Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2010

Φλεβάρης , μήνας προετοιμασίας και σχεδίων

Ο Φεβρουάριος , αν και δεύτερος μήνας του χρόνου είναι ο τελευταίος μήνας του χειμώνα . Τα κορίτσια μας όλο και πιο συχνά θα αρχίσουν να πετούν έξω από τις κυψέλες , όταν ο καιρός το επιτρέπει και θα αναδιοργανώνονται .


Μετρούν τις δυνάμεις τους από το πέρασμα του χειμώνα γιατί τώρα θα πεθαίνουν σιγά σιγά οι μέλισσες του Οκτώβρη και του Νοέμβρη και την θέση τους θα παίρνουν οι μέλισσες που γεννήθηκαν κατά την διάρκεια του χειμώνα και τον Γενάρη. (μιλώ για την νότιο κυρίως Ελλάδα και πιο πολύ για την περιοχή που δραστηριοποιούμε)Οι καλές ημέρες για επιθεωρήσεις τώρα θα είναι περισσότερες ,εμείς όμως θα πρέπει να είμαστε ακόμα προσεκτικοί με αυτές και να μην ταλαιπωρούμε τα σμήνη χωρίς λόγω, οι θερμοκρασίες είναι ακόμα χαμηλές και η έκθεση του γόνου εκτός κυψέλης δεν είναι ότι καλύτερο.
* Δεν ψάχνω να βρω την βασίλισσα για να γνωριστούμε , μου αρκεί να βλέπω γόνο μιάς ή δύο ημερών.


*Η επάρκεια τροφών είναι σημαντικό θέμα για μένα αυτήν την εποχή ,που το σμήνος μπαίνει σε λειτουργία . Πολύ συχνά θα τύχη να βρω και μέλι φρέσκο σε μερικά πλαίσια (ελάχιστο και γύρω από τον γόνο), δεν μου αρκεί όμως αυτό γιατί αν ο καιρός κλείσει τις μελισσούλες στην κυψέλη για λίγες ημέρες ,δεν θα τους φτάσει ούτε για ένα απόγευμα . Φροντίζω λοιπόν σε κάθε επιθεώρηση να έχω μαζί μου και τροφές (βανίλια Ελευθερίου ή ζαχαροζύμαρο Ελευθερίου) για να τους αφήσω αν χρειαστεί . Αν τυχόν πάω χωρίς τροφές και διαπιστώσω πως υπάρχει μέλι σφραγισμένο γύρω από τον γόνο ή σε διπλανά πλαίσια , φροντίζω να το αποσφραγίσω με το πιρούνι απολεπισμού. Τον μήνα αυτόν δεν στηρίζομαι στην οποιαδήποτε μελιτοφορία της περιοχής γιατί ο καιρός … αλλάζει εύκολα πρόσωπο με συχνά άσκημη κατάληξη .

Λέω πιο πάνω «βανίλια και ζαχαροζύμαρο Ελευθερίου» για να τονίσω την μεγάλη σημασία που δίνω εγώ στην (όσο το δυνατό) τροφοδότηση των μελισσοσμηνών μας από τροφές που φτιάξαμε οι ίδιοι , καθαρές , αγνές και από δικό μας μέλι . Να επισημάνω εδώ πως δεν ψάχνω για ΤΗΝ συνταγή , όλοι μας αν ψαχτούμε θα βρούμε πολλές και στο διαδύκτιο και στα blogs , ούτε κατηγορώ τις τροφές που πωλούν στα καταστήματα . Εγώ έχω τον χρόνο και το κέφι και τις φτιάχνω μόνος μου. –
*O χώρος που καταλαμβάνουν οι μέλισσες είναι κάτι ακόμα που προσέχω τώρα , μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσω πλαίσια ή και να προσθέσω αν οι μέλισσες ξεχειλίζουν από τα πλαίσια που τους έχω (σπάνια), πάντα χτισμένη κερήθρα (όχι μαύρη) και τελευταία στην σειρά, για να μην διαταράξω την συνοχή της αποικίας.


* Οι ορφανές αποικίες είναι το επόμενο που με απασχολεί . Στην τελευταία επιθεώρηση βρήκα τις πρώτες δύο ορφανές αποικίες για φέτος που με την μέθοδο του τσίπουρου συνένωσα αμέσως χωρίς δεύτερη σκέψη.Βασικά και γρήγορα (για μην γράφω τα ίδια συνέχεια) αυτά είναι που με απασχολούν κατά την διάρκεια μιας επιθεώρησης στο μελισσοκομείο στα μέσα του Φλεβάρη.Μετά την επιθεώρηση όμως …. εκεί σε θέλω , φτιάχνω έναν καφέ - ανάβω κι ένα φάρμακο – βολεύομαι σε μια καρέκλα και αρχίζω να μετρώ….. μετρώ κι εγώ τις δυνάμεις των αποικιών μου , του εξοπλισμού μου , των χεριών μου, του χρόνου που μπορώ να διαθέσω και τα παραβάλω με τα σχέδια που έχω στο μυαλό μου για την χρονιά που έρχεται .Όλοι θα παραδεχθούμε ότι ο προγραμματισμός , σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας είναι σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη των στόχων μας . Το ίδιο συμβαίνει και στην μελισσοκομία .

Ξεκινώντας λοιπόν η μελισσοκομική χρονιά πρέπει να έχουμε θέσει στόχους :

τι θα κάνω φέτος ? μου φτάνει ο εξοπλισμός ? θα πάρω μέλι ? θα κάνω περισσότερα μελίσσια ?
Να δώσω ένα παράδειγμα .
Είμαι δύο χρόνια ερασιτέχνης μελισσοκόμος και έχω είκοσι μελισσάκια που ξεχειμωνιάζουν στην Παιανία (προάστιο της Αθήνας) με έξι έως οχτώ πλαίσια το κάθε ένα και στην αποθήκη μου έχω δέκα πατώματα με πλαίσια , χτισμένα τα δύο τελευταία χρόνια. Έχω ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο και μια μπαγκαζιέρα – τρέιλερ για τις μεταφορές μου και η κύρια εργασία μου καθώς και οι οικογενειακές μου υποχρεώσεις μου επιτρέπουν να είμαι κοντά στα μελισσάκια μου την Τρίτη , την Πέμπτη τα απογεύματα και το Σ. Κ. (τυχερός ερασιτέχνης) .*Θέλω να κάνω τα μελισσάκια μου τριάντα ,

*να βγάλω 40 gr βασιλικό πολτό για μένα και

*έξι κιλά γύρη επίσης για μένα (και τους οικείους μου) αλλά και να δω την προσφορά αγοράς που θα έχει ανάμεσα στους «πελάτες –φίλους» μου όταν θα την προτείνω

* με τα 200 κιλά μέλι που θα μαζέψω φέτοςΘα πρέπει να έχω πρώτα από όλα ακόμα δεκαπέντε εμβριοθαλάμους ή κινητές βάσεις με πατώματα και πλαίσια για τα μελίσσια που θα φτιάξω , εξοπλισμό για την βασιλοτροφία – διαδικασία παραγωγής Β. Π. , πέντε γυρεοπαγίδες και τουλάχιστον είκοσι με τριάντα πατώματα για ορόφους στα παραγωγικά μελίσσια αλλά και για χώρο μεταφοράς των πατωμάτων με τα γεμάτα μέλι πλαίσια κατά τον τρύγο από το μελισσοκομείο στον χώρο τρυγητού.*Από τα μέσα Μαρτίου αρχίσω διεγερτική τροφοδότηση σε όλα τα μελίσσια και προσθήκη πλαισίων χτισμένων στην αρχή (δύο- τρία σε κάθε μελίσσι) και άχτιστων αργότερα όταν αρχίζουν να χτίζουν με όρεξη. Τα μελισσάκια τώρα κάνουν αγώνα δρόμου-ανάπτυξης .

* Μέσα Απρίλη κάποια έχουν πάρει όροφο (10 μελίσσια) , τα χωρίζω στην μέση βάζοντας τους έτοιμη γονιμοποιημένη βασίλισσα (για ασφάλεια και χρόνο) και μεταφέροντας τα κάπου μακριά από το μελισσοκομείο αλλά μέσα στην ακτίνα δράσης μου .Αυτά που τώρα θα πάρουν όροφο παραμένουν στον τόπο τους και όλα μαζί τροφοδοτούνται και ο αγώνας ανάπτυξη καλά κρατεί . Από την αρχή του Απρίλη μπορώ να «παίζω» με βασιλοτροφία-Γράφω πως παίζω γιατί οι στόχοι είναι μικροί (Β. Π. και γύρη) και θα τα καταφέρω με λίγη προσοχή χωρίς να ταλαιπωρήσω πολλά μελίσσια .

* Μέσα Μαΐου έχω πάει στα έλατα τα πιο δυνατά μου μελίσσια

*Αρχές Ιουνίου τα υπόλοιπα στο θυμάρι και μόλις τρυγηθούν όλα μαζί σε μια περιοχή κοντά μου με γύρη για να ορθοποδήσουν οι πληθυσμοί

* Μέσα Αυγούστου στα πεύκα με τα πιο δυνατά μελίσσια

Ανάλογα την μελιτοφορία του πεύκου γύρω στα μέσα του Οκτώβρη προετοιμάζομαι για το ξεχειμώνιασμα στην Παιανία με ότι συνεπάγεται αυτό (συνενώσεις , αφαίρεση πλαισίων κλπ) .

Το παράδειγμα είναι τυχαίο και ασφαλές , αλλά θέλω να δείξω την ανάγκη να υπάρχει ένα σχέδιο από το οποίο θα ξεφεύγουμε λίγο ανάλογα με τις περιπτώσεις αλλά θα είναι ο στόχος μας ώστε να προετοιμαστούμε ανάλογα και να μην χαθούμε ψάχνοντας . Ένα σχέδιο λοιπόν απαραίτητο για τον καθένα μας.

12 σχόλια:

Αθ. Γ. Μιχαηλίδης είπε...

Κώστα να ανεβάσεις κι άλλο τον πήχυ!
Ή παπάς-παπάς ή ζευγάς-ζευγάς!

Τάκης Κοντούλης είπε...

Κώστα συγχαρητήρια για τον κατατοπιστικό τρόπο που τα γράφεις.
Εύχομαι να πετύχεις όλους σου τους μελισσοκομικούς στόχους.

Γιώργος Βασιλείου είπε...

Κώστα, ξανά μπράβο σου για τις όμορφες περιγραφές και εικόνες που μας δίνεις μέσα απ'τα γραφόμενά σου. Κι επειδή μας κακομαθαίνεις, περιμένουμε και τα επόμενα...
Καλό βράδυ.

alex είπε...

Μπράβο Κώστα που βάζεις την μελισσοκομική μας σκέψη σε τροχιά οργάνωσης. Ερωτήσεις και εγώ ξεσφραγίζω μερικά μέλια που είναι κοντά στον γόνο στην ουσία είναι σαν να κάνεις τάισμα και μάλιστα με την τροφάλαξη προετοιμάζονται οι μέλισσες και ίσως να ταΐζουν την βασίλισσα περισσότερο για να γεννάει δεν ξέρω όμως αν είναι σωστό ή πρέπει να αφήνουμε τις μέλισσες να αποσφραγίσουν αυτές όταν το θεωρήσουν απαραίτητο ; Τα πλαίσια που προσθέτεις λες ότι τα βάζεις στο τέλος γιατί όχι μια θέση πριν το τέλος μου φαίνεται ότι έτσι τα δουλεύουν καλύτερα και πιο γρήγορα τουλάχιστον αυτά που είναι για να χτίσουν

İlhami Uyar είπε...

file moy kali doulıa

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Ευχαριστω παιδιά για τα καλά σας λόγια , θα μείνω όμως στον Αλέξανδρο.

Το 'ξεσφράγισμα' των κελιών με μέλι,το αναφέρω σαν λύση "σχεδόν" ανάγκης όχι σαν συστηματική τροφοδοσία ,δεν νομίζω να τις ενοχλεί πάντος.

Για τα πλαίσια, που ίσως προσθέσω αυτόν τον καιρό, μιλώ για κτισμένα πλαίσια (όχι μαύρα) που θα τις βοηθήσουν να επεκτείνουν την αποικία τους "αν" θελήσουν.
Η εποχή είναι επικίνδυνη (κρύο το βράδυ - Ζεστούλα την ημέρα) ακόμη για να διασπάσω την συνοχή.

Όταν όμως αρχίζουν να χτίζουν , ό τρόπος που λες (προτελευταίο το νέο άχτιστο πλαίσιο) είναι αυτός που χρησιμοποιώ κι εγώ.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Γεια σου μαστρο-Κώστα!
Είσαι άπαιχτος σε όλα!
Αγοράζουμε και κανά θερμοκολλητή!
Πολλούς χαιρετιμούς σε όλους!
Καλή αποκριά και Καλή Σαρακοστή!

evangelos naxios είπε...

Κωστα πολυ ωραια,καλη επιτυχια!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Κώστα αν το μελίσσι σου χρειάζεται πλαίσιο αυτή την εποχή , σημαίνει πως έχει αρχίσει την ανάπτυξή του. Με δεδομένο πως τα ακριανά πλαίσια έχουν μέλια ή γύρες, καλό είναι να βάλεις το νέο πλαίσιο ανάμεσα σε δύο γόνους ώστε να δώσεις χώρο στην μάνα να γεννήσει.Μην φοβηθείς διότι οι γόνοι έτσι κι αλλιώς έιναι στα μέσα πλαίσια.
Εχε επίσης υπόψη πως ειδικά νωρίς την άνοιξη οι μάνες προτιμούν τα μαύρα κεριά για να γεννήσουν.
Δοκίμασε να διευρήνεις έτσι την γονοφωλιά και θα εκπλαγείς από το πόσο πιο γρήγορα αναπτύσεται το μελίσσι έτσι.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Μπορεί να είστε νότια αλλά νομίζω πως είναι πολύ νωρίς για ανοίγματα και μάλιστα στη μέση του γόνου.

Ανεστης Θ. Κετσετζιδης είπε...

Κώστα όλα τα καλά λόγια τα είπαν οι προηγούμενοι φίλοι.
Από μένα καλή επιτυχία και καλή σαρακοστή.
Φέτος μάλλον θα σαρώσεις...

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Γιάννη μιλάω υποθετικά, καλά κάνεις και βάζεις το "αν" ξεκινώντας το σχόλιο σου,
το φέρνω σαν παράδειγμα και γράφωντας τα παραπάνω και τα προηγούμενα, θέλω να αλλάξουμε ιδέες.
Η αλήθεια είναι πως μου φαίνεται τολμηρός ο τρόπος που βάζεις τα χτισμένα πλαίσια και οποσδήποτε έχει δίκιο και ο Θεοδόσης που μας φωνάζει οτι είναι νωρίς ακόμα.

Πάντος θα δοκιμάσω και τον τρόπο σου σε δύο μελισσάκια να συγκρίνω την ανάπτυξή τους με τα υπόλοιπα.

Και , γειά σου ρε Ανέστη , τρελαθήκανε αυτοί εκει κάτω θα λές,
όχι φίλε μιλάμε για το μέλλον με τον Γιάννη , για την άνοιξη που έρχετε.