Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Κατασκευή κυψέλης με έξι πλαίσια .Μέρος Β


Ξανά εδώ λοιπόν να συνεχίσω την προηγούμενη ανάρτηση - αφήγηση – σήριαλ , αφού πρόσθεσα κάποιες φωτογραφίες ( και ακόμα λείπουν κάποιες ).

Και ξεκινώ αμέσως τοποθετώντας  τα πόδια της κυψέλης που αυτή την φορά θα είναι τέσσερα ξεχωριστά πόδια και όχι δύο μακριά τμήματα ξύλου κατά μήκος της κυψέλης .
Από προηγούμενες κατασκευές , μου έχουν ξεμείνει αρκετά τμήματα κόντρα – πλακέ πάχους 12 χιλιοστών . Σκέφτηκα λοιπόν να τα κόψω σε τμήματα 6 Χ 6 εκατ. και ανά δύο να τα χρησιμοποιήσω για πόδια .



Με αυτό τον τρόπο θα μπορώ στο μέλλον να αντικαταστήσω το ένα ή και τα δύο αυτά τμήματα εύκολα αν φθαρούν.

Το πρώτο τμήμα από τα «πόδια» θα το βιδώσω στις κάθετες ( προς την βάση) πλευρές της κυψέλης και το δεύτερο σταυρωτά σε σχέση με το πρώτο. Αλλά οι φωτό μιλούν καλυτέρα






Από τα τμήματα κόντρα – πλακέ που ξέμειναν και πάλι θα κόψω δύο τμήματα 9 Χ 3 εκατ. και θα τα χρησιμοποιήσω για ¨χερούλια¨


Αυτά θα βιδωθούν και κολληθούν σε απόσταση 9 εκατ. από το πάνω μέρος της κυψέλης και άλλα 9 εκατ. από το κάθε πλάι της .








Επόμενο βήμα το βάψιμο της κυψέλης ……..και μετά το βάψιμο........

Πρώτα  θα κλείσω τις τρύπες που έκανα στην βάση τοποθετώντας πλέγμα λαμαρίνας διάτρητο με μικρό καρέ



Από διάτρητο πλέγμα λαμαρίνας διαστάσεων 20 Χ 40 που ξέμεινε από  βάσεις οχτάρας κυψέλης (τίποτα δεν πάει χαμένο) κόβω τμήματα περίπου
7 Χ 8 εκατ.




Και κάρφωμα αυτού














Και τώρα σειρά έχει η λαμαρίνα στους κηρηθροφορείς , από την εταιρία που προμηθεύομαι την λαμαρίνα για τα καπάκια , προμηθεύομαι και λωρίδες λαμαρίνας πλάτους 3 εκατ. για τους κηρηθροφορείς τους οποίους θα κόψω σε μήκος 22 εκατ. 







Για να διαμορφώσω την λαμαρίνα έχω φτιάξει μια υποτυπώδη στραντζούλα 
από κόντρα – πλακέ και θα της κάνω μια οξεία γωνία με
 μήκη 1 Χ 2 εκατ. στο πλάτος των 3 εκατοστών .















 Και πάω να τις τοποθετήσω














Τελευταίο στάδιο στην κατασκευή αυτή η πόρτα εισόδου της κυψέλης 






Για την θύρα λοιπόν θα χρησιμοποιήσω γωνία αλουμινίου 2 Χ 2  μήκους 11 εκατ. 



 την οποία θα τρυπήσω 


 και  θα κόψω ¨δαγκώνοντας¨ την με το κοφτάκι για να στρογγυλέψω την μια της άκρη ώστε αυτή να μην βρίσκει στην βάση καθώς θα κινείται ανοιγοκλείνοντας .





Τοποθέτηση , περνάω μια βίδα με μεγάλο κεφάλι σαν ροδέλα στην γωνιά και μια ροδέλα ακόμα στο σημείο που θα ακουμπά στην κυψέλη










και η πόρτα λειτουργεί  ,δίνοντας μου χέρι να την πιάνω





επειδή  κάποια στιγμή ίσως χαλαρώσει το βίδωμα και δεν θα είναι αρκετά σφιχτό αλλά και για να ελέγχω το άνοιγμα της πόρτας , τοποθέτησα ένα μάνταλο στο πλάι , για δείτε το :



















Και το σώμα της κυψέλης είναι έτοιμο , 
περιμένω προτάσεις για βελτίωση της κατασκευής .

Στην συνέχεια και μόλις έχω το υλικό θα φτιάξω και το καπάκι της κυψέλης έξη πλαισίων.


Καλό χειμώνα , ραντεβού στο φεστιβάλ μελιού.



5 σχόλια:

ΣΠΥΡΟΣ είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΩΣΤΑ.ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΑΔΡΟΝΙΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ.ΕΓΩ ΘΑ ΕΒΑΖΑ ΚΑΝΑΔΥΟ ΒΙΔΕΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΡΣΑ.ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΕΑΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΥΨΕΛΙΔΙΟ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΕΙ. ΦΙΛΙΚΑ ΣΠΥΡΟΣ

Μάρκος Απέργης είπε...

Κωστα, ωραιες κατασκευες και σε ευχαριστουμε που τις μοιραζεσε μαζι μας!Φτιαχνω και εγω καποιες τωρα και ψαχνω να αγορασω σιτα. Μηπως ξερεις, που μπορω βρω;
Μάρκος

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Γειά σου Σπύρο, και βέβαια θα μπορούσαμε να βάλουμε παραπάνω βίδες , όσο για το κόστος της κυψέλης το υπολογίζω περίπου στα 10 - 12 ευρώ (μαζί με το καπάκι ) αλλά είναι πάντα ανάλογο και των κομματιών που θα φτιάξουμε , όσο πιό πολλά τόσο πέφτει το κόστος .

Μάρκο την σίτα - έλασμα την πέρνω από την εταιρία Πετρόγιαννης στα Καλύβια Αττικής ( http://www.petrogiannis.gr) την αγοράζω σε εύκαμπτο φύλλο 2 Χ 1 και την κόβω αναλόγως , είναι γαλβανισμένη και πολύ ανθεκτική .

chaniabee είπε...

ομορφη δουλεια!!!!! μπραβω ρε φιλε μου!!!

Koutsoukos Kostas είπε...

καλή χρονιά μάστορα!