Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2013

Νεότερα – Σκουρκοπαγίδες


Πρώτα από όλα να ευχαριστήσω τους φίλους μας από την ¨διαδικτυακή κοινότητα των μελισσοκόμων¨ που στο άκουσμα της είδησης ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΏΝΑ , έσπευσαν να με πάρουν τηλέφωνο για να μάθουν  τι συμβαίνει ή και να βοηθήσουν , οι κοντινότεροι .

Ευτυχώς για μένα το μελισσοκομείο ήταν μακριά από το σημείο της φωτιάς , κάποιοι άλλοι φίλοι όμως, δυστυχώς βρίσκονταν στο σημείο εκείνο  όπου δεκάδες μελίσσια κάηκαν  τελικά . Μικρά μελισσοκομεία των 5 έως 15 κυψελών  αλλά και μεγαλύτερα που πρέπει κάπως να τους βοηθήσουμε . Το δουλεύουμε το τελευταίο .

Τα περισσότερα μελίσσια αυτή την εποχή βρίσκονται ή οδεύουν προς τα πευκοδάση όπου κάπως ξεκίνησε η μελιτοφορία του πεύκου ή παραμένουν σε γυρεοδοτικές  περιοχές για ενίσχυση σε γύρη και γόνους. Σε περιοχή με γύρη λοιπόν έχουμε κρατήσει αρκετές παραφυάδες και κυψελίδια σύζευξης  , τα οποία και επισκεπτόμαστε συχνά.

Στην προτελευταία επίσκεψη λοιπόν , μόλις κατεβαίνω από το τροχήλατο όχημα μου , παρατηρώ τα μελισσάκια να  μην πετούν και να είναι μαζεμένα στις εισόδους των κυψελών και κυψελιδίων , παρατηρώντας καλύτερα βλέπω πως οι αποικίες δέχονταν επίθεση από δεκάδες σκούρκους ή σερσέγκια ή κόκκινες μεγάλες σφήγκες ή ζκρέθια όπως τα αποκαλούν στην Β.Α. Αττική , έντομα που δεν είχαν τόσο έντονη παρουσία στην προηγούμενη επίσκεψή μου . Ω , ρε π…τη μου , θα γίνει χαμός , θα μου τα αποδεκατίσουν σκέφτηκα . Παραφυάδες των 5 ή 6 πλαισίων και κυψελίδια με ελάχιστο πληθυσμό  τι αντοχές να έχουν , αφού μεγάλα μελίσσια και  εγκλωβίζονται από αυτούς τους κόκκινους σατανάδες .   Εμπρός πίσω λοιπόν , πάω στην αποθήκη, παίρνω δύο ορόφους ,την παγίδα κώνο και μια σίτα για ταβάνι καθώς και μια κονσέρβα με συκώτι πάπιας (για γάτες) και σε μισή ώρα ήμουν πίσω ξανά. Τοποθετώ την παγίδα και ξεκινώ την δουλειά για την οποία ξεκινήσει αρχικά .

Φεύγοντας από το μελισσοκομείο , διαπίστωσα πως η παγίδα δούλευε και οι πρώτοι σκούρκοι βρίσκονταν ήδη εντός της.


Το επόμενο πρωινό , με την φωτομηχανή, πήγα να δω ξανά το μέγεθος της όχλησης που προκαλούσαν οι σκούρκοι στα μελισσάκια . Δεν είχαν αλλάξει σημαντικά τα πράγματα στις εισόδους,  αλλά δεν έβλεπα  παρά μόνο ελάχιστους σκούρκους να πετούν γύρω από της κυψέλες.

 Αυτό που τράβηξε την προσοχή μου ήταν ο ξερός ήχος που έκαναν τα κορμιά των σκούρκων στο πλέγμα που έχω βάλει στην παγίδα σαν οροφή . Πηγαίνοντας κοντά διαπιστώνω πως η παγίδα είχε αρκετούς νεκρούς και εγκλωβισμένους σκούρκους και πως η παγίδα αλλά και το δόλωμα «δούλευαν» μια χαρά.

Δεν χαίρομαι βέβαια που πεθαίνουν οι σκούρκοι , χαίρομαι που δεν πεθαίνουν από τους σκούρκους τα κορίτσια μου.

Καλή συνέχεια φίλοι , καλά μέλια ,καλές διακοπές ή συνέχεια αυτών και καλή επιτυχία στα παιδιά μας που περιμένουν την εισαγωγή τους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ταλαιπωρημένης τούτης  χώρας Μας.
       

Δεν υπάρχουν σχόλια: