Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Α.4.Μέτρο για την σήμανση των θέσεων των βιδών , στα πλαϊνά τμήματα του ορόφου και του καπακιού

Υλικά :

Μια γωνιά αλουμινίου 20mm Χ 20mm , πάχους 2mm και μήκους  243mm

Προετοιμασία


Ας θεωρήσουμε πως επιθυμούμε να συνδέσουμε τα πλαϊνά τμήματα του ορόφου μιας κυψέλης με τα τμήματα των κηρηθροφορέων , με  πέντε βίδες .

 Η γωνιά που θα χρησιμοποιήσουμε έχει εξωτερικές διαστάσεις 20mm Χ 20mm αλλά έχοντας πάχος 2mm η εσωτερική της πλευρά έχει πλάτος 18mm .

Σε αυτήν την εσωτερική πλευρά  (την μία από τις δύο ) , θα ορίσουμε - χαράξουμε κατά μήκος των 243mm μια ευθεία που θα απέχει 10mm από την ορθή γωνία και 8mm από την άκρη της πλευράς (σχέδιο).

Σε αυτήν την ευθεία θα ορίσουμε τα πέντε σημεία . Τα πρώτα δύο σημεία θα απέχουν από τις άκρες των 243mm , 30mm έκαστο . Τα επόμενα τρία θα τα μοιράσουμε ισόποσα μεταξύ των δύο πρώτων , περίπου ανά 45,7mm μεταξύ τους (σχέδιο). 

Τα σημεία που ορίσαμε θα τα ξετρυπήσουμε με ένα τρυπάνι διαμέτρου 3 ή 4mm για να μπορούμε μέσω της τρύπας που θα δημιουργήσαμε με ένα στυλό ή ένα μολύβι να σημαδέψουμε στο ξύλο (επόμενα σχέδια) .





Έχοντας ξετρυπήσει την γωνιά από αλουμίνιο μπορούμε να την εφαρμόσουμε στην πλευρά του ορόφου και να ορίσουμε τα σημεία από όπου θα περάσουν οι βίδες κατά την σύνδεση των τμημάτων (παρακάτω σχήματα). 







Αν τώρα  θεωρήσουμε πως επιθυμούμε να συνδέσουμε τα πλαϊνά τμήματα του ορόφου μιας κυψέλης με τα τμήματα των κηρηθροφορέων , με τέσσερις  βίδες , θα εργαστούμε με τον ίδιο τρόπο που εργαστήκαμε και πριν .

Η διαφορά τώρα θα είναι στην απόσταση των κεντρικών οπών που λόγο του μικρότερου αριθμού των θα απέχουν μεταξύ τους 61mm (επόμενα σχέδια)













 Για να δημιουργήσουμε το μέτρο με το οποίο θα σημαδεύουμε τα σημεία από τα οποία θα περάσουν οι βίδες στα πλαϊνά των καπακιών που θα κατασκευάσουμε θα εργαστούμε ως εξής .
Στην απέναντι εσωτερική πλευρά της γωνιάς θα ορίσουμε με τον ίδιο τρόπο μια ευθεία που θα απέχει 10mm από την ορθή γωνία .




Σε απόσταση 15mm την άκρη της ευθείας θα ορίσουμε το ένα σημείο και σε απόσταση 30mm από αυτό θα ορίσουμε ένα δεύτερο (σχήμα).


Τα δύο αυτά σημεία θα τα ξετρυπήσουμε με το ίδιο τρυπάνι που χρησιμοποιήσαμε και πριν 




Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα τμήμα γωνιάς αλουμινίου για να κατασκευάσουμε ένα ανεξάρτητο μέτρο με το οποίο θα  σημαδεύουμε τις τρύπες των καπακιών .

Με τον ίδιο ακριβός τρόπο που εργαστήκαμε πριν θα εργαστούμε και τώρα για να σημειώσουμε τα σημεία που θα ξετρυπήσουμε στην γωνία των 20 Χ 20mm .









Σχόλιο :


Με την κατασκευή και την χρησιμοποίηση ενός τέτοιου μέτρου – κανόνα – οδηγού θα επιτύχουμε 
όλες μας οι βίδες να διέρχονται από το κέντρο του πάχους τοιχώματος των 20mm , των κάθετα συνδεόμενων τμημάτων προς αυτά που σημαδεύουμε  (σχήμα)







2 σχόλια:

evangelos naxios είπε...

Αξεχαστε αγαπητέ φίλε τις θερμότερες ευχές μου, όπως πάντα, χρόνια τώρα...... !!!!!!!!!!

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Σε ευχαριστώ Βαγγέλη .