Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Κεφαλονιά , δηλητηριάσεις και λιποταξίες


Φέτος η οικογένεια απέδρασε εις Κεφαλονιά , φοβερό νησί , πολύ όμορφες παραλίες , συνεχείς εναλλαγές στην μορφολογία του εδάφους και του τοπίου , υψόμετρο από 0 έως 1600 μέτρα , από θυμάρι έως και έλατο και τέλος πολύ ενδιαφέρον μελισσοκομικά .



 Έκανα πάνω από 100 χιλιόμετρα ημερήσιος προκειμένου να γυρίσω το νησί και να γνωρίσουμε σχεδόν όλες τις παραλίες , ευτυχώς δεν δυσανασχετούσε και δεν κουράζονταν  η οικογένεια. Λογικό πιστεύω είναι( οι συνταξιδιώτες μου όχι) όποτε έβλεπα κυψέλες να σταματώ το αυτοκίνητο και να φωτογραφίζω επεξεργαζόμενος τόπο και νομή . 



   
Άλλη φιλοσοφία οι συνάδελφοι μας στο νησί , λιγότερες ή και καθόλου μετακινήσεις γιαυτό και οι περισσότερες κυψέλες που είδα δεν είχαν κουμπώματα-συνδέσμους και είχαν(πολύ ενδιαφέρον) καπάκια παλαιού τύπου.




 Κα να δυο μελισσοκομεία ήταν περίτεχνα απλωμένα κοντά  στον κεντρικό δρόμο και εκεί κοντά ο μελισσοκόμος πωλούσε το μέλι του. Πολύ σωστά και όμορφα.



Βρήκα  και χρόνο να διαβάσω , με βοήθεια βέβαια στην ηλικία μου , κάτι που οι κόρες δεν άφησαν να πάει χαμένο και με αποθανάτισαν με διπλά γυαλιά .




Και μόλις γυρίσαμε  πήγα να δω τα κορίτσια , τι να δω , στρώμα οι νεκρές μέλισσες μπροστά από τις μισές περίπου κυψέλες του μελισσοκομείου . Το εγκεφαλικό το είδα να περνάει δίπλα μου , το στομάχι μου να γυρνά ανάποδα , γιατί ρε γαμώ το  .

Στο μελισσοκομείο αυτό έχω περίπου 40 μελισσάκια – παραφυάδες των 5 έως 7 πλαισίων , δεν χτυπήθηκαν όλες ( πράγμα που φανερώνει πως δεν έβοσκαν όλες στα ίδια σημεία) περίπου οι μισές , με τελικό απολογισμό να λείπουν δύο πλαίσια πληθυσμός από κάθε κυψέλη που επλήγει.

 Οι φοίνικες μας την έκαναν την δουλειά και λέω μας γιατί και άλλοι μελισσοκόμοι – φίλοι είχαν τα ίδια με μένα άσχημα μαντάτα . Δεν θα πω παραπάνω , είπαμε να ασχοληθεί ο σύλλογος με το θέμα .





 Και στα κακά καθούμενα σε μια ελιά επάνω μια χούφτα μέλισσες και κάτω μια κυψέλη που ξαφνικά έλειπε ο πληθυσμός της . Λιποταξία σίγουρα , γιατί όμως , από βαρρόα δεν είναι(μάλλον), να είναι από την δηλητηρίαση??



                                                              Αυτά , καλό χειμώνα φίλοι . 


5 σχόλια:

Επόπτης είπε...

Κώστα επειδή έχω ζήσει την εμπειρία ξέρω πως αισθάνεσαι. Πριν από λίγο καιρό και ο Φώτης ο Λαουτάρης είχε την ίδια δυσάρεστη εμπειρία και αναγκάστηκε να μεταφέρει σε άλλη περιοχή τα μελισσάκια του.
Οπωσδήποτε δεν είν αι λύση αυτή . Πρέπει οι "ιθύνοντες" να καταλάβουν επιτέλους ότι δεν είναι μόνοι στον κόσμο και να κάνουν ότι θέλουν
Καλή δύναμη και καλό χειμώνα

Φώτης Λαουτάρης είπε...

Κώστα σε καταλαβαίνω απόλυτα.
Ακόμα θυμάμαι το θέαμα στις δικές μου και ανατριχιάζω.

explore.bees είπε...

Κώστα ,,καλό χειμώνα σε εσένα και την οικογένεια σου .
Δυστυχώς χρειάζονται εκτεταμένες κινητοποιήσεις στα ΜΜΕ ώστε να κατανοήσουν όλοι ότι η ζημιά που προκαλείται με τους ανεξέλεγκτους ψεκασμούς με δηλητήρια ,, προκαλεί πολύ μεγαλύτερες ζημιές από ότι κέρδη.
Ποιος αλήθεια θα ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη ?? αυτόν τον καιρό της μαζικής αποχαύνωσης ??
Να είσαι καλά

Χρήστος Μαραγκός

beelovers είπε...

τα μελισσια στην κεφαλονια που ειδες τα φωτογραφισα και τα εβαλα και εγω στο μπλοκ μου πριν 3 χρονια ακριβος στις ιδιες θεσεις

ΓΚΟΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ
ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ....
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΤΩΝ ΨΕΚΑΣΜΩΝ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΡΑΒΩΝΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΤΗΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΙΒΛΙΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, ΕΛΕΧΓΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. ΚΑΝΕΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. ΚΑΝΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΒΙΒΛΙΟ.
Ο ΙΔΙΩΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΜΠΟΡΟΣ..... ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ...ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΣ ΦΑΡΜΑΚΑ.....(ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ