχές Νοέμβρη ο PC τα ‘’φτυσε’’ και μετά από αρκετές εβδομάδες γύρισε σπίτι με τα αρχεία και σχεδόν όλες τις φωτογραφίες που δεν είχα σώσει , χαμένα . Έχασα πολλές εικόνες που μάζευα από την άνοιξη και που ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Τώρα προσπαθώ να επανορθώσω με υποκατάστατα εικόνων αλλά με μνήμες ζωντανές.)

Εδώ και αρκετό καιρό με έτρωγε κάτι να ασχοληθώ με τις οχτάρες κυψέλες , δεν ήθελα όμως να αλλάξω τον εξοπλισμό μου και να μπω σε περιπέτειες μόνο και μόνο για να πειραματιστώ .  Ήθελα να έχω 5-6 οχτάρες , ανέξοδα και ακούραστα.

 Σε ένα Αγγλικό site   www.dave-cushman.net/bee/dummyframe.html  είδα κάτι που περιγράφονταν ως dummy frame  και ταίριαζε στις ανάγκες που είχα να περιορίσω τον εσωτερικό χώρο της κυψέλης , κάνοντας την οχτάρα , χωρίς να πειράξω τις εξωτερικές της διαστάσεις της δεκάρας .
Κατασκεύασα λοιπόν ένα ομοίωμα δύο πλαισίων ενωμένων μεταξύ τους






Πιστεύω πως από τις εικόνες και μόνο θα καταλάβετε τις διαστάσεις και τον τρόπο κατασκευής του, είναι δύο πλαίσια ενωμένα να θυμάστε. Η κατασκευή αυτή έχει και την χρήση ¨πλάτης¨ τώρα τον χειμώνα που τα πλαίσια μέσα στην κυψέλη είναι 8 ,7 ,6 ακόμα και 5








 Οι οχτάρες μου κέντρισαν το ενδιαφέρον και θα ασχοληθώ και πάλι φέτος πιο εντατικά μαζί τους, για τον λόγο αυτό ξεκίνησα να κατασκευάζω κι άλλα ομοιώματα πλαισίων , και τότε ήρθε η πέτρα στο κεφάλι μου( δεν έχει και μαλλιά, φαντάζεστε ζημιά) δεν κάνω λέω το ομοίωμα – τροφοδότη ? Και έτσι λοιπόν ξεκινάμε :
Τα ίδια σχεδόν υλικά
Οι ίδιες σχεδόν διαστάσεις (εδώ έχουμε και μια τρύπα)
Θα βάλουμε κόλλα οπωσδήποτε εδώ



Δεν τους κάνω και μια σκάλα να ανεβοκατεβαίνουν με ασφάλεια τα κορίτσια ?






Και έτσι έχω δύο σε ένα , και ομοίωμα και τροφοδότη με χωρητικότητα.


Το δίλλημα 8άρα ή 10αρα δεν το αγγίζω πριν να έχω ασφαλή (για μένα και για δημοσίευση από μένα) αποτελέσματα. Είδα γρήγορη ανάπτυξη , είδα σμηνουργίες που δεν έπρεπε , βλέπω καλό ξεχειμώνιασμα αλλά θέλω να δω κι άλλα. 

14 σχόλια:

toadstul είπε...

Δηλ. ένα πράγμα 2 σε 1... και τροφοδότη και μετατροπή της 10αρας σε 8αρας κυψέλη!!!
Μπράβο πολύ έξυπνο!
Το δισκοπριονο κάτι μου θυμίζει...
από τα LIDL είναι? Αν ναι το ίδιο έχω και εγώ! :-)
Καλή συνέχεια!

Alkiviadis είπε...

Πολύ καλό κόλπο.

πατεντιάρης είπε...

Κώστα πρέπει να χωράει μπόλικο σιρόπι. Ωραία σκέψη, μπράβο!

Anestis Ketsetzidis είπε...

Μπράβο χρυσοχέρι Κώστα.

markos aliprantis είπε...

Mπράβο Κώστα ωραίο και έξυπνο κόλπο.Δουλεύω 8άρες από το 2005 και θέλουν προσοχή περισσότερη για εσάς πάνω που έχετε μεγάλες και πολλές ανθοφορίες.

yannis είπε...

Τέλειο Κώστα, μπράβο σου !!

Σπύρος Σφήκας είπε...

Μπράβο φιλαράκι!!!

lesvos_honey είπε...

ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, χρόνια πολλά, με αγάπη, υγεία, ευτυχία σε σένα και στην οικογένεια σου.
Αρχικά διαβάζοντας την ανάρτηση σου σκέφτηκα ότι θα ήταν ποιο πρακτικό να κατασκεύαζες δυο πλαίσια ώστε βάζοντας το ένα αριστερά και το άλλο δεξιά των πλαισίων με τις μέλισσες να είχες και καλύτερη μόνωση της κυψέλης, αλλά μετά τροποποιώντας την κατασκευή σε τροφοδότη πιστεύω ότι η σκέψη σου ήταν ότι καλύτερο!! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Και κάτι άλλο, σχετικά με την ανάρτηση σου με θέμα τη βανιλιέρα. Σκοπεύεις να κάνεις κάποια νεότερη ανάρτηση με περισσότερες λεπτομέρειες; Είναι κάτι που θα ενδιέφερε. Ευχαριστώ.

Exagono είπε...

Κωστα γεια στα χερακια σου.
Καλη επιτυχια.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Παιδιά , τα "μπράβο" σας με κάνουν και κοκινίζω και δεν το θέλω, εγώ θέλω να κυκλοφορούν οι ιδέες μας και στόμα με στόμα να βελτιωνόμαστε.

Άγγελε το δισκοπρίονο είναι η πρώτη μου ανάρτηση στο μπλογκ , είναι σαν των lidl και είναι παλικάρι , του έχω κάνει βέβαια μικροεπεμβάσεις. Πως πας με την κατασκευή ?

Μάρκο οι οχτάρες είναι μιά αλλη φιλοσοφία , όμορφη και θέλω να την γνωρίσω. Πως πας κι εσύ με την κατασκευή ?

Νικηφόρε θα σου στείλω e-mail με φωτογραφίες .

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Αλκιβιάδη , σχετικά με σχόλιο σου σε προηγούμενη αναρτησή μου ,τώρα ξεκινάς ? κουράγιο και καλή επιτυχία.
Θα έλεγα ναι , να πάρεις χωριστά τις βάσεις απο τους ορόφους, είναι καλύτερα για χίλιους δύο λόγους , αλλά οι πλαστικές βάσεις θέλουν να δοκιμαστούν ακόμα , είμαι λίγο επιφυλακτικός, ίσως να κάνω και λάθος όμως.

Alkiviadis είπε...

Κώστα ναι, τώρα ξεκινάω, έχω πέντε μελισσάκια που σε λίγο κλείνουν χρόνο στα χέρια μου.
Δεν τα έχει δει κάποιος έμπειρος, αλλά νομίζω ότι πάνε καλά.
Θα ήθελα να έχω περισσότερα, αλλά ακόμα φοβάμαι τους λάθος χειρισμούς μου. Θέλω να αλλάξω αυτές τις πέντε κυψέλες γιατί τις έφτιαξα μόνος μου, και βλέπω τώρα με τις βροχές να πετσικάρουν.
Σε ευχαριστώ για τις ευχές.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Γεια σου μεγάλε μάστορα με τις μαστοριές σου.

Beekeeper είπε...

ωραίος κι ετσι γλιτώνεις και προβλήματα ισσοροπιας της διόροφης οκταρας σε περιοχές με πολυ αέρα κλπ.