Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Προβληματισμοί και σκέψεις – Κυψέλες Warre


Γύρω στον Μάρτη φέτος  και κατά την διάρκεια  περιήγησης  στο διαδίκτυο  , την προσοχή μου τράβηξαν κάτι φωτογραφίες τετράγωνων και μικρών  κυψελών που χρησιμοποιούν στις Ηνωμένες Πολιτείες κάποιοι που δεν έδειχναν επαγγελματίες  .
Μου φαίνονταν πιο πολύ να χαίρονται την ενασχόληση τους με τις μέλισσες  , παρά να νοιάζονται για την εντατική παραγωγή μελιού .
Ψάχνοντας ανακάλυψα πως αυτές οι κυψέλες ονομάζονται Warre   (Γουόρε  μου τις διάβασε κάποιος Αγγλομαθής ) και είναι διαδεδομένη η χρήση τους σε ΗΠΑ και Γαλλία που είναι και η πατρίδα τους .
Ο όροφος αυτών των κυψελών έχει διαστάσεις 30Χ30 εκατοστά εσωτερικά και ύψος 21 εκατοστά , χωρά δηλαδή οχτώ πλαίσια .





Αυτού του τύπου τις κυψέλες ¨λέει¨ τις  δημιούργησε – ενεπνεύσθη ένας Γάλλος  ιερωμένος ο
Abbé Émile Warré (1867-1951)   ο οποίος  ονόμασε την κυψέλη αυτή  ΄ Κυψέλη του Λαού ¨ (Peoples Hive ) για την απλότητα κατασκευής  και  διαχείρισης της .
Υπάρχει μάλιστα και σχετικό εγχειρίδιο  σε μορφή pdf


καθώς επίσης και σχέδια για την κατασκευή μιας τέτοιας κυψέλης


Όπως προείπα ήταν άνοιξη τότε και οι εργασίες στο μελισσοκομείο δεν μου επέτρεψαν περαιτέρω διερεύνηση της ανακάλυψης μου , εκτύπωσα το εγχειρίδιο και τα σχέδια της κυψέλης  και τα έβαλα στον φάκελο ¨προσεχώς ¨.
To ‘’προσεχώς’’ ήρθε στις καλοκαιρινές διακοπές στην όμορφη Καρδαμύλη   και είδα μια προσέγγιση στην μέλισσα και τους χειρισμούς  που ταίριαζαν με την δική μου.







Τότε θυμήθηκα και το  http://warre-gr.blogspot.gr/ του φίλου Δημήτρη από την Θεσσαλονίκη και επικοινώνησα μαζί του αντλώντας χρήσιμες πληροφορίες . Τον ευχαριστώ πολύ .

Την διαχείριση της κυψέλης οχτώ πλαισίων , και τα οφέλη αυτής , τα γνωρίζω από πρώτο χέρι αφού το 70% του μελισσοκομείου μου αποτελείτε από τέτοιες κυψέλες  . Το ενδεχόμενο μιας πιο μικρής σε μήκος πλαισίων κυψέλης , δεν μου ακούγονταν (φαίνονταν ) άσχημο . Έφερνε πολύ στην ιδεολογία – κοσμοθεωρία του κοφινιού που θαυμάζω αλλά με πλαίσια .

Ο αείμνηστος Θανάσης Μπίκος αναφέρεται σε ένα από τα βιβλία του στην Κρητικής προέλευσης κυψέλη ΒΟ.ΚΑ.  εσωτερικών διαστάσεων 34 Χ 34 εκατοστών , την οποία επαινεί .

Θέλει πολύ ο άνθρωπος  ? πόσο να αντέξω , τροποποίησα λίγο τα πλαίσια και τον όροφο , λίγο το καπάκι , άλλαξα δίσκο στο δισκοπρίονο  και ετοιμάζω δεκαπέντε τροποποιημένες κατά το Ελληνικό Warre που θα ενταχθούν από την άνοιξη στο μελισσοκομείο και θα δοκιμαστούν σε ανάπτυξη , μεταφορές , συγκομιδή , αντοχές σε ασθένειες και ξεχειμώνιασμα  . 




 Φωτογραφίες και περισσότερες κουβέντες για τις κατασκευές  στην πορεία του χρόνου.


Τι σας νοιάζουν εσάς όλα αυτά  όμως ? 

Δεν σας νοιάζουν και σχεδόν όλοι οι ταξιδευτές του διαδικτύου γνωρίζουν τις κυψέλες Warre


Ήθελα να σας πω τα νέα μου κι αν κάποιος από σας έχει ασχοληθεί με κάτι ανάλογο Warre  ή  ΒΟ.ΚΑ  να ζητήσω την βοήθεια του και τις γνώσης του.



Είναι όμως και μια καλή ευκαιρία να ευχηθώ σε όλους Καλά Χριστούγεννα





4 σχόλια:

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ είπε...

Eύγε!!! Προχώρα...

Koutsoukos Kostas είπε...

Αυτό που με ιντριγκάει εμένα σε αυτό, είναι ότι κανα δυο αμερικανοί που ακολουθώ στο instagram και τις έχουν, βγάζουν το μέλι τους με δυο κυψέλες στην αυλή και κατακαιρούς πουλάνε και λίγο!

Τώρα ή οταν λένε το μέλι τους εννοούν ένα βάζο το χρόνο, ή είναι σε μέρη με τρελή έκκριση ή (κι εδώ είναι το ιντριγκαριστικό) βοηθά η διάταξη την παραγωγή.

Περιμένω εναγωνίως τα αποτελέσματα σου. Επίσης το http://warre-gr.blogspot.gr/ είναι πραγματικά πολύ καλή πηγή.

Unknown είπε...

Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά!!! Περιμένουμε να δούμε έτοιμες τις νέες κυψέλες, που σίγουρα θα έχουν ενδιαφέρον...

μελιΣακης είπε...

καλή χρονιά Κώστα,υγεία και ευτυχία σ'όλη την οικογένεια!