Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Επιθεώρηση σε μια καλή ημέρα του Γενάρη

Ο ερασιτέχνης μελισσοκόμος τις περισσότερες φορές εκτός από το κενό γνώσεων και εμπειριών, έχει και λιγότερο χρόνο να διαθέσει για τα μελισσάκια του.
Στις επιθεωρήσεις μας λοιπόν πρέπει να είμαστε λιτοί και παρατηρητικοί ειδικά τις κρύες μέρες του πρώτου τριμήνου του έτους (οι οποίοι ταυτόχρονα είναι και σημαντικοί για την εξέλιξη των μελισσοσμηνών μας) και καλά προετοιμασμένοι όταν ξεκινάμε την επιθεώρηση.

Συνήθως για τις μετακινήσεις μας χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο τις οικογένειας, που για να είναι καθαρό (και να μην μυρίζει στην σύζυγο και τα παιδιά το καπνιστήρι) δεν φυλάμε σε αυτό τα σύνεργα μας αλλά σε μια αποθήκη, ψιλοσκόρπια.
Καλό θα είναι λοιπόν πριν ξεκινήσουμε για μια επιθεώρηση να βεβαιωθούμε πρώτα απ’ όλα ότι τα πήραμε όλα. Για να το πετύχω εγώ αυτό δυσκολεύτηκα αρκετά (που μυαλό) μέχρι που εξόπλισα ένα σάκο και ένα κασελάκι με τα απαραίτητα (έχουν γράψει σχετικά πολλοί φίλοι) στα οποία όταν γυρνώ, φροντίζω να αντικαθιστώ ότι χρησιμοποίησα . Για όσους από μας δεν καπνίζουν συνιστώ την κατασκευή του Θεοδόση που έχει φτιάξει θέση για τον αναπτήρα στο καπνιστήρι .
* Έχω δει και κάποιους από μας να αφήνουν μια κυψέλη (καμιά φορά και δυόροφη)
στο μελισσοκομείο τους , στην οποία φυλάσσουν το καπνιστήρι τους, λίγα πούσια από πεύκο και άλλα απαραίτητα για αυτούς αντικείμενα .

Από την στιγμή που απέκτησα τα πρώτα μου μελίσσια άρχισα να παρατηρώ την φύση με άλλο μάτι και δεν παραλείπω το βράδυ ή νωρίς το πρωί να ενημερωθώ για τον καιρό. Παρακολουθώντας τα δελτία καιρού και την διαίσθηση μου επιλέγω την χρονική στιγμή που θα κάνω την επιθεώρηση ή την επίσκεψη στα μελισσάκια.
Προς το τέλος του Ιανουαρίου σίγουρα ο καιρός θα επιτρέψει μια επίσκεψη στο μελισσοκομείο η οποία θα πρέπει να είναι λεπτομερείς αλλά όχι κουραστική για τα σμήνη.
Η πρώτη ματιά , φτάνοντας στον χώρο του μελισσοκομείου μια όμορφη μέρα του Γενάρη, είναι συνήθως ευχάριστη για το μελισσοκόμο . Τα κορίτσια στριμωγμένα στην κυψέλη τις προηγούμενες ημέρες , βγαίνουν τώρα και ζουζουνίζουν χαρούμενα κουβαλώντας γύρη (σημάδι γόνου) και νέκταρ από κάθε είδος αγριολούλουδο ή θάμνο έχει άνθος αυτή την στιγμή του χρόνου, ταυτόχρονα κάνουν και τα κακά τους.
*(Όχι δεν φεύγουμε ευχαριστημένοι από το θέαμα)
Εγώ , αφού ανάψω καλά το καπνιστήρι , πλησιάζω την πρώτη κυψέλη, την καπνίζω μια φορά στην είσοδο και ακούω το ζουζούνισμα των ενοίκων που λέει «ήρθε ο σπαστικός κορίτσια » , αν το ζουζούνισμα αυτό είναι μέσης έντασης όλα είναι καλά, αν είναι χαμηλό έως καθόλου το σμήνος καταρρέει , αν είναι πολύ δυνατό το σμήνος είναι ορφανό. Προχωρώ έχοντας μια πρώτη εντύπωση, στο άνοιγμα του καπακιού με το δεξί χέρι ενώ με το αριστερό καπνίζω ελαφριά μια δυο φορές ανάμεσα στα πλαίσια. Το πρώτο που βλέπω μπροστά μου είναι τα αποθέματα τροφής που τους έχω εγώ βάλει και τυχόν σημάδια υγρασίας στον πάτο, αφού οι κυψέλες μου αυτό τον καιρό είναι οχτάρες-εξάρες , κάνω στην άκρη το DOW μονωτικό πλευράς και ξεκινώ την επιθεώρηση.
Το πρώτο πλαίσιο θα είναι με μέλι και αν το έχουν καθαρίσει από την πλευρά που κοιτά το σμήνος , το γυρνώ αλλιώς για να το καθαρίσουν κι από κει, και το δεύτερο μέλι θα έχει οπότε κάνω το ίδιο ή το ανταλλάσω ή το απολεπίζω αν χρειάζεται για να βοηθήσω τις μέλισσες που μπορεί να είναι λίγο μουδιασμένες αυτό τον καιρό.
Στο τρίτο πλαίσιο μιας εξάρας κυψέλης εγώ περιμένω να δω γόνο, στον οποίο θα παραμείνω για πολύ λίγο εξετάζοντας την κατάσταση του , την ομοιόμορφη ανάπτυξη του, την παρουσία γόνου μικρής ηλικίας ανάμεσα του και περιμετρικά γύρη και μέλι. Στο επόμενο πλαίσιο περιμένω κάτι ανάλογο με το τρίτο πλαίσιο και το κοιτώ και αυτό γρήγορα αφού πλήρη τις προϋποθέσεις.
Τα πλαίσια με τον γόνο τα παρατηρώ γρήγορα αλλά προσέχοντας τις λεπτομέρειες που αναφέρω για να τον προστατέψω από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας .
Στα δύο επόμενα πλαίσια μπορεί να βρω γόνο αλλά μάλλον θα έχουν μέλι και γύρη οπότε τα χειρίζομαι όπως και τα δύο πρώτα. Όση ώρα επιθεωρώ την κυψέλη , ταυτόχρονα το μάτι μου παίζει παντού μέσα σε αυτήν για να δω τυχόν νερά που μπήκαν από τις βροχές, νεκρές μέλισσες ή κάτι που δεν ανήκει σε αυτήν και να το απομακρύνω βοηθώντας τις μελισσούλες. Πριν κλείσω το καπάκι θα φροντίσω να καθαρίσω λίγο τις θυρίδες αερισμού από την πρόπολη για να μπορεί ο αέρας να ανακυκλώνεται, κι ας χρησιμοποιώ ανοιχτούς πάτους .

*Αυτή ήταν η ιδανική κυψέλη , τα είχε όλα και δεν είχε κανένα πρόβλημα .

- Αν δεν είχε αποθέματα τροφής , θα πρέπει να έχω εγώ για να τους αφήσω.
- Αν δεν είχε βασίλισσα , θα πρέπει να έχω εγώ ένα μπουκάλι καλό τσίπουρο σαν τον φίλο μας τον Σάκη από το Βόλο, για να την συνενώσω με μια άλλη μικρή σε μέγεθος (5-6 πλαίσια) αλλά βασιλευομένη κυψέλη.
Στην τελευταία περίπτωση , εγώ , αφήνω την βασιλευομένη κυψέλη στην θέση της και ψεκάζω με λίγο τσίπουρο ανάμεσα στα πλαίσια της , φέρνω την ορφανή κοντά και ψεκάζοντας ξανά ανάμεσα στα πλαίσια , μεταφέρω στην πρώτη τα πλαίσια που καλύπτονται από πληθυσμό . Όσα πλαίσια περισσεύουν απομακρύνονται από το μελισσοκομείο και στην κυψέλη που έγινε η μεθυσμένη συνένωση θα επιστρέψω στην επόμενη επιθεώρηση για να πάρω ξανά όσα πλαίσια θα προκύψουν κενά αφού ολοκληρωθεί ομαλά η συνένωση.
- Αν η κυψέλη έβαζε νερά ή είχαν μπει νερά και είχε πολύ υγρασία , θα πρέπει εγώ πάλι να έχω μαζί μου μια καθαρή και στεγνή κυψέλη για να αντικαταστήσω την βρεγμένη .
- Την περίοδο αυτή του χρόνου , εγώ προσωπικά ,δεν θα προσθέσω πλαίσια κενά όσο κι ας φαίνεται πως τα χρειάζονται ( μπορεί να τους πάρω αν χρειαστεί ) και ούτε θα τροφοδοτήσω με σιρόπι γιατί ο χειμώνας και οι παγωνιές είναι ακόμα μπροστά.

* Ανάμεσα στις κυψέλες του μελισσοκομείου μου , θα δείτε αν έρθετε και 2-3 δυόροφες κυψέλες - αποθήκες ειδών πρώτης ανάγκης. Δεν εννοώ τα πούσια-καπνιστήρι (γιατί κινούμε με αγροτικό αυτοκίνητο) αλλά πλαίσια , πλαίσια με μέλι (5-6) μήπως χρειαστούν κάποια στιγμή και δεν έχω μαζί μου και κενά πλαίσια (5-6) που πήρα από τα μελισσάκια και δεν τα πήγα ακόμα στην αποθήκη ή που θα τα βάλω σε μια προσεχή επιθεώρηση (προστατευμένα με κενό μεταξύ τους για τον κυρόσκορο). Οι ίδιες οι κυψέλες αυτές και οι όροφοι τους ίσως χρησιμοποιηθούν για την ξαφνική αντικατάσταση μιας κυψέλης , την συνένωση δύο σμηνών αλλά και την σύλληψη ενός αφεσμού, για αυτό θεωρώ καλό να τις έχω πάντα ανάμεσα στο μελισσοκομείο μου.

Αυτή είναι η δουλειά του ερασιτέχνη μελισσοκόμου αυτή την εποχή του χρόνου, να φροντίζει ώστε τα κορίτσια του , να έχουν νέα και όμορφη μανούλα, να έχουν τροφή κάθε στιγμή και να είναι στεγνές και καθαρές , ότι δηλαδή κάνουμε οι μπαμπάδες και για τα καμάρια μας στο σπίτι .


Υ.Γ. Α) Ελπίζω η τελευταία κακοκαιρία να τελειώσει χωρίς να μας ενοχλήσει πολύ

Β) Γιάννη από Αλεξανδρούπολη , έχασα το κινητό σου μαζί με πολλών άλλων
φίλων, πάρε με .

Γ) Xρήστο που ζητάς φωτογραφίες από μια κατασκευή, δεν έχω το E-mail
σου γιατί δεν φαίνεται στα σχόλια εκείνης της ανάρτησης

10 σχόλια:

warre.gr είπε...

Κώστα, πολύ ωραίο!!!
Το αποθήκευσα.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Κώστα
εύγε!
άρτια και αναλυτική η ανάρτηση σου.

μελιΣακης είπε...

Ο πιο ρομαντικός Έλληνας μελισσοκόμος!

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Τέλειος!!!!
Τους χαιρετισμούς μας και καλό βράδυ.

Δημήτρης είπε...

Κώστα ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς για τις καταπληκτικές αναρτήσεις σου!Να είσαι πάντα καλά!

İlhami Uyar είπε...

File moy kali doulia

ΜΕΝΤΕΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Κώστα σε βλέπω να γραφείς κανένα βιβλίο μελισσοκομικό ……..
Να σε καλά ρε φίλε πολύ καλή αφήγηση στης τελευταίες αναρτήσεις σου.

kkokinos είπε...

Κωστα keep walking!!!!

Επόπτης είπε...

Εγκληματίες των τσίπουρων. ( εκτός εάν θέλετε παρέα) Βάλτε λίγο ξύδι.

alexan είπε...

γεια σου κωστα. νεος κι εγω 2 χρονια τωρα μελισσοκομος στα νοτια θα σου πω το εξης να προσεξεις οσον αφορα τη συννενωση με βασιλευομενη αποικια.
δεν αντικατεστησα τις βασιλισσες τον αυγουστο και καποια γερικη κυρα απεβιωσε η φουκαριαρα φαινεται μεσα στο χειμωνα. οι τσουπες εκαναν τις προβλεπομενες ενεργειες να βγαλουν αλλη κυρα. βγηκε η κυρα αλλα ελα ομως που δε γονιμοποιηθηκε κι εμεινε μικρουλα...σε 10αρι μελισσι να βρεις αγονιμοποιητη μανα και ειδικα μες στο καταχειμωνο εστω και σε ζεστη μερα, πρεπει να εχεις ολες τις τυχες με το μερος σου. εγω την βρηκα εντελως τυχαια και την πηρα σπιτι με λιγο μελακι (γιατι δε μπορω να την σκοτωσω. τοσο καιρο με υπηρετουσε ακαταπαυστα με τις τοσες χιλιαδες που γεννησε..τωρα που ειναι αχρηστη θα την σκοτωσω?) οσο ζησει. συνηθως μου ζουνε καμια βδομαδα. κι ετσι μπορεσα να συννενωσω. γιατι αν δε δεις γονο δε σημαινει οτι δεν εχεις και βασιλισσα. σκεψου να ελεγα οτι ωραια δε βλεπω βασιλισσα (αφου ψαχνω για μεγαλο εντομο), να συννενωνα με αλλο βασιλευομενο και η στειρα κυρα (που ειναι μικρουλα και δεν την ειδα) να σκοτωνε τη γονιμοποιημενη..
πριν ενα μηνα αλλο μελισσι μου ειχε μανα γερικη που εμεινε απο σπερμα και αρρενοτοκουσε. ειδα καθαρα αυγα στο κεντρο του κελιου με ελαφρια κληση προς τα πανω.
σημερα ειδα στο ιδιο μελισσι παλι τη γερικη μανα παλι αυγα δικα της αλλα ειδα τωρα και αυγα απο ψευτομανα...