Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Παθήματα , Ευχαριστήρια και ΕυχέςΕίναι γνωστό πως στην νοτιοανατολική Αττική χάθηκαν πολλά ,πάρα πολλά μελίσσια μετά τον Αύγουστο , κάπου αναφέρθηκε ο αριθμός 6000 κυψέλες . Δεν έχω ξανα αναφερθεί  σε αυτό , πάρα μόνο στην πρώτη εκδήλωση του φαινομένου, γιατί ακόμα και τώρα δεν ξέρω ή δεν έχω πιστή  για την «πηγή» του κακού . Πολλοί μιλούν για τα ισχυρά φάρμακα που έριξαν με κάθε γνωστό τρόπο (ράντισμα ή πότισμα) στους φοίνικες , άλλοι για τους ψεκασμούς κάθε είδους ( εναέρια ή πεζοπόρα και  μηχανοκίνητα ) εναντίων των κουνουπιών . Κανείς νομίζω δεν είναι απόλυτα σίγουρος για την αιτία. 

Το σίγουρο είναι πως χάθηκαν χιλιάδες μελίσσια , πολλαπλάσια του αριθμού που αναφέρω  (πολλοί γνωστοί και συγγενείς  ακόμα, δεν έχουν  δηλώσει για διάφορους λόγους τις απώλειες  τους)  και πως η γη της νοτιοανατολικής  Αττικής  τουλάχιστον έγινε αφιλόξενη για τα μελίσσια.
 ( Τώρα που χειμώνιασε έχουμε ξαναμαζέψει τα μελίσσια μας κοντά μας αλλά σχεδόν  όλοι ψάχνουμε νέες περιοχές να εγκατασταθούμε από την άνοιξη)

Οι προσωπικές μου απώλειες ξεπερνούν τα εβδομήντα μελίσσια τα οποία κρατούσα σε εγρήγορση κοντά μου για το δεύτερο «βάρεμα» του πεύκου , ευτυχώς τα υπόλοιπα ήταν ήδη στην Εύβοια και μερικά στον κάμπο της Βοιωτίας , συνολικά όχι περισσότερα από εβδομήντα . Έχασα λοιπόν περίπου το μισό ζωικό μου ’’κεφάλαιο’’.  

Όπως μου είπε ένας πιο ηλικιωμένος μελισσοκόμος όμως «τα μελίσσια και τα γένια ξαναγίνονται εύκολα» . Τα σχέδια μου για το μέλλον όμως με έκαναν να ψάχνω να αγοράσω  νέα μελίσσια από νωρίς το φθινόπωρο προκειμένου να αναπληρώσω μέρος του χαμένου ‘’κεφαλαίου’’, χωρίς μεγάλη βιασύνη η αλήθεια .

(Ώρα για το πρώτο Ευχαριστώ στους φίλους ανά την Ελλάδα που μαθαίνοντας τα νέα, μου πρόσφεραν άλλος πέντε κι άλλος δέκα από τις πρώτες  παραφυάδες που θα έκοβαν την άνοιξη )

Στο μυαλό μου , για τα  μελίσσια που σκόπευα να αγοράσω  δεν είχα συγκεκριμένο αριθμό , ήθελα όμως γερά και δυνατά όσο είναι  δυνατό για την εποχή μελίσσια και ανάλογα  με τα χρήματα που διαθέτω (που δεν περισσεύουν πια) για να τα έχω στα χέρια μου την άνοιξη (πολύ νωρίς) και να τα χειριστώ όπως εγώ νομίζω .
 Να σημειώσω εδώ πως δεν έχω ξανά  αγοράσει μελίσσια από το 2004 που πήρα τα πρώτα μου, αντίθετα που και που έχω πουλήσει  μερικά σε γνωστούς και φίλους.

Ρε παιδιά και  τι δεν  άκουσα , πενταράκια (ποιός τα εμπιστεύεται  Δεκέμβρη μήνα ? ) στα 80 ευρώ και  οχτάρια στα 110 ευρώ χωρίς κυψέλες , την άνοιξη λέει θα δεκαρίσουν εύκολα.
 Είδαν το μέγεθος της καταστροφής , φαντάστηκαν την ζήτηση και κρατούν ψηλά τις τιμές . Τι άλλο να πω ? Αραιά και που ρωτούσα , τα ίδια και τα ίδια άκουγα. Δεν θα πω άλλα για το κομμάτι αυτό.

Στο φεστιβάλ μελιού, με την  μεσολάβηση του φίλου μας του Σπύρου πλησίασα μερικούς ακόμα μελισσοκόμους και άκουσα τα ίδια πάνω-κάτω . Πλησίασα και τον Βαγγέλη τον Στεφανή  ο οποίος , προς τιμή του,  μου είπε πως δεν έχει ο ίδιος τα μελίσσια που ζητώ αλλά μπορεί να μου δώσει τηλέφωνα ανθρώπων που έχουν μελίσσια για πούλημα και να συνεννοηθώ μαζί τους.  Ήταν άνθρωποι που κάνουν αυτή την δουλειά , σε μόνιμα μελισσοκομία μεγαλώνουν μελίσσια  για να τα πωλούν.

Να μην λέω πολλά πάλι , το Σαββάτο ανέβηκα με 35 κυψέλες ( 25 εγώ και  10 ο φίλος μου ο Κυριάκος) σε ένα χωριό κοντά στην Μακρακόμη, στην Λαμία , σε ανθρώπους που είχα συνεννοηθεί τηλεφωνικά και από τις περιγραφές τα είχαμε βρει . Ομολογώ πως ήμουν λίγο σφιγμένος και σκεφτόμουν ‘’ρε που πάω , τι θα βρω , τι θα μου ζητάνε’’ , στην χειρότερη περίπτωση αν κάτι δεν πήγαινε καλά θα έχανα 100 ευρώ πετρέλαιο.  
Όταν  φτάσαμε εκεί με τον Κυριάκο μας υποδέχτηκαν δύο πρόσχαροι ανθρώποι , ζευγάρι μεταξύ τους , μορφωμένοι και οι δυό,  ο Δημήτρης και η Ντίνα και αμέσως πιάσαμε δουλειά. Εγώ και η Ντίνα ελέγχαμε και αξιολογούσαμε πλαίσιο με πλαίσιο τα μελίσσια  , ο Κυριάκος με τον Δημήτρη  μάζευαν τις ‘’ζημιές’’ μας . Ένα μελίσσι το αξιολογούσα εγώ 80 ευρώ , 70 ευρώ έγραφαν το παιδιά . Αν ο πληθυσμός κάλυπτε 8 ή 7 πλαίσια μας έδιναν και τα υπόλοιπα πλαίσια γεμάτα μέλι , μου έμειναν τα καρφιά που είχα για τυχόν στήριξη των πλαισίων κατά την μεταφορά.  Ένα μελίσσι π.χ. 14 πλαισίων πληθυσμό  το περιορίζαμε σε μια κυψέλη και το πλήρωνα σαν 10 ή 11 πλαίσια.

 Θέλω να πω πως βρήκα Ανθρώπους που δεν με είδαν σαν πελάτη  και δεν με κοιτούσαν στην τσέπη. Κι εγώ δεν έψαχνα να μου χαρίσουν μελίσσια , ήθελα να πληρώσω αυτό που έπαιρνα και όχι τον «αέρα» αυτού που αγόραζα .  
 Δουλεύαμε από τις 10:30 το πρωί μέχρι τις 16:00 που φύγαμε , στην αρχή με αέρα και κάπου κάπου ψιλόβροχο και στην συνέχεια κατά το κλείσιμο , κουβάλημα και δέσιμο με νεροποντή.  
Δύο εξαιρετικοί ανθρώποι με αρκετά εξαιρετικά μελίσσια που συστήνω ανεπιφύλακτα σε όποιων θέλει να αγοράσει μελίσσια.

 Ο Δημήτρης ονομάζετε Βελισσάρης και το τηλεφωνό του είναι 6974904186

                                            Ναι , κάνω διαφήμιση , το αξίζουν.

Ευχαριστώ λοιπόν τον Σπύρο , τον Βαγγέλη τον Στεφανή για την ανιδιοτέλεια τους και τους φίλους μου πια Δημήτρη και Ντίνα . 

                                                   


Και τέλος να ευχηθώ σε όλους καλά Χριστούγεννα   , με υγεία ,συντροφιά και ανθρωπιά το νέο έτος .

30 σχόλια:

Grypas είπε...

Μακάρι να ήταν όλοι σαν τον Δημήτρη με την Ντίνα …δυστυχώς όμως σπανίζουν….
Καλά Χριστούγεννα και πάντα με υγεία!!!

THOMAS είπε...

Καλές γιορτές σε σένα και στην οικογένεια σου.

Ανέστης Θ.Κετσετζίδης είπε...

Κώστα
να μεταβιβάσεις τις ευχές μου στο άξιο ζευγάρι.
Καλά χριστούγεννα με υγεία και ευτυχία.

toadstul είπε...

Κώστα σου εύχομαι τα σχέδια που κάνεις να πραγματοποιηθούν με τα νέα μελίσσια σου με της λιγότερες δυνατών απώλειες.

Βασίλης Αλιχός είπε...

Καλορίζικα τα νέα κορίτσια !!! Όντως άνθρωποι με τέτοιο χαρακτήρα σπανίζουν στις μέρες μας. Καλά χριστούγεννα εύχομαι με υγιεία και ευτυχία

kkokinos είπε...

Κωστα καλοριζικα και απο μενα .Καλα Χριστουγεννα και χρονια πολλα!!!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΙΩΓΑΣ είπε...

Ολα να πανε καλα.
Καλες γιορτες.
ΜΗΤΣΟΣ

Foris Mouratidis είπε...

Μπραβο στους ανθρωπους,καλοριζικα κια να μη χρειασυει ξανα να αγορασεις.
Κωστα καλες γιορτες με υγεια και ευτυχια.

Beebbc and sv2bbc είπε...

Καλές γιορτές σε σένα και στην οικογένεια σου.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Καλορίζικα και Καλές γιορτές με υγεία.

Γιάννης Γιάνναρος είπε...

Καλά Χριστούγεννα και καλή Χρονιά με υγεία.

markos aliprantis είπε...

Κώστα καλορίζικα και καλές γιορτές.

Επόπτης είπε...

Κώστα εύχομαι τα καλύτερα για τα μελίσσια σου
Χρόνια πολλά και καλά

Τάκης Κοντούλης είπε...

Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά !!

explore.bees είπε...

Χρόνια πολλά με υγεία ευτυχία σε εσένα και τους οικείους σου και πολλά πολλά νέα μελίσσια και με καλά μέλια .
Και ένα σχόλιο για τους ανθρώπους που επαινείς .
Μπράβο σου και μπράβο τους .
Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι .
Καλές γιορτές σε όλους

Χρήστος

ΣΤΥΓΙΟ ΜΕΛΙ είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
ΜΕ ΥΓΕΙΑ Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΜΕΛΙΑ!!!!!

melissokomia kritis είπε...

Καλές γιορτές με Υγεία.

BEECHALKIS είπε...

Κώστα Χρόνια πολλά, με υγεία και ευτυχία για κάθε μέρα του χρόνου.

Μανώλης Γερογιαννάκης είπε...

Πραγματικά χαίρομαι που δεν πήγες μόνο για τα πετρέλαια! Η "διαφίμηση" για να το λες σίγουρα θα αξίζει. Έυχομαι με την σειρά μου καλές γιορτές, υγεία και μόνο χαρές στα σπίτια όλων.

evangelos naxios είπε...

Kαλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά!!!

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!!!

IxNiLaTiS είπε...

Κώστα, καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά, με υγεία, χαρά και προκοπή.

Εύχομαι η νέα χρονιά να φέρει την ηθική, πνευματική και οικονομική αναγέννηση της Ελλάδας μας.

ΑΝΘΙΜΟΣ-ANTHIMOS ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-SIGOUDIS -ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ είπε...

Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα, το φως της γεννήσεως του Θεανθρώπου να φωτίσει τις ψυχές όλων των ανθρώπων για περισσότερη Αγάπη, Αλληλοκατανόηση και Συμπόνια απέναντι σε αυτούς που υποφέρουν.
Εύχομαι ολόψυχα το νέο έτος 2012 να είναι πιο ευτυχισμένο, δημιουργικό και ελπιδοφόρο.

Beekeeper είπε...

Μαστροκώστα, πάντα όρθιος. Καλα χριστουγεννα και με υγεία

Μιχαηλίδης Αθανάσιος είπε...

ΚΩΣΤΑ, ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ,ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ,ΥΓΕΙΑ ,ΧΑΡΑ,ΕΥΤΥΧΙΑ

alex είπε...

Κώστα χρόνια πολλά με υγεία

İlhami Uyar είπε...

mutlu ve sağlıklı nice yıllar dilerim

Μιχαηλίδης Αθανάσιος είπε...

Καλή Χρονιά Κώστα ,υγεία,χαρά ευτυχία σε όλους!

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Εύχομαι
Καλή Χρονιά με υγεία και χαρά σ όλη την οικογένεια.
Χρόνια Πολλά.

Γιώργος Βασιλείου είπε...

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!

arva είπε...

Φίλε και συνάδελφε Κώστα, καλορίζικα τα μελίσσια σου! Είχα πάρει κι εγώ πέρυσι από τον φίλο μου Δημήτρη μελίσσια. Όχι μόνο δεν με είδε σαν πελάτη όπως λες κι εσύ, την ίδια αντιμετώπιση είχα κι εγώ αλλά αυτό που δεν ξέρεις είναι ότι τα μελίσσια αυτά είναι και απίστευτα παραγωγικά!