Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Β.1.15. Βάση κυψέλης με μια μεγάλη είσοδο


Στις περισσότερες περιγραφές στην κατασκευή των κινητών βάσεων φτάνουμε σε ένα σημείο όπου έπρεπε να τοποθετήσουμε την είσοδο  στην βάση . Από το στάδιο αυτό των εργασιών θα ξεκινήσουμε τώρα .

Θεωρούμε πως έχουμε μια ανοιχτή βάση κυψέλης δέκα πλαισίων , με το σκεπτικό ότι οι σύνδεσμοι της βάσης με τον όροφο θα τοποθετηθούν εμπρός  και  πίσω και όχι στα πλαϊνά μέρη , έχουμε δύο επιλογές .

Α΄ επιλογή


Η συνήθης πρακτική ήταν να κατασκευάζουμε ένα άνοιγμα για την είσοδο των μελισσών  ίσο με τα 2/3 περίπου του ανοίγματος της βάσης , με δύο ακόμα σταθερά τμήματα εκατέρωθεν του ανοίγματος . Στα σταθερά αυτά τμήματα στηρίζετε το ατσαλένιο σύρμα, που σαν σύνδεσμος συγκρατεί την βάση με τον όροφο αλλά και την θύρα κλειστή κατά τις μεταφορές .



 Αν μεγαλώσουμε την είσοδο θα πρέπει να μικρύνουμε τα πλαϊνά σταθερά τμήματα τόσο που να μπορεί να έχει θέση το ατσαλένιο σύρμα αλλά και να μπορεί το κάθε σταθερό τμήμα να βιδωθεί σταθερά στην βάση με δύο το ελάχιστο βίδες.

Το μικρότερο μήκος που μπορεί να έχει το κάθε σταθερό τμήμα του ανοίγματος θεωρώ πως είναι τα 60mm και η είσοδος των μελισσών να φτάσει τα 263mm άνοιγμα με αυτόν τον τρόπο  (σχέδιο).



Οι βίδες θα  τοποθετηθούν στο σταθερό τμήμα από πηχάκι , αφού πρώτα το ξετρυπήσουμε με ένα τρυπάνι 2 ή 3mm, σε απόσταση 15mm από το ίσιο τμήμα και 20mm από το τμήμα με την γωνία των 45ο (σχέδιο).
Τις ίδιες διαστάσεις  σταθερών τμημάτων θα έχει και  η βάση των οχτώ πλαισίων , με την είσοδο των μελισσών να έχει άνοιγμα 190mm.



Έτσι τώρα η βάση μας , με την νέα είσοδο , θα μοιάζει με το παρακάτω σχέδιο.

Β΄ επιλογή

Αν επιλέξουμε να έχουμε όλη την μπροστινή πλευρά των 373mm ανοιχτή  και τους συνδέσμους βάσης – ορόφου τοποθετημένους εμπρός και πίσω της κυψέλης μας , θα πρέπει να εργαστούμε ως εξής :
Θα χαράξουμε μια ευθεία με ένα μολύβι από το ένα πηχάκι 20Χ20mm μέχρι το άλλο , ορίζοντας το τέλος της βάσης και την αρχή της σανίδας πτήσης (σχέδιο). 




Θα ορίσουμε το κέντρο αυτής της ευθείας και σε απόσταση 30mm δεξιά και αριστερά από αυτό θα ορίσουμε και πάλι δύο σημεία. Από τα σημεία αυτά ,κινούμενοι κάθετα προς την σανίδα πτήσης θα ορίσουμε ένα τετράγωνο με μήκος 60mm και πλάτος το πλάτος της σανίδας πτήσης (προηγούμενο σχέδιο). 

To τετράγωνο που σχηματίσαμε θα το αφαιρέσουμε με την βοήθεια μιας σέγας σχηματίζοντας ένα κενό στην σανίδα πτήσης , όπου θα τοποθετηθεί ένας μικρός – κοντός συνδετήρας τύπου Σωτηρόπουλου , για να συγκρατεί την βάση με τον όροφο .



Στην κάτω επιφάνεια της βάσης θα προσθέσουμε ένα τακάκι 60Χ60mm με ύψος 50mm στο οποίο θα βιδωθεί ο συνδετήρας τύπου Σωτηρόπουλου ( μπορούμε να «σπάσουμε» την πίσω και κάτω γωνία από το τακάκι , όπως φαίνεται στο πιο κάτω σχέδιο).   




Το τακάκι θα πρέπει να συνδεθεί με την βάση με τέσσερις βίδες 3,5Χ35mm που θα τοποθετηθούν στα σημεία που φαίνονται στο πιο κάτω σχέδιο.

Το τακάκι έχει τοποθετηθεί πια σε απόσταση 10mm από την αρχή του ανοίγματος με την σήτα της βάσης , με τρόπο που δεν εμποδίζει την κίνηση του συρταριού το οποίο θα ανοίγει πια μόνο προς την πίσω πλευρά της βάσης , που στο πίσω μέρος εξακολουθούμε να έχουμε σαν συνδετήρα το ατσάλινο σύρμα . 




Αν επιλογή μας είναι να κατασκευάσουμε βάσεις με αυτόν τον τρόπο η εργασία που μόλις περιγράφηκε θα ξεκινήσει από τα πρώτα στάδια της κατασκευής όταν φτιάχνουμε το άνοιγμα της βάσης  και το φάλτσο στην σανίδα πτήσης .

Το τακάκι που προσθέσαμε στην βάση για να τοποθετήσουμε τον συνδετήρα τύπου Σωτηρόπουλου , έφερε αλλαγές στο ύψος της βάσης και τώρα το τακάκι προεξέχει κατά 10mm από τα πόδια. Για να διορθώσουμε αυτήν την αλλαγή θα προσθέσουμε τώρα μια επιφάνια από φύλλο τεφλόν  πάχους 20mm με διαστάσεις  40Χ60mm στις άκρες των ποδιών ή θα αντικαταστήσουμε τα πόδια με νέα που θα έχουν ύψος 60mm αντί για 40mm.

H βάση μετά την προσθήκη των επιφανειών 40Χ60mm θα έχει την μορφή του παρακάτω σχεδίου .(Οι προσθήκες με σκούρο χρώμα)




Για να περιορίσουμε την είσοδο των μελισσών κατά την μεταφορά των κυψελών θα πρέπει να κατασκευάσουμε θύρες για αυτό το άνοιγμα εισόδου. Ένα δοκαράκι 30Χ30mm μήκους 373mm κατάλληλα διαμορφωμένο θα μας βοηθήσει σε αυτό. Οι διαστάσεις του και η μορφή του εικονίζονται στα δύο επόμενα σχέδια. 




( Σε κυψέλη με λιγότερα πλαίσια οι διαστάσεις αλλάζουν ανάλογα με το άνοιγμα της εισόδου , τα 70 στο κέντρο της θύρας παραμένουν αναλλοίωτα λόγο του συνδέσμου τύπου Σωτηρόπουλου  που θα τοποθετηθεί στο κενό αυτό.)

Η θέση της θύρας  στην βάση εικονίζεται επίσης στα επόμενα δύο σχέδια με σκούρο χρώμα.





Σχόλιο:

Προσωπικά δεν προτιμώ τις πολύ μεγάλες εισόδους και τις πολύπλοκες κατασκευές , θα επέλεγα την Α΄ επιλογή αν ήθελα να κατασκευάσω μεγάλη είσοδο στην κυψέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: