Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Στεγασμένο μελισσοκομείο




Από χρόνια μου είχε μπει η ιδέα να φτιάξω ένα μελισσόσπιτο σαν κι αυτά που βλέπουμε στο  ‘’ you tube’’ ή στον Γάλλο φίλο μας ή οπουδήποτε στο διαδίκτυο . Η ιδέα ήταν να προφυλάξω τα μελίσσια μου από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα (στον Μαραθώνα ….. θα γελούν οι βορειοελλαδίτες  φίλοι) ,  να μην χρειάζονται να καταναλώνουν ενέργεια  προκειμένου να ζεσταθούν και  άλλα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από ένα  τέτοιο στεγασμένο μελισσοκομείο .

Φέτος λοιπόν οι δηλητηριάσεις με άφησαν όχι μόνο με νεκρά μελίσσια αλλά και με πολλά τεσσαράκια – πενταράκια που χρειάζονται βοήθεια για να επιβιώσουν. Τότε   σκέφτηκα να φτιάξω το στεγασμένο μελισσοκομείο . Με τι υλικά όμως ? Μόνιμη ,ακριβή κατασκευή ? Πόσο μεγάλη ή πόσο μικρή ? Που να μείνουνε μαλλιά στο κεφάλι με τόοοση σκέψη.

Ένας φίλος κάνει εισαγωγές τμημάτων αυτοκινήτων και το εμπόρευμα του  έρχεται συσκευασμένο  σε κούτες  ίδιων πάντα διαστάσεων με πολύ όμορφα και εργονομικά κατασκευασμένα καπάκια διαστάσεων 175 εκ. επί 80 εκ






 Για σκεφτείτε τρία τέτοια καπάκια το ένα πάνω στο άλλο 240 εκ. ύψος με 175 εκ. πλάτος , αν το κάνουμε επί τρία  ? 240 ύψος με 540 πλάτος μαζί με τις κολόνες, ο τοίχος , τι ‘πα τώρα σκέφτηκα.  Έχω δει εν τω μεταξύ και τις κατασκευές με παλέτες από τον  «φτιάχνω μόνος μου».  Τα καπάκια ήταν ιδανικά για τα σχέδια μου, ο ξύλινος σκελετός έτοιμος στο μυαλό μου.

Συζητώντας το προέκυψε κι ένας μουσαμάς από νταλίκα (τρία κομμάτια 2,5 μ επι 12μ) από τον ξάδελφο τον Γιώργη τον νταλικέρη , τι άλλο να ζητούσα. Για τρείς – τέσσερις ημέρες επιστράτευσα και τον (πολύπαθο από εμένα) Κυριάκο με το επαναφορτιζόμενο κατσαβίδι του και να το αποτέλεσμα. 

   



                                                      Η εσωτερική «διαρρύθμιση»







 Το  1/3 της κατασκευής είναι το μελισσοκομείο , στην ανατολική πλευρά, το υπόλοιπο μελισσοκομική αποθήκη ή εργαστήριο .


 Για να σταθεί η κυψέλη στον «τοίχο» κατασκεύασα  ειδικές θυρίδες που βιδώνονται εξωτερικά , πιάνοντας τον νάιλον μουσαμά και το πλαίσιο που αποτελεί τον «τοίχο» και εσωτερικά εφαρμόζει στο μπροστινό τμήμα της κυψέλης αφήνοντας με να χειριστώ το πορτάκι της κυψέλης από την έξω μεριά .  Ενώ η πίσω μεριά στηρίζετε σε μια οριζόντια δοκό











 Άλλες θυρίδες μπήκαν ευθεία άλλες …… ανάλογα τα στοιχεία των πλαισίων του «τοίχου»




 Αυτές τις ημέρες  λοιπόν έγινε και η μετακόμιση περίπου 20 κυψελών από τις 27 που χωρά η κατασκευή και η πρώτη δοκιμή της κατασκευής , τα πήγαμε πολύ καλά . Το μελισσοκομείο έχει 27 θέσεις , 10 για κυψέλες έξι πλαισίων και 17 για κυψέλες 10 πλαισίων με ύψος τέτοιο που η πρώτη σειρά να μπορεί να δεχτεί και διώροφες κυψέλες , πράγμα που δεν νομίζω πως θα συμβεί και η επάνω σειρά να θέλει σκάλα βέβαια . Για τις κυψέλες έξι πλαισίων θα σας μιλήσω αργότερα αλλά όποιος έχει το DVD  του Β. Στεφανή θα με κατάλαβε .






 Όπου δεν τοποθέτησα κυψέλη,  έβαλα μια σανίδα  σαν κάλυμμα στην θυρίδα για να μην έχω από εκεί είσοδο μελισσών και μικρών πουλιών  στον εσωτερικό χώρο , όσες μέλισσες διαφεύγουν από τα πλαίσια κατά την επιθεώρηση  μέσα στον χώρο φεύγουν εύκολα εκτός αν αφαιρέσω για λίγο τις σανίδες αυτές.





Τώρα μένει να τοποθετήσω εντός και εκτός θερμόμετρα και υγρόμετρα για να δω και να συγκρίνω διαφορές και να βελτιώσω τον εξαερισμό του χώρου.

Ιδέες και σχόλια είναι πάντα καλοδεχούμενα.   




32 σχόλια:

μελιΣακης είπε...

Μπράβο ρε μάστορα!
Εχεις ανεξάντλητα αποθέματα ενέργειας!

Φώτης Λαουτάρης είπε...

Αμάν πιά.
Μιά ο ένας μιά ο άλλος σε ησυχία δέν μπορούμε να μείνουμε.
(είμαστε και ζηλιάρηδες με το ωραίο!!!)
Συγχαρητήρια Κώστα.Πολύ καλό.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Τελικά Κώστα είσαι απόλυτα δικαιολογημένος για την πτώση των μαλλιών.
Κώστα φαίνεται πως είναι η τέλεια κατασκευή.
Μπράβο σου.
Θέλω να μεταφέρεις τις θερμές μου ευχαριστίες στον Κυριάκο για το κρασί που μου πρόσφερε.
Να είστε όλοι καλά.

Unknown είπε...

Πιστεύω οτι αν το δει ο Γάλλος φίλος θα πεί extra ordiner!!! Καλή Χρονια με υγεία..

granazis είπε...

Κωστα η ενεργεια σου αστηρευτη...
Που τα προλαβενεις ολα....!!!
Να ρωτισω κατι ομως..... στην πολεοδομεια το ειπες..????
Εμενα για ενα απλο στεγαστρο ....τεσσερις κολωνες και καλαμια απο πανω...μου ζητανε καμια 30000ρια χιλιαδες ευρωπουλα....
Και ΔΕΝ εγραψα λαθος το νουμερο.....
Εχω αποφασισει τι θα τους δοσω....!!! Αλλα φυλαξου...!!!

Unknown είπε...

Και έλεγα τι καινούριο θα μου δείξεις οταν έρθω!!!
Μπράβο Κωστή.
Χρόνια πολλά και αυτή τη φορά να τα χιλιάσεις τα μελισσια.

ΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

Πολλη ωραια η κατασκευη σου ευγε.Και Ο Μουσαμας διαφανος να μπαινη ηλιος πολη καλο και παλι μπραβο.Οι κυψελες μπορουν να ειναι απο φελιζολ,για λιγοτερο βαρος.

Beebbc and sv2bbc είπε...

ΜΠΡΑΒΟ χαρά στο κουράγιο σου.Καλή Χρονιά.

markos aliprantis είπε...

Μπράβο ρε θυρίο.Πολύ ωραία σκέψη και το σίγουρο είναι οτι τα μελισσάκια σου θα ωφεληθούν από αυτό.Αν είχες την ευχέρεια να ζεστάνεις λίγο και τον χώρο τότε θα έφτιαχνες μάνες πολύ νωρίς την Άνοιξη.

kkokinos είπε...

Μπράβο και πάλι μπράβο φίλε Κώστα!!!
Μπράβο για τη σκεψη αλλα πιο πολυ μπραβο για την επιλογη των υλικων (την πατεντα δηλ. οπου ξαναχρησιμοποιεις υλικα) και εκει ειναι η διαφορα!!!
Αντε και σε κατασκευη για 300 μελισσια!!!!!
Υ.Γ.
Μια μικρη ενστανση μονο.Φοβαμαι μηπως (λεω τωρα) μπερδευτουν με τη ζεστη και τη διαφορα θερμοκρασιας τα ζωντανα και βγουν στο κρυο και χαθει πληθυσμος.
Και παλι μπραβο και νασαι καλα για το 'μοιρασμα' της γνωσης!!!

Επόπτης είπε...

!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!

explore.bees είπε...

Μπράβο Κώστα πολύ ωραίο .
Αναμένουμε και αποτελέσματα αποτελεσματικότητας μετά από κάποιο διάστημα .
Να είσαι καλά και καλή χρονιά .

Χρήστος

Μελισσομάντρι είπε...

Χαρά στο κουράγιο σου!Πολύ καλό.Συγχαρητήρια!

Beekeeper είπε...

κώστα θα μας τρελάνεις. Γεια στα χέρια σου. Προσεχε μόνο μη διαβάζει το blog σου ο Παπαδήμος γιατι σε βλέπω να πληρώνεις εκτακτη εισφορά σε μέλι.

Dimitris Ninis είπε...

Γεια σου Κώστα ! Μια χαρά το σκέφτηκες και μου άρεσε η παρατήρηση του Μάρκου .Την άλλη εβδομάδα θα σου έρθω για καφέ να το δω κι από κοντά .

warre.gr είπε...

Συγχαρητήρια πολύ καλή δουλειά.
Ίσος θα πρέπει να σκεφτείς κάτι και για την σκίαση του το καλοκαίρι.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Φίλοι μου ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και τα ενδιαφέροντα σχόλια.
Με το πέρασμα του χρόνου και την χρήση της κατασκευής θα βρω και που 'πονά' η όλη ιδέα.
Ηδη σήμερα κιόλας έκανα λεπτομερή καταγραφή της δυναμικότητας των αποικιών για να μπορώ να συγκρίνω με αυτήν που θα βρώ σε 15 , 30 και 45 ημέρες.
Ανακάλυψα πως έχω ελλιπή φωτισμό, παρά την ηλιόλουστη ημέρα , χρειάστηκα φακό για να δω σωστά , δεν το είχα προβλέψει.
Μου γλίστρησε ένα πλαίσιο από τα χέρια(ευτυχώς χωρίς την μάνα), έγινε το έλα να δεις και χρειάστηκε να βγάλω τα καλύμματα απο τις εισόδους ώστε να βγουν οι μέλισσες απο τον χώρο,πόσες απο αυτές θα βρουν ξανά την κυψέλη τους.

Θέλει και ειδικό χειρισμό μια τέτοια κατασκευή θέλω να πω και πόσα ακόμα που δεν έχω υπολογίσει ? θα σας κρατώ πάντος ενήμερους.

toadstul είπε...

Παρα πολυ καλη δουλια!!
Μαστορας με τα ολλα του!!

yannis είπε...

Καταπληκτικό, μπράβο Κώστα!!!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΙΩΓΑΣ είπε...

Κωστα εχω κρασι και μπολικο φαι...
η αποθηκη μου λειπει, δεν κανεις καμια βολτα μεχρι τα Τρικαλα???
Εισαι ωραιος!
ΜΗΤΣΟΣ

evangelos naxios είπε...

Όλοι έγραψαν πολύ όμορφα σχόλια,όπως σου αξίζουν,εγώ θα επαναλάβω τα λόγια του Φώτη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Grypas είπε...

ΦΟΒΕΡΟ!!!!!!Για το θέμα της υγρασίας μήπως αν έβαζες κάποιο αφυγραντικό στοιχείο σαν αυτους τους κρύσταλους που την φυλακίζουν ίσως να σε βοηθούσε!!!πάντως είναι καταπληκτικό!

manos είπε...

ΜΠΡΑΒΟ !!!!

chaniabee είπε...

Φιλαράκι έκανες όμορφη δουλειά !!! σου βγάζω το καπέλο!! Δεν ξέρω αν πιάνει χιόνι στα μέρη σας και κατά πόσο κινδυνεύει η οροφή από αυτό!! Έκανες τρομερή δουλειά και μας βάζεις διάφορες ιδέες για τρόπους κατασκευής! !!

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Να ζήσουν οι μερακλήδες!!!!

Mike.IT είπε...

Για άλλη μία φορά άφησες την υπογραφή σου!!!! Συγχαρητήρια Κώστα!!!!

Χρήστος Γ. είπε...

Καλημέρα! Σήμερα κάνω Μελισσοκομική Επίσκεψη στη μπλογκόσφαιρα!

Unknown είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΛΛΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ;;

Markianos Koutroulis είπε...

Αγαπητέ Κώστα
Θέλω νά σού πώ κι εγώ ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ γιά τήν
κατασκευή σου.Από μελισσοκομικής πλευράς είναι σίγουρο πώς θά αντιμετωπίσεις προβλήματα,διότι τά σμήνη ξεφεύγουν από τήν φυσιολογία τους,δηλαδή,λόγω ζέστης θά κάνουν υπερκατανάλωση τροφών επειδή θά αναπτυχθούν νωρίς,μέ αποτέλεσμα,άν δέν τά προσέξεις νά λιμοκτονήσουν μιά καί ο χειμώνας δέν έχει ανθοφορίες,κι έτσι θά είσαι αναγκασμένος νά ταϊζεις σιρόπια καί γύρες γιά νά επιζήσουν.Σού εύχομαι καλή τύχη στό επιχείρημά σου,καί προσοχή στό φαγητό τους καί τίς ασθένειες!!!

IxNiLaTiS είπε...

Κώστα χαράς το κουράγιο σου!

Όμως φοβάμαι ....

Αν δηλαδή τις ηλιόλουστες αλλά παγωμένες ημέρες, όπως σήμερα, το θερμοκήπιο σηκώσει μεγάλη θερμοκρασία, οι μέλισσες θα νομίζουν ότι και η εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλή. Τότε θα βγαίνουν έξω, θα παγώνουν και θα πεθαίνουν.

Για πρόσεξέ το αυτό, να σηκώνει μεν θερμοκρασία αλλά όχι με μεγάλη διαφορά από την εξωτερική.

Unknown είπε...

Κάνεις πραγματικότητα το όνειρο κάθε μελισσοκόμου.
Εύχομαι πάντα να προκόβεις.

Χρήστος Γ. είπε...

Καλημέρα στην μελισσοπαρέα!