Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013

Θέλετε να χωρίσετε μελίσσια με μια κίνηση; Δείτε πώς, κατασκευάζοντας πενταράκια!


Πολλές φορές , στην διάρκεια διάφορων μελισσοκομικών χειρισμών , έχω χρειαστεί κυψέλες με μικρό αριθμό πλαισίων και για αυτόν τον λόγο έχω αγοράσει ή κατασκευάσει αρκετές κυψέλες των πέντε πλαισίων γιατί αυτές γνώριζα μέχρι πριν λίγο καιρό.
 Τα πενταράκια έχουν την δική τους φιλοσοφία και χρησιμότητα αλλά μένουν πάντα πέντε πλαισίων , δεν μεγαλώνουν τα έρημα , και συχνά η αποικία που φιλοξενείται σε αυτό πρέπει να μεταγγιστεί σε μεγαλύτερη κυψέλη και κάποια στιγμή τα πενταράκια μένουν στην αποθήκη. Δεν αδικώ τα πενταράκια αντίθετα τα θεωρώ πολύ χρήσιμα εργαλεία, είναι μικρά , ελαφριά , χωρούν παντού , εγώ τα στερεώνω και σε δέντρα σαν παγίδες σμηνουργίας, κλπ- κλπ.Κάποια στιγμή είδα μια κατασκευή ,από φίλο μελισσοκόμο , που με κέρδισε με την απλότητα της και την χρηστικότητα της. Μια κυψέλη ικανή να φιλοξενήσει δύο αποικίες των πέντε πλαισίων για κάποιο διάστημα , να αφαιρέσεις την μία από τις δύο αποικίες και η άλλη που θα μείνει να αναπτυχθεί κανονικά . Στην πραγματικότητα τροποποιείς μια βάση και έναν όροφο για να έχουν δύο χρήσεις , δύο πενταράκια σε μια κυψέλη διατηρώντας ταυτόχρονα , μια κανονική κυψέλη ή έναν όροφο.
Εγώ την έχω χρησιμοποιήσει και ως έξης:

# Την άνοιξη που τα μελίσσια ¨φουσκώνουν¨ και για να προλάβω τυχόν σμηνουργίες , παίρνω  τρία – τέσσερα πλαίσια από δυνατά διώροφα , γεμίζω τα διαμερίσματα της και την μεταφέρω . Αφού υπάρξουν βασίλισσες που γεννούν , η μία αποικία μεταγγίζεται σε άλλη κυψέλη και μεταφέρεται μακριά , το χώρισμα βγαίνει και η αποικία που παραμένει στην κυψέλη αναπτύσσετε κανονικά ,  χρησιμοποιώντας  τον ίδιο τροφοδότη που έχει σχεδιαστεί και για αυτήν την περίπτωση .

# Επιθεωρώντας ένα μελίσσι βρίσκω βασιλοκελιά , χαλαρά – ψυχραιμία  . . . . . μέλι – γόνος/βασιλοκελί  – γύρη/μέλι στο ένα διαμέρισμα και  μέλι – γόνος/βασιλοκελί – γύρη/μέλι στο άλλο , μεταφορά σε απόσταση  2ή3 χλμ. και σε ένα μήνα επιθεώρηση ξανά. (έφτιαξα δύο τριαράκια ).
# Το φθινόπωρο στο ρείκι χωρίζω στην μέση ένα δυνατό μελίσσι που έχει τοποθετηθεί σε τέτοια κυψέλη , μόλις αρχίσει να γεννά η βασιλοπούλα του ορφανού τμήματος τα εξισορροπώ , δυναμώνουν και τα μεταφέρω στο ¨χειμαδιό¨.

# Το φθινόπωρο και πάλι , δύο μικρής δυναμικότητας αποικίες  που είναι σε κυψέλες κανονικές , μεταγγίζονται  σε μια τέτοια κυψέλη και αμέσως μεταφέρονται πίσω για ξεχειμώνιασμα . Έτσι επισκευάζω τις κυψέλες και τα μικρά μελισσάκια θα μοιράζονται το ένα την ζεστασιά του άλλου.  

# Όταν  κάποια στιγμή σταματήσω να την χρησιμοποιώ σαν δύο πενταράκια , αφαιρώ τους τροφοδότες και το χώρισμα κι έχω έναν κανονικό όροφο.

Οι χρήσεις μιας τέτοιας κατασκευής είναι ανάλογες με αυτές ενός πολυεργαλείου και της μελισσοκομικής τεχνικής του καθενός μας , για αυτό και ¨τολμώ¨ να προτείνω την κατασκευή του . Τα πολλά λόγια όμως είναι φτώχεια , για αυτό πάμε να την φτιάξουμε βήμα-βήμα  , με τα υλικά και τις διαστάσεις τους .
Η βάση που θα χρησιμοποιήσουμε για την κατασκευή μας καλό θα είναι,  για κατασκευαστικούς αλλά και πρακτικούς λόγους  να είναι κινητή , ανοιχτή ή κλειστή , αλλά σίγουρα δύο εισόδων που αν δεν υπάρχουν ήδη θα πρέπει να τις κατασκευάσουμε . Στις φωτογραφίες που ακολουθούν έχω χρησιμοποιήσει μια ανοιχτού τύπου βάση, του εμπορίου , την οποία χώρισα στην μέση οριζόντια, με ένα πηχάκι ξύλινο 2Χ2 εκατ. το οποίο συγκρατείτε στην βάση με δύο βίδες ( χωρίς κόλλες) .  

                                      
Και τελειώσαμε με την βάση , πάμε να ετοιμάσουμε τον όροφο.

Το πρώτο που θα κάνουμε εδώ είναι να αφαιρέσουμε την μεταλλική  επιφάνεια από τον κυρηθροφορέα, αφαιρόντας τα μεταλλικά δίχαλα – καρφιά .

 Βρίσκουμε το κέντρο της πλευράς ( 37,5 / 2 ) και με την βοήθεια ενός Router ή ενός φίλου μαραγκού , κατασκευάζουμε ένα αυλάκι βάθους  1(ενός) εκατ. και πλάτους 0,5 εκατ. , στο αυλάκι αυτό θα «κινήται» το κόντρα – πλακέ πάχους 0,4 εκατ. που θα χωρίζει την κυψέλη μας   σε δύο πενταράκια , στεγανά μεταξύ τους.

 Μετράμε , κόβουμε στις νέες διαστάσεις και ξανα καρφώνουμε τις μεταλλικές επιφάνειες του κηρυθροφορέα.


Τώρα πια ενώνουμε βάση και όροφο . Και τοποθετούμε το χώρισμα , ένα τμήμα κόντρα - πλακέ διαστάσεων 48 επί 26 εκατ. και πάχους 0,4 εκατ. Τώρα η κατασκευή μας έχει πάρει μορφή , αλλά μόλις τελείωσαν τα εύκολα , τα δύσκολα ( λεπτοδουλειά) έπονται . Θα πρέπει τώρα να κατασκευάσουμε τα δύο εσωτερικά καπάκια – τροφοδότες που θα κρατούν τα δύο σμήνη χωριστά και στεγανά μεταξύ τους . Σαν τροφοδότες θα μπορούν να είναι υγρών και στερεών (εδώ έβαλα το χεράκι μου).

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα έξης :

Ένα τμήμα κόντρα – πλακέ 50,5 επί 20,7 εκατ.

Δύο τμήματα πηχάκι από ξυλεία ελάτης  μήκους 44 εκατ. , ύψους 4 εκατ. και πάχους 1 (ενός) εκατ.

Τέσσερα   τμήματα πηχάκι από έλατο μήκους 13 εκατ. , ύψους 4 εκατ. και πάχους 1 (ενός) εκατ.

Ένα  τμήμα  πηχάκι από έλατο μήκους 13 εκατ. , ύψους 3 εκατ. και πάχους 1 (ενός) εκατ. (το ενδιάμεσο που θα καθορίζει το ύψος το σιροπιού αλλά να μπορεί να το διαβεί η μέλισσα).

Και τέλος μια γωνιά από έλατο (στην οποία θα ¨σκαρφαλώνουν¨ τα κορίτσια μας) μήκους 13 εκατ. και ύψους 2 εκατ.

Αν εργαστούμε προσεκτικά με το καρφωτικό και βάλουμε κόλλα στα σημεία επαφής των ξύλων , για μέγιστη στεγανότητα , θα έχουμε στο τέλος την παρακάτω εικόνα.                                      


                                                             Δείτε το και ανάποδα .


                                      

                                                                 Και με λεπτομέρειες .


                                       

Οι μελισσούλες στον τροφοδότη – καπάκι θα έχουν πρόσβαση από δύο εισόδους , κοντά  στο σημείο που δημιουργείτε η μελισσόσφαιρα, ανάλογα με το είδος της τροφής που τους προσφέρουμε .

Αν φοβόμαστε πως μέσω του χώρου που προορίζετε για την στερεά τροφή , μπορεί να περάσουν οι μέλισσες τις μιας αποικίας στον χώρο της άλλης , θα μπορούσαμε με δύο πινέζες να στερεώσουμε ένα διάφανο αλλά λίγο παχύ κομμάτι πλαστικού (αυτό που βάζουν στα θερμοκήπια) για να το αποτρέψουμε. 

                                      

Να σημειώσω εδώ πως οι τροφοδότες παραμένουν σε λειτουργία και  όταν το ένα από τα δύο μελισσάκια απομακρυνθεί από την μητρική κυψέλη. Έχοντας τοποθετήσει το μεταλλικό πλέγμα στον χώρο για την υγρή τροφοδότηση δεν κινδυνεύουν να πνιγούν τα μελισσόπουλα , που θα έχουν πρόσβαση στον χώρο αυτό από το κάτω μέρος όπως πριν.
  Δείτε τι εννοώ.                                      


Αν τοποθετήσουμε τους τροφοδότες και το μεσαίο χώρισμα στην θέση τους θα διαπιστώσουμε πως δεν κλείνει το εξωτερικό – κανονικό καπάκι της κυψέλης , θέλει κάτι ακόμα. Με ένα κοφτάκι που κόβουμε σύρματα ή καλώδια , δίνουμε μια ακόμη ¨πινελιά¨  στην κατασκευή μας  κόβοντας – αφαιρώντας, από το κάθετο χώρισμα , την γωνία στις δύο άκρες του που εμποδίζουν το κλείσιμο του εξωτερικού καπακιού.
                                                           Για δείτε το ολοκληρωμένο


Με παρόμοιο τρόπο θα μπορούσαμε να εργαστούμε για να κατασκευάσουμε αν θέλουμε τριπλοκυψελίδια για γονιμοποίηση βασιλισσών , αν και εδώ χωρά συζήτηση για την χρησιμοποίηση των μεγάλων πλαισίων σε κυψελίδια σύζευξης .  


Καλό χειμώνα συνάδελφοι .

5 σχόλια:

Zarathustra_Unleashed είπε...

Συνάδελφε καλησπέρα. Ωραία η κατασκευή σου, έχω κάνει κι εγώ παρόμοια, αλλά πιο απλή και σταθερή, με σταθερό χώρισμα δηλαδή, το οποίο όμως φτάνει μέχρι την οροφή της κυψέλης, στο καπάκι της οποίας υπάρχουν 2 πηχάκια που δημιουργούν ανάμεσά τους κενό 0,5 cm μέσα στο οποίο "θηλυκώνει" το χώρισμα. Με τον τρόπο αυτόν δεν χρειάζονται τα εσωτερικά καπάκια που έχεις εσύ, κι αυτή είναι και η μοναδική μου ένσταση στην κατασκευή σου, επειδή τα καπάκια αυτά συγκεντρώνουν (και υγροποιούν) πολλή υγρασία, με τις γνωστές σοβαρές συνέπειες που έχει αυτό... Καλή συνέχεια.

Koutsoukos Kostas είπε...

Όταν βάζεις το τροφοδότη στη μέση, δεν αφήνει κενα το καπάκι στο κλείσιμο?

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Φίλε Zarathustra πρέπει να είναι πρακτική η κατασκευή σου και θα με ενδιέφερε να την δω .Υγρασία δεν υπάρχει τόσο που να ανησυχήσω γιατί έχει ανοιχτό πάτο (βάση) και ο τροφοδότης αφήνει την κυψέλη να αναπνέει. Οι ενστάσεις είναι καλοδεχούμενες .

Κωνσταντίνε έχεις δίκιο , μένει ένα κενό πέντε χιλιοστών , την άνοιξη όμως δεν το φοβάμαι . Πάντα βέβαια υπάρχουν περιθώρια βελτίωσις

biobeehive είπε...

Κωστή, καλησπέρα. Το χώρισμα στην μέση μολις το προπολάρουν δεν βγαίνει με τίποτα...

S_mike είπε...


Πολύ καλή δουλεία μπράβο! εξερετικός και ο τροφοδότης 2 τροφών. Η μόνη μου ένσταση είναι στις εισόδους που κάνουν για όλους τους χειρισμούς που περιγράφεται αλλα κατα την ταπεινή μου γνώμη στην δημιουργία νέας βασίλισσας θα έχεται απόλειες (παθών αλλα και μαθών), χρειάζεται δηλαδή η δέυτερη είσοδος να είναι σε άλλη πλευρά.
Φιλικά Μιχάλης