Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Μελισσοκομικό ημερολόγιο ή σημειωματάριο

Η μελισσοκομία δεν είναι ευτυχώς ή δυστυχώς ένα χόμπι όπως αυτό της ποδηλασίας, που αφού τελειώσουμε την ενασχόληση μας με αυτήν , άντε να πλύνουμε το ποδήλατο ή να λαδώσουμε λίγο την αλυσίδα και τέλος με αυτό , έως την επόμενη φορά που θα ανέβουμε πάνω του.

Η μελισσοκομία είναι ασχολία που έχει να κάνει με έναν ζωντανό οργανισμό που εξαρτάται από τον καιρό , από την βλάστηση της περιοχής που το έχουμε εγκαταστήσει , από την καλή υγεία του συνόλου του οργανισμού αυτού , από την υγεία και φυσική κατάσταση της αρχηγού του , από.. , από… , αλλά κυρίως από εμάς, από την φροντίδα μας .


Οι ρυθμοί της ζωής που κάνουμε εμείς οι νεοέλληνες και κυρίως όσοι ζούμε σε αστικές ή περιαστικές περιοχές είναι εξωφρενικοί . Κάθε μέρα έχουμε να σκεφτούμε χίλια δύο πράγματα που αφορούν την οικογένεια ή την εργασία μας , σε βάρος της φροντίδας των μελισσιών μας.

Με πιάνει τρέλα όταν στον λίγο χρόνο που έχω για να ασχοληθώ με τα μελισσάκια μου και αφού κάνω και μερικά χιλιόμετρα για να φτάσω στο μελισσοκομείο μου , αντιληφθώ πως ξέχασα ότι η κυψέλη Νο 12 θέλει όροφο και πλαίσια και δεν τα πήρα μαζί μου . Ξύνω το κεφάλι μου (γι αυτό και έφυγαν τα μαλλιά ,τσαντίστηκαν) προσπαθώντας να θυμηθώ αν πέρσι τον Φλεβάρη είχαμε καλές βροχές και αυτό βοήθησε την άνθηση της ..βρούβας στην περιοχή μου και είχαν τα μελισσάκια καλό ξεκίνημα τον Μάρτη.

Με τα παραπάνω θέλω να τονίσω την ανάγκη να εντάξουμε στον μελισσοκομικό εξοπλισμό μας και το σημειωματάριο . Το σημειωματάριο ή ένας τρόπος να κρατούμε σημειώσεις , είναι τόσο χρήσιμο όσο και το καπνιστήρι ή το ξέστρο για τον ερασιτέχνη μελισσοκόμο.

Εγώ προσωπικά δεν κρατώ σημειώσεις σε κάποιο οργανωμένο σημειωματάριο , κρατώ ένα ημερολόγιο ετήσιο στο οποίο σημειώνω τον καιρό και την θερμοκρασία της κάθε ημέρας καθώς και τις σοβαρές εργασίες ή τις μετακινήσεις που κάνω. ΛΑΘΟΣ μου , έτσι έμαθα. Ένας καλός μου φίλος και bloger, κρατά σημειώσεις στο εσωτερικό μέρος του καπακιού κάθε κυψέλης , έτσι βολεύεται.

Επειδή από τα λάθη μας όμως μαθαίνουμε , θα έλεγα στα παιδιά κάθε ηλικίας που ξεκινούν τώρα την μελισσοκομία να κρατούν οπωσδήποτε ένα ημερολόγιο εργασιών του μελισσοκομείου που σε αυτό να αναφέρονται λεπτομέρειες για κάθε κυψέλη – μελισσοσμήνος ξεχωριστά .

Το πώς θα το οργανώσουμε είναι δικό μας θέμα και άλλοι φίλοι blogers έχουν νομίζω αναφερθεί σε αυτό . Κατά την γνώμη μου όμως θα πρέπει να αναφέρουμε σε αυτό τα ακόλουθα :

Γενικά : Την θερμοκρασία και κατάσταση του καιρού κάθε μέρας , όλου του χρόνου άσχετα με το αν πήγαμε στα μελίσσια μας ή όχι , την κατάσταση της ανθοφορίας στην περιοχή που έχουμε εγκαταστήσει το μελισσοκομείο και τις ημερομηνίες που κάνουμε τις μετακινήσεις μας.

Πιο ειδικά και ανά κυψέλη , αφού τις έχουμε αριθμήσει, θα έλεγα να σημειώνουμε τα εξής : Τον αριθμό των πλαισίων που έχει

Την ηλικία της βασιλοπούλας

Πόσα πλαίσια από αυτά καλύπτονται από μέλισσες

Πόσα από αυτά έχουν γόνο και πόσο μέρος του πλαισίου καλύπτει

Πόσα πλαίσια με μέλι

Πόσα πλαίσια με γύρη

Την κατάσταση της κυψέλης (καθαριότητα και υγρασία )

Πότε και τι είδους τροφοδότηση κάναμε, αν κάναμε.

Καλό θα είναι για την αρίθμηση των κυψελών μας να χρησιμοποιούμε ταμπελάκια μεταλλικά με αριθμούς (δεν το κάνω) για να μπορούμε κάθε φθινόπωρο να ξεκινούμε την αρίθμηση αφήνοντας εκτός τις κυψέλες που χάσαμε ή συνενώσαμε και να μην έχουμε κενά στην αρίθμηση μας .


Κάνω μια πρόταση και φέρνω ένα παράδειγμα , που ο καθένας μας μπορεί να τροποποιήσει και να το φέρει στα δικά του μέτρα , αρκεί να είναι απλό και με μια ματιά να μπορεί να δει την κατάσταση του μελισσοκομείου του , να παρακολουθεί την κατάσταση κάθε σμήνους , να βρίσκει τις ελαττωματικές βασίλισσες ή ποιες είναι καλύτερες , ειδικά όταν κάνει ο ίδιος βασιλοτροφία . Να προετοιμάζεται πριν πάει στο μελισσοκομείο γνωρίζοντας τις ελλείψεις κάθε σμήνους.

Στο τέλος κάθε χρονιάς θα μπορεί να συγκρίνει τους χειρισμούς που έκανε, με αυτούς της προηγούμενης χρονιάς και σύμφωνα με την απόδοση τους να πάρει τις αποφάσεις του και να κάνει τα σχέδια του για την χρονιά που έρχεται. Αυτό το κάνω και με βοηθάει πολύ.
Η μελισσοκομία και η απόκτηση γνώσεων γύρω από αυτήν , νομίζω πως έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την παρατήρηση και το ημερολόγιο – σημειωματάριο είναι ένα καλό εργαλείο για τον σκοπό αυτό



Υ.Γ. 1 Η φύση έχει τρελαθεί αλλά προτείνω μικρό καλάθι ακόμα .

Υ.Γ. 2 Πιστεύω πως όλοι πια έχουμε καταστρώσει τα σχέδια μας και δεν ξύνουμε το κεφάλι μας ( έχουμε , δεν έχουμε τρίχωμα) και για αυτό εύχομαι καλή επιτυχία στους στόχους μας .

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τα μαλλια τσαντιστηκαν? χα χα χα .
ωραιο. για τα υπολειπα εχεις απολυτο δικιο .απλα καταθετω τι κανω εγω.τις βασ τις αλλαζω καθε χρονο και τις μαρκαρω ετσι αν καποια αλλαχτεί το βλεπω με τη μια.απο την στιγμη που τα μελισσια ειναι περιπου τα ιδια σε δυναμη απλα γραφω 8-9 πληθ 5-6 γονος και ημερ,μονο αν καποιο μελισσι εχει προβλημα γραφω αναλυτικα τι βρηκα.στην αρχη εγραφα για ολα αναλυτικα αλλα δεν υπαρχει λογος,απλα καθυστερείς.και καπου διπλα στην ιδια σελιδα γραφω αν εκανα κατι... ορφανεμα,ταισμα κτλ,,,απλα τα λεω σαν μια δευτερη ιδεα

BeeHappy είπε...

Δοκίμασα αρκετά από αυτά που αναφέρεις και κατέληξα στον ανεξίτηλο μαρκαδόρο και σημειώσεις στην έξω μεταλλική επιφάνεια του καπακιού. (Χρησιμοποιοώ μονωτικά dow από πάνω και έτσι δεν σβήνει ο μαρκαδόρος από τον ήλιο). Εσωτερικά αφ' ενός δεν σβήνονται οι παλιές σημειώσεις, αφ' ετέρου βλέπεις τι θα "αντιμετωπίσεις" αφού ανοίξεις το καπάκι.
Για τους πιο οργανωτικούς προτείνω και γω ημερολόγιο.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Καπετάνιε , όλοι μας έχουμε κάποιο τρόπο να μην ξεχνάμε, εδώ αναφέρω τον πιό σωστό (λέμε τώρα) που κι εγώ που το γράφω δεν τον κάνω. Πάντος καλά κάνεις και αναφέρεις τον δικό σου τρόπο.

Σπύρο , εσύ είσαι ο φίλος που αναφέρω, δεν έβαλα όνομα γιατί είμαι σεμνός (Ξανα λέμε τώρα).

Μάντης Τειρεσίας είπε...

Κώστα εγώ κάνω κάτι άλλο, αλλά μάλλον επειδή ήταν λίγα τα μελισσάκια μου έχει και αποτέλσμα. Υποθέτω πως για κάποιον που έχει παραπάνω απο 40-50 θα είναι και αυτό μπέρδεμα.

Εχω έναν δημοσιογραφικό εγγραφέα και όταν επιθεωρώ μιλάω και καταγράφω τα πάντα.
Οταν επιστρέφω σπίτι σε στιγμές χαλάρωσης τα περνάω όλα τα στοιχεία σε ένα Excel αρχείο και έτσι μπορώ να έχω όλα τα σημαντικά στοιχεία για κάθε μου κυψέλη καταγεγραμένα.

Οταν είναι να κάνω την νέα επιθεώρηση, ανατρέχω απλώς για ορισμένα λεπτά στο αρχείο που έχω αποθηκεύσει και φρεσκάρω το ποιές ενέργειες έχω να κάνω.
Ετσι, εκμηδενίζω το ξύσιμο του τριχωτού της κεφαλής για αυτό και έχω ακόμη πολλά μαλλιά.....


Φιλικά και συντροφικά.....

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Mάντη Τειρεσία σε βρίσκω πολύ προχό, για τα πολλά μαλλιά ...ουδέν σχόλιον.