Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012

Γυρεοπαγίδα κινητή βάση


Η μελισσοκομική ισχύς εν τη ενώσει .

Πριν από κανα μήνα περίπου ήρθε για καφέ και κουβέντα στο εργαστήριο μου στο Μαραθώνα ο Κώστας ο Λένης . Εκεί που πίναμε λοιπόν το καφεδάκι μας και μελισσοσυζητούσαμε , ρεεεε , μου λέει και πετάγετε τρέχοντας στο αυτοκίνητο ,φέρνοντας μου  ένα πλαστικό φύλλο πάχους δύο χιλιοστών με τρύπες.

Εξηγώντας μου , καταλαβαίνω πως το πλαστικό φύλλο είναι από γυρεοπαγίδα που χρησιμοποιείτε στην γειτονική Τουρκία και έφτασε στα χέρια του από τον έτερο πολυμήχανο και μαστροχαλαστή Σπύρο Σφύκα .

 Πρέπει να φτιάξουμε γυρεοπαγίδες βάσης, μου λέει ο Κώστας,  να μην τρέχουμε κάθε μέρα στα μελίσσια και με κάποιο τρόπο να προστατεύετε η γύρη από την υγρασία και τα ζωύφια. Και οι δύο μας είχαμε δει παρόμοιες βάσεις στο διαδίκτυο ,  χωρίς λεπτομέρειες όμως , για να καταλάβουμε τον τρόπο κατασκευής τους.
Ο ένας καφές έφερε τον άλλο , οι σκέψεις  και τα σκαριφήματα σωρός . Τελικά καταλήξαμε σε μια μορφή που φάνηκε και στους δυό μας λειτουργική και ασφαλής.

Σε δύο ημέρες η πρωτότυπη κατασκευή ήταν έτοιμη και τοποθετημένη σε περίοπτη θέση στο εργαστήριο (πάντα το κάνω αυτό όταν φτιάχνω κάτι για πρώτη φορά, για να το βλέπω κάνοντας κάτι άλλο και να σκέφτομαι τυχόν βελτιώσεις) . Από τον χώρο αυτό όμως περνούν και πολλοί άλλοι φίλοι μελισσοκόμοι για καφέ η μια καλημέρα , με αποτέλεσμα η πρωτότυπη αυτή κατασκευή να γίνετε θέμα κουβέντας και συνεχώς να βελτιώνετε , αφού όποιος περνούσε έβαζε και την δική του «πινελιά» στην κατασκευή όπως  ο Δημήτρης ο Νίνης  και ο Κώστας ο Δεσύλας  ή και  άλλοι φίλοι μελισσοκόμοι που είδαν την κατασκευή μέσω e-mail όπως ο καλός μας φίλος ο Άνθυμος .

Ο ένας πρόσθεσε σανίδα πτήσης , ο άλλος έβαλε το συρτάρι πιο μέσα ώστε να γίνει υδατοστεγές , ένας άλλος ήθελε έξοδο για τους κηφήνες  , άλλος  κόντυνε το συρτάρι και ου το καθ΄ εξής .   Ώσπου  ο φίλος μου ο μαραγκός του έδωσε την τελική μορφή , με εργονομία , χωρίς σπατάλη υλικών και την κοστολόγησε . 

 Η γυρεοπαγίδα βάσης συνδυάζει ανοιχτή βάση( όχι απαραίτητα )και γυρεοπαγίδα μαζί που μπορείς να επισκέπτεσαι για συλλογή γύρης ανά τρεις ή τέσσερις ημέρες ( το συρτάρι της είναι 5,5 lt, στο 1/3 της βάσης) , μπαίνει και βγαίνει εύκολα  όπως και η βάση της κυψέλης , μπορεί και να μεταφερθεί ακόμα με την κυψέλη χωρίς να αποσπαστεί ( 10 εκατοστά περισσότερο ύψος ) , δεν διαφοροποιεί την είσοδο που έχουν συνηθίσει οι μέλισσες προκαλώντας  αναστάτωση , κλπ .


Eνα μεγάλο  ευχαριστήσω και τον φίλο μου Γιάννη Στρατάκη ,μελισσοκόμος κι αυτός ,που σε πρόσφατο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη , έψαξε – βρήκε και μου έφερε περισσότερα πλαστικά φύλλα γυρεοπαγίδας .
 Περισσότερες πληροφορίες για τυχόν βελτιώσεις έδωσε η τοποθέτηση της γυρεοπαγίδας στην φυσική της θέση , κάτω από μία κυψέλη γεμάτη μέλισσες που φέρνουν γύρη όπως είναι λογικό , και τα πήγε περίφημα (για μία ημέρα) .


Καμιά φορά τα γραπτά μου έχουν ένα «κουφό» ύφος  και ίσως  το παρακάνω , αυτό που θέλω να περάσω σε όποιον με διαβάσει σήμερα είναι πως η κατασκευή αυτή είναι αποτέλεσμα συνολικής εργασίας πολλών ανθρώπων που τους ενώνει η αγάπη τους για την μέλισσα  και χαίρομαι και καμαρώνω που συμμετείχα σε αυτό .

Προτάσεις και παρατηρήσεις είναι πάντα ευπρόσδεκτες .


11 σχόλια:

ΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

Τέλεια δουλειά μπράβο σε ολους.Να το προχωρήσω λίγο?Το συρτάρι θα μπορούσε να γίνετε σφηγκοπαγίδα σε εποχή που δεν κάνουμε γυροσυλογή? Αν γινόταν θα ηταν σούπερ τέλεια.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Μια ωραία ιδέα !!!

İlhami Uyar είπε...

nice idea,have a good job.

ΧΑΝΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ είπε...

Πολύ ωραία και έξυπνη κατασκευή !!

Βαγγέλης Ζλατίντσης είπε...

Θα μπορούσε να είναι μόνιμα στο μελίσσι και εκτός από τη συλλογή της γύρης να είναι ένας χώρος όπου θα βάζουμε το πιατάκι με το σιροπάκι ;

Beekeeper είπε...

εχεις πάρει φωτιά ε?

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Κώστα δεν είμαι σίγουρος για τον τρόπο λειτουργίας της παγίδας! Ομως αν έχω καταλάβει σωστά από τις φωτογραφίες και την περιγραφή τότε θα έχετε μεγάλο πρόβλημα με την καθαρότητα της συγκομιζόμενης γύρης. Οι μέλισσες θα καθαρίζουν την κυψέλη μέσα στο σκαφάκι συλογής και τότε ο καθαρισμός της γύρης θα είναι πραγματικό μαρτύριο. Αν πράγματι είναι έτσι θα πρέπει να βρείτε τρόπο ώστε τα απορίματα να πέφτουν έξω από το σκαφάκι συλλογής .

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Κώστα δεν είμαι σίγουρος για τον τρόπο λειτουργίας της παγίδας! Ομως αν έχω καταλάβει σωστά από τις φωτογραφίες και την περιγραφή τότε θα έχετε μεγάλο πρόβλημα με την καθαρότητα της συγκομιζόμενης γύρης. Οι μέλισσες θα καθαρίζουν την κυψέλη μέσα στο σκαφάκι συλογής και τότε ο καθαρισμός της γύρης θα είναι πραγματικό μαρτύριο. Αν πράγματι είναι έτσι θα πρέπει να βρείτε τρόπο ώστε τα απορίματα να πέφτουν έξω από το σκαφάκι συλλογής .

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Φίλε Γιάννη αυτό που αναφέρεις μένει να το δούμε και στην πράξη.
Επειδή είναι κάτι που είχε προβλεφθεί, το συρτάρι καλύπτει το 1/3 της κυψέλης , παρόλα αυτά όμως η κανονική χρήση της γυρεοπαγίδας θα μας δείξει και θα διορθώσει τα λάθη μας .
Ευχαριστώ για το σχόλιο σου.

Beekeeper είπε...

δες κι αυτό http://zihni61.blogspot.com/2012/04/polen-cekmeceli-kovanlar.html

sting είπε...

Ωραια κατασκευη! που Μπορυμε να βρουμε τη σιτα γυρεοσυλογης;