Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Β.1.5. Κλειστή βάση κυψέλης 10 πλαισίων από ενιαία επιφάνεια κόντρα πλακέ 15mm και πηχάκι 20 Χ 20mm



Υλικά :

Ένα τμήμα κόντρα πλακέ σημύδα Λετονίας πάχους 15mm   με πλάτος 413mm και μήκος 538mm                                                                                                                                                  Δύο τμήματα πηχάκι από έλατο 20mm X 20mm μήκους 508mm                                              
Ένα τμήμα  πηχάκι από έλατο 20mm X 20mm μήκους 373mm                                                
Δύο τμήματα δοκαράκι από έλατο 40mm X 40mm με μήκος 520mm                                      
Ένα πηχάκι από έλατο 20mm X 20mm μήκους  383mm, 
ξυλόβιδες 35Χ3,5mm και 30Χ3,0mm
ή δίχαλα μήκους 30 mm και κόλλα ακρυλική

Προετοιμασία:

 Στο τμήμα από κόντρα πλακέ πάχους 15mm θα αφαιρέσουμε με ένα ρούτερ ένα τμήμα 7,5mm X 7,5mm κατά μήκος της μίας πλευράς του  , διάστασης  413mm,  για να ορίσουμε την σανίδα πτήσης  (σχέδιο).

Στα δύο δοκαράκια  40Χ40mm με μήκος 520mm , θα αφαιρέσουμε εάν επιθυμούμε , ένα τμήμα 10Χ10mm με γωνία 45ο , δημιουργώντας ένα φάλτσο στην πλευρά που θα έρχεται σε επαφή με το έδαφος .

Τελευταία εργασία στην προετοιμασία των τμημάτων της βάσης είναι η κατεργασία του τμήματος από πηχάκι 20Χ20mm που προορίζετε για την είσοδο . Το τμήμα αυτό μήκους 383mm , αφού επιλέξουμε το μήκος του ανοίγματος που επιθυμούμε να έχει η είσοδός , θα το κόψουμε με γωνία 45ο δημιουργώντας τα τρία μέρη της εισόδου , δύο σταθερά κι ένα κινητό .

Αν επιλέξουμε το άνοιγμα της εισόδου να έχει μήκος 135mm (1/3 της πλευράς) τότε θα σημειώσουμε και θα κόψουμε το πηχάκι αυτό όπως φαίνεται στο πιο κάτω σχέδιο .

 Το αρχικό μήκος του τμήματος ήταν 383mm , μετά την κοπή τα τρία τμήματα που θα σχηματιστούν θα έχουν συνολικό μήκος 373mm , όσο το εσωτερικό πλάτος  της βάσης .


Συναρμολόγηση

Θα ξεκινήσουμε την συναρμολόγηση με  την σύνδεση της επιφάνειας από κόντρα πλακέ σημύδας με τα τρία πηχάκια που την πλαισιώνουν . Θα απλώσουμε κόλλα στα σημεία που θα εφάπτονται με την επιφάνεια από κόντρα πλακέ και θα τα τοποθετήσουμε στην θέση τους καρφώνοντας τα , το ένα μετά το άλλο δίνοντας σημασία στην καλή εφαρμογή τους  .

( Επιθυμητό είναι η κόλλα που θα τοποθετήσουμε  να είναι τόση που να εξέχει των ενώσεων στα σημεία επαφής των επιφανειών ώστε να μην εισχωρήσει σε αυτές το νερό στο μέλλον . Το μικρό περίσσευμα κόλλας θα το σκουπίσουμε με ένα χαρτί αν και φεύγει εύκολα από τα χέρια μας με πλύσιμο ή κρυσταλλική κόλλα εξωτερικών επιφανειών. )

Η σύνδεση των τριών περιμετρικών τμημάτων θα γίνει με το καρφωτικό (αέρος ή ηλεκτρικό) και χρησιμοποιώντας δίχαλα μήκους 30mm , προσέχοντας την ασφάλεια μας ή χρησιμοποιώντας βίδες 30Χ3,0mm αφού πρώτα ξετρυπήσουμε τα σημεία από τα οποία θα περάσουν από το πηχάκι με ένα τρυπανάκι 2mm .  




Αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε  βίδες στην τοποθέτηση των τμημάτων θα πρέπει να ξετρυπήσουμε τα πηχάκια πριν την σύνδεση . Οι πρώτες βίδες θα τοποθετηθούν σε απόσταση 20mm τις άκρες κάθε τμήματος και οι υπόλοιπες σε απόσταση περίπου 80mm , με αυτήν την απόσταση θα τοποθετηθούν επτά βίδες στα πλαϊνά μεγάλα τμήματα και πέντε στο μικρό τμήμα . (προηγούμενο σχέδιο)

Σειρά έχει η τοποθέτηση των πλαϊνών τμημάτων της εισόδου στην βάση και το βίδωμα τους στην επιφάνεια από κόντρα πλακέ .  Στην τοποθέτηση αυτών θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε  στην ευθεία τα τμήματα της εισόδου μια  ευθύγραμμη ξύλινη πήχη η οποία θα ακουμπά στα ήδη καρφωμένα πλαϊνά της βάσης .

Τα πλαϊνά της εισόδου τμήματα θα τοποθετηθούν στην βάση με κόλλα και βίδες 3,0Χ30mm αφού πρώτα ξετρυπήσουμε τα τμήματα σε σημεία που απέχουν 20mm από το ίσιο  άκρο και 30mm από το άκρο με γωνία 45ο  (σχέδιο)

 Τα πόδια της βάσης είναι αυτά που θα τοποθετηθούν και θα ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής της βάσης  .
 Θα τοποθετήσουμε τα πόδια στην βάση έτσι ώστε αυτά να εφάπτονται στο πίσω μέρος της και σε απόσταση 40mm  από την πλαϊνή πλευρά της και θα τα σταθεροποιήσουμε εκεί  (σχέδιο) .


Εσωτερικά της βάσης θα χαράξουμε μια ευθεία με ένα μολύβι σε απόσταση 40mm από την εσωτερική της πλευρά . Η ευθεία θα ξεκινά εσωτερικά της πίσω πλευράς και θα τελειώνει εσωτερικά του πλαϊνού τμήματος της εισόδου, πάνω σε αυτήν θα βιδώσουμε την βάση με τα πόδια (σχέδιο) .

 Οι βίδες των  35Χ3,5mm , που  έχει υπολογιστεί να πέσουν στο κέντρο του 40Χ40mm ποδιού από κάτω , θα ξεκινούν 20mm από τις δύο εσωτερικές πλευρές και θα απέχουν περίπου 110mm μεταξύ τους αν χρησιμοποιήσουμε πέντε (σχέδιο).  Στην τοποθέτηση αυτή δεν θα χρησιμοποιήσουμε κόλλα για να μπορούμε εύκολα να αντικαταστήσουμε τα πόδια αν χρειαστεί στο μέλλον .



Σχόλιο:

Πολύ εύκολή και σταθερή κατασκευή , μπορεί να ολοκληρωθεί με την χρήση μόνο ενός επαναφορτιζόμενου δραπανοκατσάβιδου αν προμηθευτούμε τα τμήματα έτοιμα .

Δεν παύει όμως να χρειάζεται προσοχή στις ενώσεις ή στην χρήση εργαλείων όπως του καρφωτικού που εύκολα μπορεί να μας τραυματίσει αν δεν προσέξουμε .

Το πλαϊνό προφίλ  της κατασκευής πρέπει να λειανθεί με επιμέλεια και οι δύο ξεχωριστές επιφάνειες να γίνουν μια ενιαία για την αποφυγή του  κινδύνου εισροής νερού .



Δεν υπάρχουν σχόλια: