Πριν από περίπου οχτώ μήνες είχα αναφερθεί στην κατασκευή ενός ορόφου , τμήματος κυψέλης που είχα φτιάξει και είχα υποσχεθεί να αναρτήσω φωτογραφίες και λεπτομέρειες για την κατασκευή του .
Αφορμή για την κατασκευή ενός ορόφου-πατώματος με κόντρα πλακέ είχε σταθεί τότε το χάος που επικρατεί στην αγορά σχετικά με τα υλικά που χρησιμοποιούνται , τις αντοχές τους και τις τιμές τους αλλά και πολύ προηγούμενη κατασκευή μου με κόντρα πλακέ πάχους 20 χιλ. που ήταν αθάνατο αλλά βαρύ. Προσπάθησα λοιπόν να φτιάξω έναν όροφο-πάτωμα που να ταιριάζει με τον εξοπλισμό που είχα έως τότε (σε διαστάσεις) αλλά με λιγότερο βάρος .
Τους ορόφους αυτούς τους χρησιμοποιώ πάντα με ανοιχτούς πάτους από φόβο για τις κόλλες και τα χημικά (?) που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των κόντρα πλακέ. Η μέχρι τώρα μικρή εμπειρία μου τους βγάζει το καπέλο , πιστεύω πως αξίζει να ασχοληθεί κάποιος και να φτιάξει τέτοιους ορόφους-πατώματα.
Για να κατασκευάσω έναν όροφο σαν κι αυτόν θα χρειαστώ :
Α) δύο τμήματα κόντρα πλακέ (Σημύδα Λετονίας ) 12 χιλιοστών διαστάσεων 24 Χ 50,5
Β) δύο τμήματα κόντρα πλακέ (Σημύδα Λετονίας ) 12 χιλιοστών διαστάσεων 22 Χ 37,5
Γ) τέσσερα τμήματα κόντρα πλακέ (Σημύδα Λετονίας ) 9 χιλιοστών διαστάσεων 5 Χ 50,5 και
Δ) τέσσερα τμήματα κόντρα πλακέ (Σημύδα Λετονίας ) 9 χιλιοστών διαστάσεων 5 Χ 37,5
Σε δύο και δύο από τα τελευταία κομμάτια «σπάω» στον δίσκο την μια από τις δύο αιχμές , κατά μήκος των 37,5 και 50,5 εκατ. Αυτές οι πλευρές θα τοποθετηθούν στο κάτω μέρος του ορόφου και το «σπάσιμο» των πλευρών γίνετε για να γλιστρούν τα νερά .
Έχω φτιάξει ένα καλούπι και οριοθετώ ένα τμήμα με ύψος 24 εκατοστά με τις τρεις πλευρές του κάθετες μεταξύ τους (είναι πιο εύκολο από ότι διαβάζετε) , οι πλευρές του έχουν ύψος – πάχος πάνω από 2 εκατοστά .
Πάνω του θα κωλύσω , θα καρφώσω και θα βιδώσω ( αφου κάνω φρέζα για τις βίδες) τα δύο από τα τέσσερα τμήματα με διαστάσεις 5 Χ 37,5 , στο κάτω μέρος αυτό με το «σπάσιμο» στην αιχμή και στο επάνω μέρος (εκεί που θα σχηματιστεί ο κυρυθροφορέας ) το άλλο.
Στην συνέχεια ένα άλλο καλούπι θα με βοηθήσει, κρατώντας σταθερά και ορθογώνια τα κομμάτια καθώς τα συναρμολογώ.
Για να γίνει γωνιασμένο το βίδωμα και να είναι γωνιασμένος και ο όροφος , σφίγγω και τα δύο μέρη με μια γωνιά , χρησιμοποιώντας και μια προσθήκη για να έχουν το ίδιο πάχος και τα δύο μέρη .
Και φυσικά οι βίδες με φρέζα πρώτα.
Δεν είπα ότι είναι εύκολη ή φτηνή η κατασκευή τους , εγώ είπα πως είναι αξιόπιστη κατασκευή χωρίς προβλήματα στην διάρκεια του χρόνου.
Αν σε κάποιον αρέσουν και δεν μπορεί ο ίδιος να τις κατασκευάσει , μπορεί να τις κατασκευάσει για αυτόν ένας δικός μου άνθρωπος , Κώστας και αυτός , ξυλουργός που οι δουλειές του τον καιρό αυτό δεν ‘’τρέχουν’’.
11 σχόλια:
Κώστα είσαι μάστορας και μερακλής συγχαρητήρια !!! Στείλε μου ένα email η sms με το τηλέφωνο σου θα ήθελα να σε ρωτήσω κάποια πράγματα.
Βασίλη το τηλέφωνό μου είναι 6945453168 και το mail μου lftheriou@yahoo.gr.
Γειά σου ρε Κώστα μάστορα.....
πολυ καλη δουλεια μπραβο. εχω φτιαξει και εγω με κοντρα πλακε σωματα πριν 4 χρονια αλλα ειναι πολυ βαρια και θελουν προσοχη στα σοκορα. με την συμιδα ειναι πιο ελαφρια? να δοκιμασω τι λες?
Καλλιτέχνη Κώστα, τι κοστολόγιο έχει το πάτωμα?(πόσα πατώματα βγάζει το φύλο)
Κώστα
μπράβο σου,
η υπογραφή σου τα λέει όλα.
Επίσης να δώσεις τις πολλές ευχαριστίες μου στον Κυριάκο για το υπέροχο κρασί που μου έφερε.
Δεν πρόλαβα όυτε να το φωτογραφίσω....
Ωραία δουλειά μπράβο.Αν κάνεις απολύμανση μέ φλόγιστρο μήπος τότε οι κόλες του κόντρα πλακέ φανούν?
Μπράβο Κώστα.Τις έχεις κάνει με πατούρα για φώλιασμα έέέ.
Επειδή δεν πρόλαβα λόγω ανωτέρας βίας στην ημερίδα πές μου τι θές να στο στείλω
Μπράβο Μάστορα .
τι διαφορά βάρους έχουν σε σχέση με το ξύλο ??
Χρήστος
Μπραβο πολυ μου άρεσε η κατασκευή!
Βέβαια στα πενταρακια θα σε ακολουθησω , αλλα αναρωτιέμαι για τον χειμωνα στη Βόρεια Ελλάδα - η κατασκευή είναι λεπτή, φοβάμαι για μεγαλύτερη κατανάλωση τροφών και υγροποίηση λόγω διαφοράς θερμοκρασίας.
Δημοσίευση σχολίου