Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

Επιθεώρηση – Αξιολόγηση

Ο καλός θεός των Ελλήνων , δεν μας έχει κάνει φέτος βαρύ χειμώνα  έως  τώρα και φρόντισε να πέσει  αρκετή βροχή . Τις τελευταίες μέρες μάλιστα το θερμόμετρο ξεπερνά τους  15’ με 16’ βαθμούς «του» Κελσίου και τα κορίτσια ξεπορτίζουν χαρούμενα ( τις βλέπω που χαμογελούν) και επιστρέφουν φορτωμένα γύρες και φρέσκο νέκταρ .

Στο ένα μελισσοκομείο , αυτό με το μελισσόσπιτο έχω από πέρσι φυτεύσει μερικές μιμόζες που ανθίζουν αυτή την εποχή και ακόμα μερικά μελισσοκομικού ενδιαφέροντος  δέντρα – θάμνους  που θα ανθίσουν στην συνέχεια . Οι μιμόζες είναι πανέμορφες , μικρούλες ακόμα και με πολύ άνθος.
Η ταπεινή μαργαριτούλα , το ραδικάκι και πολλά ακόμα αγριοχορταράκια ανθίζουν ισάξια   σιγά σιγά .


 Η καλοκαιρία αυτή στάθηκε αφορμή για τον περισσότερο μελισσοκομικό κόσμο να επισκεφτεί τα μελισσάκια του και όσοι από εμάς μπορούσαμε να κάνουμε και μια πρώτη επιθεώρηση – αξιολόγηση του ζωικού μας κεφαλαίου. Έτσι λοιπόν, με τον Σπύρο,  επιθεωρήσαμε το σύνολο των μελισσοσμηνών μας  κρατώντας ταυτόχρονα σημειώσεις για τυχόν χειρισμούς που απαιτούνται το επόμενο διάστημα.
Ο έλεγχος είχε να κάνει:

·         Με τα αποθέματα τροφών στην κυψέλη σε σχέση με το μέγεθος της αποικίας
·         Την ύπαρξη και την έκταση του γόνου σε σχέση με το μέγεθος της αποικίας
·         Την αφαιρέσει ή και προσθήκη σε κάποιες περιπτώσεις πλαισίων κενών ή με προμήθειες
·         Την ύπαρξη βασιλοπούλας ή όχι στην αποικία
·         Την στεγανότητα ή την ύπαρξη υγρασίας στην κυψέλη
·         Την επιλογή 10 – 15 αποικιών , που αφού επιτύχουν και σε επόμενες δοκιμές – επιθεωρήσεις  ( στο χωριό μου τα λέμε tests ) , θα είναι αυτές που θα δώσουν τις νέες  βασιλοπούλες μας μετά από βασιλοτροφία .

                 Ταυτόχρονα βέβαια ακόμα εκκρεμούν βαψίματα και επιδιορθώσεις σε κυψέλες.                        Ακόμα μερικές φωτογραφίες και καλές μελισσοκομικές  εργασίες  φίλοι .
8 σχόλια:

Τάκης Κοντούλης είπε...

Κωστα,
ευχομαι υγεια σε σενα και στη νεα μελισσοκομικη χρονια που ξεκινα, να εχεις υγειη μελισσια, πολλα μελια και καθε επιτυχια σε οτι κανεις στα μελισσακια σου!!!!

markos aliprantis είπε...

Άντε να αρχίσουμε να παίρνουμε τα πάνω μας σιγά-σιγά.
Καλή συνέχεια.

..μελιΣάκης είπε...

καλή αρχή και καλή συνέχεια!

Koutsoukos Kostas είπε...

Γεια στα χέρια σας κύριοι.
Όλα καλά, απλά έχουμε και το Μάρτη μπροστά μας ε?

Katerina ante portas είπε...

Με το καλό η Άνοιξη! Ωραία έκπληξη το blog σας! Σκεφτόμουνα μια κυψέλη στην ταράτσα του σπιτιού μας στη Θέμιδα, αλλά δεν με ενθαρρύνει κανείς απ την οικογένεια!

evangelos naxios είπε...

Ωραία ανάρτηση!!!!!!!(ο καλός.....}!!!!
Καλή συνέχεια!!!!!!

glam είπε...

@ Katerina ante portas
κάντο, τώρα , είναι η καλύτερη στιγμή!
Μέχρι στιγμής πάμε καλά, αλλά είναι νωρίς ακόμα.....και έχουμε δει πολλά!

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Γειά σας φίλοι.
Κατερίνα εμείς θα σε ενθαρρύνουμε, αυτό που σκέπτεσαι είναι εφικτό και η άσκηση της μελισσοκομίας εντός πόλεων , στις ταράτσες κτιρίων είναι πολύ διαδεδομένο σε εξωτερικό και Ελλάδα . δες το φίλο μας τον Κώστα http://www.bees.gr/