Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Κινητή Βάση Κυψέλης


Η βάση είναι το πρώτο τμήμα της κυψέλης , αν ξεκινήσουμε από το κάτω μέρος .Σε αυτήν στηρίζετε η κατασκευή που περιέχει το σπίτι της μέλισσας  κι είναι  το μόνο μέρος της κυψέλης  που έρχεται σε επαφή με το έδαφος.  

Η βάση της  κυψέλης  καταπονείτε  ιδιαίτερα  από την επαφή της με το έδαφος και το νερό,  τα σπρωξίματα κατά την φόρτωση , τα δυνατά δεσίματα κατά τις μεταφορές  αλλά και από το βάρος της κυψέλης που υπομένει μονίμως .

Σε αυτήν  βρίσκετε  και η είσοδος ή οι είσοδοι των μελισσών στο σπίτι τους , οι οποίες όποια μορφή  κι αν έχουν δεν πρέπει να μας αποτρέπουν να τοποθετήσουμε  τους συνδετήρες εμπρός και πίσω στην βάση.

Η απόσταση της βάσης από το πάτωμα- όροφο της κυψέλης έχει καθοριστεί στα 2 εκατοστά   ( 11mm μεγαλύτερο από το «κενό της μέλισσας» ) για να μπορούν οι μέλισσες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις κερήθρες τους αλλά και τον χειμώνα να μην μπλοκάρει από τα απορρίμματα του μελισσιού (απολεπίσματα κελιών με μέλι ή νεκρές μέλισσες). 

Ένα  τμήμα της βάσης είναι η σανίδα προσγείωσης των μελισσών με μήκος 3 ή 5cm , ή οποία έχει ακόμα δύο χρήσεις εκτός της ερμηνείας του ονόματος της.

Α) Λειτουργεί σαν αποστάτης μεταξύ των κυψελών (εμπρός κα πίσω) όταν αυτές είναι φορτωμένες στο μέσο μεταφοράς τους, ώστε να μην έρχονται σε επαφή οι συνδετήρες και έχουμε γδαρσίματα ή απ’ ασφάλιση των κυψελών.

Β) Κρατά τον χώρο μπροστά από την είσοδο καθαρό από μικρά χόρτα , εξασφαλίζοντας την ασφαλή προσγείωση των μελισσών στο επίπεδο της κυψέλης.

Το ύψος της βάσης από το έδαφος καθορίζεται από το ύψος των ποδιών της  , το οποίο είναι 4 ή 5 εκατοστά . Το μήκος των ποδιών θα είναι 51 ή 52 εκατοστά , ίσο ή λίγο μεγαλύτερο από το καπάκι της . Αυτό  , για να μπορούν με ασφάλεια να φορτωθούν η μία επάνω στην άλλη κυψέλη χωρίς το φόβο να υποχωρήσει  κάποιο καπάκι , κάτι που είναι σίγουρο πως θα γίνει αν τα πόδια είχαν μήκος 30 ή 35  εκατοστά .

Τα πόδια της βάσης  είναι τις περισσότερες φορές τα πρώτα μέρη που φθείρονται, λόγο της καταπονήσεις  τους  και για αυτό θα πρέπει να προνοήσουμε την εύκολή αντικατάσταση τους ή την χρήση πλαστικών στις διαστάσεις που αναφέρονται πιο πάνω.

Τα τελευταία χρόνια , αφού τακτοποιήσαμε (?)  το «κινητή ή σταθερή βάση» κάνουμε λόγο για το «ανοιχτή ή κλειστή βάση» . Κατασκευαστικά είναι το ίδιο λίγο ή πολύ και το ερώτημα γίνετε  «ανοιχτή με ενιαίο επίπεδο (συνήθως κόντρα πλακέ θαλάσσης)  ή  ανοιχτή με τάβλες ελάτης» , λίγο ακριβότερη ή λίγο οικονομικότερη ?

Η ευθύνη λοιπόν να κατασκευάσουμε μόνοι μας τις βάσεις για τις κυψέλες μας είναι μεγάλη και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί  ,έχοντας  υπολογίσει όλες τις παραμέτρους και τους κινδύνους που μπορεί να έχει μια τέτοια προσπάθεια . Θα πρέπει πριν αποφασίσουμε  για τον τύπο της βάσης που θα κατασκευάσουμε , να δοκιμάσουμε κάποιους ή να συμβουλευτούμε  εμπειρότερους  μελισσοκόμους  από εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: