Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Μελισσοκομική προετοιμασία

Ένα πολύ σοβαρό θέμα ,που ίσως δεν είμαι ικανός εγώ να το θίξω.

Είναι μερικοί συνάδελφοι ερασιτέχνες μελισσοκόμοι που μου τηλεφωνούν ή επικοινωνούν μαζί μου ( όπως και με αρκετούς άλλους φίλους μελισσοblogers )και ζητούν να τους βοηθήσω σε διάφορα θέματα ή προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η θέση μου είναι δύσκολη γιατί από την μια μεριά μπορεί να γνωρίζω το θέμα , να θέλω να βοηθήσω αλλά να μην γνωρίζω το μικροκλίμα ή την νομή της περιοχής τους. Από την άλλη μεριά δυσκολεύομαι γιατί οι «συμβουλές» μου , όσο καλή πρόθεση κι αν έχω , μπορεί να είναι καταστροφικές για αυτούς , κάτι που δεν θα ήθελα με τίποτα.
Από μια Τρίτη μεριά μπορεί να μην γνωρίζω το θέμα γιατί είμαι κι εγώ καινούριος σχετικά στο χώρο και το μεράκι δεν αντικαθιστά ποτέ τις γνώσεις.

Όταν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για κάτι , ΠΑΝΤΑ προτρέπω τους φίλους αυτούς να συμβουλευτούν την βιβλιογραφία και ιδιαιτέρα την Μελισσοκομική Επιθεώρηση και το Μελισσοκομικό Βήμα που έχουν αξιόλογα άρθρα τα οποία συμβουλεύομαι κι εγώ ή να συμβουλευτούν τον έμπειρο μελισσοκόμο της περιοχής ή του χωριού τους όπως έκανα κι εγώ και ευχαριστώ τους φίλους μου Σιδέρη και Αντώνη για την συνεχή βοήθεια τους .

Την απάντηση για το δεύτερο λίγο πολύ την γνωρίζετε, μισές κουβέντες , πέρνα αύριο , εσείς οι νέοι . . . , για την βιβλιογραφία και τα περιοδικά μου λένε πως είναι λίγο απρόσωπα και λίγο μακριά τους ενώ τα blogs τα θεωρούν πιο κοντά τους λόγω της συχνής ενημέρωσης τους και της προσωποποίησης τους .

Με την μορφή των προσωπικών ημερολογίων ( blogs ) ασχολούμαστε πάνω από 50 ερασιτέχνες μελισσοκόμοι , άλλος αρκετά , άλλος λιγότερο , όμως βλέπω γνώσεις και εμπειρίες να διακινούνται από κάθε μέρος της Ελλάδας και είναι πολλοί αυτοί οι συνάδελφοι ερασιτέχνες μελισσοκόμοι που μας παρακολουθούν, κάποιοι ακολουθώντας μας και κάποιοι σαρκάζοντας μας (κουβέντα να γίνετε).

Χωρίς κανένα (πιστεύω) εγωιστικό κίνητρο και με κίνδυνο να εκτεθώ ,σχεδιάζω από τώρα και στο εξής να αναρτώ ανά μήνα της εργασίες που πρόκειται να κάνω ή αυτες που έχω ήδη κάνει στο μελισσοκομείο μου , σύμφωνα με την μικρή εμπειρία μου και την βιβλιογραφία.


Τολμώντας λοιπόν να εκτεθώ

Ιανουάριος
Για να φτάσω στον Γενάρη έχω προετοιμαστεί κατάλληλα πριν από δύο μήνες .

Έχω επιλέξει σαν χώρο που θα ξεχειμωνιάσω το μελισσοκομείο ένα σημείο που ‘κόβει’ ο βοριάς , χαμηλό σε υψόμετρο και που στραγγίζει από νερά όταν βρέχει.
Στον ευρύτερο χώρο του Μαραθώνα έχουν αναφερθεί τα τελευταία χρόνια κρούσματα κλοπών και για αυτό εκτός των άλλων μέτρων φροντίζω ο χώρος εγκατάστασης του μελισσοκομείου να επιτηρείται σχεδόν καθημερινά από εμένα ή από καλούς μου φίλους.






Έχω φροντίσει σε παλαιότερες επιθεωρήσεις να έχουν όλες οι κυψέλες βασίλισσες και σε όσες δεν βρήκα τις έχω συνένωση με άλλες (προτιμώ τις αδύνατες) που είχαν, για να τις κάνω δυνατότερες και βασιλευομένες .( Αν προσπαθήσω να φτιάξω βασίλισσα μπορεί να χάσω δύο μελίσσια ) Έχω επίσης «σφίξει» τα μελίσσια , αφήνοντας μέσα στην κυψέλη μόνο όσα πλαίσια μπορούν να καλύψουν οι μέλισσες και μετά το τελευταίο πλαίσιο έχω τοποθετήσει ένα κομμάτι μονωτικό τύπου DAW για να έχουν πλάτη οι μέλισσες, κάποιοί φίλοι αφήνουν για τον σκοπό αυτό ένα πλαίσιο τροφοδότη. Πολλές κυψέλες μου έχουν πέντε ή έξη πλαίσια , λογικό για τον χειμώνα στον Μαραθώνα που είναι πιο ήπιος .
Επειδή κατά το «σφίξιμο» μπορεί να πήρα πλαίσια με μέλι φροντίζω να έχουν πάντα μέσα οι κυψέλες βανίλια ή ζαχαροζήμαρο και όταν ο καιρός επιτρέψει την επιθεωρήσει τότε ίσως προσθέσω πλαίσια με μέλι βγάζοντας άδεια πλαίσια. Πάντα όμως τα πλαίσια είναι τόσα – όσα ‘πατούν’ οι μέλισσες.

Όλες οι κυψέλες μου , με ανοιχτό ή κλειστό πάτο είναι πάνω από το έδαφος , στις βάσεις που έχω φτιάξει ή πάνω σε πέτρες για να αποστραγγίζει το νερό της βροχής και όλες γέρνουν μπροστά ώστε και αν μπει νερό να φύγει εύκολα .

Ο Ιανουάριος είναι μήνας που δεν έχει πολύ δουλειά στο μελισσοκομείο , μια γενική ματιά κάθε τόσο για κάποια κυψέλη που έπεσε από το αέρα ή κουνήθηκε από την θέση της είναι αρκετή, δεν ανοίγω την κυψέλη αν δεν είναι ανάγκη . Η κυψέλη θα ανοίξει μόνο με καλοκαιρία (15ο και άνω) και η επιθεώρηση θα διαρκέσει έως ότου βεβαιωθώ ότι υπάρχει γόνος και τροφές ( δεν ψάχνω την βασίλισσα κλπ ) γρήγορα και χωρίς να ενοχλήσω το μελίσσι . Διαφορετικά , με χαμηλή θερμοκρασία και ανάγκη τροφοδότησης ,το άνοιγμα της κυψέλης και η τοποθέτηση της τροφής διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα .
Μια προσεκτική ματιά, εξωτερικά των κυψελών μας λέει πολλά για το τι γίνετε μέσα πχ, αν οι μέλισσες κουβαλούν γύρη – έχουν γόνο να φροντίσουν , αν υπάρχει κίνηση (πάνε-έρχονται) με καλοκαιρία 12ο-14ο είμαι ήσυχος ότι δεν με χρειάζεται , αν στην κυψέλη μπροστά πετούν ζαχαρωμένους σβόλους – θέλουν νερό να διαλύσουν την τροφή , αν μπροστά στην κυψέλη υπάρχουν νεκρές μέλισσες είναι φυσιολογικό και θα το εξετάσω πιο καλά στην επόμενη επιθεώρηση με καλό καιρό .
Πριν λίγες ημέρες είχαμε υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και τα μελισσάκια όπως και η φύση ξεγελάστηκαν και συντηρούσαν αρκετό γόνο στην περιοχή, όταν τα έχω ‘σφιγμένα’ δεν έχουν πολύ χώρο να απλωθούν και έτσι περιορίζονται στον χώρο που εγώ νομίζω πως τους αρκεί . Τώρα που ο καιρός παγώνει και τις αναγκάζει να σχηματίσουν μελισσόσφαιρα ίσως κάποιος γόνος να έμενε εκτός αυτής και να είχα προβλήματα από τον σάπιο γόνο αργότερα.

Ο Ιανουάριος όμως είναι μήνας για επισκευές , κατασκευές και κατάστρωση σχεδίων για το μέλλον . Ο κάθε ένας από εμάς πρέπει τώρα να έχει κάποιο σχέδιο έτοιμο , άλλοι για τα μόνιμα μελισσοκομεία και κάποιοι άλλοι για τα περιπλανώμενα- νομαδικά μελισσοκομεία μας.
Προσωπικά φροντίζω κάθε χρόνο να αυξάνω την δύναμη του μελισσοκομείου μου κατά 10 με 20% δοκιμάζοντας ταυτόχρονα τις δυνάμεις μου, μέχρι να φτάσω τον αριθμό που θα μπορώ μόνος μου να συντηρώ .
Από τους επόμενους μήνες που θα αρχίσει (αν το επιτρέψει ο καιρός) η ανάπτυξη των μελισσιών έχω σκοπό να ασχοληθώ με την βασιλοτροφία για την αλλαγή κάποιων βασιλισσών , την δημιουργία παραφυάδων για μελισσοσμήνη και αργότερα παραφυάδων μικρών σμηνών σαν τράπεζα βασιλισσών αλλά και την παραγωγή βασιλικού πολτού . Θα μαζέψω ξανά γύρη και θέλω φέτος να επισκεφτώ δοκιμαστικά με πέντε-έξη κυψέλες τα πορτοκάλια , το έλατο στο Μαίναλο και αν μπορέσω και την καστανιά .
Ο κύριος όγκος όμως του μελισσοκομείου θα πάει στα έλατα της κεντρικής Ελλάδας , θα γυρίσουν για το θυμάρι στο Μαραθώνα και θα ξαναφύγουν για πεύκο και ρείκι στην Εύβοια , πρώτα ο Θεός.


12 σχόλια:

Exagono είπε...

Μπραβο Κωστα,οι συμβουλες σου ειναι παντα καλοδεχουμενες,μη απολογεισαι για τυχον αγνοια καποιου θεματος,προεχει η καλοπροαιρετη τοποθετηση σου.Καλη μελισσοκομικη χρονια.

ΜΕΝΤΕΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Μπραβο Κωστα πολυ καλη η αναρτηση σου.
Καλη συνεχεια.

Μάντης Τειρεσίας είπε...

Λες και διαβάζω τα κλαδικά μας περιοδικά στο κεφάλαιο "Εποχιακοί χειρισμοί"......

Συγχαρητήρια για την ανάρτηση φίλε και γείτονα.
Συνέχισε έτσι και σίγουρα αυτοί που θα θέλουν πραγματικά να αντλήσουν εμπειρία θα βρουν τρόπο να επικεντρωθούν στα σημεία που έχουν ενδιαφέρον για κάθε τόπο και νομή.

Φιλικά και συντροφικά....

meli elikon είπε...

Κώστα καλησπέρα! Οι απόψεις και οι ιδέες του κάθε ανθρώπου, (στη περίπτωσή μας του κάθε μελισσοκόμου) είναι μοναδικές και πολύτιμες. Η μελισσοκομία είναι μια επιστήμη χωρίς όρια και το γνωρίζουμε πολύ καλά όσοι ασχολούμαστε με αυτήν. Χρησιμοποιούμε τα βιβλία και τις γνώσεις των επιστημόνων του είδους κατά βάση, αλά ο καθένας ακολουθεί την δική του τακτική, και πολλοί από εμάς πειραματιζόμαστε σε διάφορα θέματα και βγαίνουν πολύ σημαντικά συμπεράσματα που πολλές φορές τα χρησιμοποιούν οι επιστήμονες με κάποια εξέλιξη. Είναι πολύ σημαντικό για τον κλάδο μας είτε ασχολείται κάποιος επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά -δεν έχει σημασία- (γιατί κανένας δεν ξύπνησε ένα πρωί και είπε από αύριο θα είμαι μελισσοκόμος και έγινε) να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες και τις ιδέες για να βελτιώνουμε όλο και περισσότερο την δουλειά μας. Όχι σαν κάποιους παλιούς μελισσοκόμους, που όταν τους ρωτάς κάτι αλλάζουν κουβέντα για να μην τους πάρεις την τέχνη.

Κανένας δεν έχει δικαίωμα να κατακρίνει την άποψη κανενός σε μια κουβέντα γιατί στην ουσία κουβέντα γίνεται στα blogs, απλός έχει αλλάξει ο τρόπος επικοινωνίας, και ακολουθούμε κι εμείς οι μεγαλύτεροι, την εξέλιξη. Αντικαταστήσαμε την κουβέντα στην καφετέρια με τον υπολογιστή. Λέει κάτι κάποιος, και όσοι θέλουν σχολιάζουν θετικά, αρνητικά, δεν έχει σημασία ή καταθέτουν την δική τους άποψη. Αυτό είναι όλο. Όποιος θέλει να συμμετέχει, συμμετέχει. Όποιος δεν θέλει κάνει ένα κλικ και αλλάζει σελίδα. Έτσι απλά.
Πολλά έγραψα πάλι.
Καλό βράδυ και θέλουμε να μάθουμε και άλλα.

Γιώργος είπε...

Κώστα,
συμφωνώ κι εγώ με τους προηγούμενους φίλους (έτσι σας θεωρώ όλους, αν και δεν σας γνωρίζω προσωπικά – εφόσον διαβάζω τις αναρτήσεις σας καθημερινά). Η αγάπη γι' αυτό που κάνεις είναι εμφανής. Και σε τιμά ακόμη περισσότερο το γεγονός πως χωρίς υστεροβουλία θέτεις σε κοινή θέα την αγάπη σου αυτή και ταυτόχρονα ένα μέρος της ψυχής σου, κατορθώνοντας έτσι να ενημερώνεις, να προβληματίζεις, να διδάσκεις ή και να μαθαίνεις κι ο ίδιος απ' το διάλογο που άμεσα ή έμμεσα ξεκινάς. Γι' αυτό κι εσύ κι όλοι οι υπόλοιποι συνεχίστε έτσι...

explore.bees είπε...

Καλημέρα Κώστα ..
Ωραία η ανάρτηση σου .
Οι μελισσοκομικοί χειρισμοί για κάποιους οι οποίοι είναι έμπειροι (εμπειρία είναι αυτό που αποκομίζουμε από την τριβή και τα λάθη μας πάνω στο αντικείμενο) είναι γνωστοί .
Για κάποιους όμως νέους στον χώρο (όπως και εγώ ) είναι το μηνιαίο πλάνο των χειρισμών προκειμένου να έχει σωστά και γερά σμήνη στις επερχόμενες μελιτοφορίες .
Μην πτοήσε συνέχισε στην ανάρτηση των μηνιαίων χειρισμών , και να είσαι σίγουρος πως ακόμα και αυτός που λέει ότι τα ξέρει όλα έχει κάτι να μάθει ακόμα .
(γηράσκω αεί διδασκόμενος)
Μελισσοφιλικά .
Χρήστος Μαραγκός
explore.bees

Τάκης Κοντούλης είπε...

Κώστα Καλημέρα.
Πολύ ωραία η ανάρτησή σου, οι αναρτήσεις με μελισσοκομικούς χειρισμούς είναι κατά την γνώμη πάρα πολύ χρήσιμοι γιατί βοηθάνε σε μεγάλο βαθμό τούς νέους (βλέπε εμένα) καθώς πιστεύω και τους παλιούς μελισσοκόμους,ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μελισσοκομία συνεχώς εξελίσσεται.
Δεν πρέπει να έχουμε ανασφάλειες εάν κάτι που θα γράψουμε είναι λίγο λάθος ή υπάρχει διαφορετική άποψη.
Στα blog γίνεται κατάθεση ψυχής και όλα τα λάθη ή η διαφορετική άποψη είναι θεμιτά δεκτά, γιατί μας ενώνει όλους εμάς η καλή διάθεση και προ πάντων η αγάπη μας για την μέλισσα. Δεν συμφωνείς ?

Anestis Ketsetzidis είπε...

Εύγε!
Σωστός!
Τα είπαν όλα οι φίλοι παραπάνω.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Έτσι μπράβο !
Αυτό το μαγαζί που λέγεται μελισσοκομεία κτίζεται με μεράκι ,με ζήλο, με πρόγραμμα, και με συνεχή προστιθέμενη εμπειρία. Βασική η αύξηση του μελισσοκομείου ανάλογα με την πείρα και τις δυνάμεις. Είναι ανώφελο να φτιάχνεις πολλά μελίσσια και την άνοιξη από απειρία και κακούς χειρισμούς και αδυναμία να τα υπηρετήσεις να κλαις τα λίγα που ξεχειμώνιασαν. Και το ποιο σωστό είναι αυτό που λες –αύξηση ανάλογη με τα δυναμάρια μας και την πείρα μας.

kkokinos είπε...

Η πιο τιμια και η πιο πληρης αναρτηση στα blogg μακραν!!!
ΑΥΤΑ.-

Μελισσομάντρι είπε...

Κώστα πολύ καλή η ανάρτησή σου.Όλες οι αναρτήσεις των φύλων είναι χρήσιμες γιατί μας δίνουν την δυνατότητα να μοιραζόμαστε εμπειρίες και να αντλούμε γνώσεις ιδιαίτερα οι άπειροι και πρωτόπειροι όπως εγώ.

ΚΑΙΤΗ ΓΚΙΑΛΗ είπε...

Καλή μελισσοκομική χρονιά!