Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Α.1.3. Πρότυπο για το γώνιασμα επιφανειών (γωνιάστρα)

Το  πρότυπο για το  γώνιασμα επιφανειών  είναι μια στιβαρή και καθαρή επιφάνεια εργασίας που θα μας βοηθήσει να κρατούμε σε γωνία 90 μοιρών τα τμήματα ξύλου που βιδώνουμε ή καρφώνουμε μεταξύ τους .


Υλικά

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για να κατασκευάσουμε την γωνιάστρα είναι:

Μια επιφάνεια από κόντρα πλακέ πάχους 21mm με διαστάσεις 600mm X 600mm
Μια λαμαρίνα γαλβανιζέ πάχους 2 ή 3mm με διαστάσεις 600mm X600 mm
Δύο τμήματα γωνία αλουμινίου 25 X 25mm ( ή 20 X 20mm) μήκους 500mm
και βίδες 3,5X20mm

Κατασκευή :

Στην επιφάνεια από κόντρα πλακέ θα απλώσουμε σιλικόνη, περιμετρικά σε απόσταση περίπου 100mm από τις άκρες του τετραγώνου και σχηματίζοντας ένα κύκλο στο κέντρο του. 



Στην συνέχεια θα τοποθετήσουμε  την γαλβανισμένη λαμαρίνα επάνω στην ξύλινη επιφάνεια και θα την ‘πατήσουμε’ με τα χέρια μας για να απλωθεί η σιλικόνη από κάτω της και να κολλήσουν τα δύο υλικά μεταξύ τους , έως ότου τοποθετήσουμε  βίδες . Θα καθαρίσουμε τις άκρες αν η σιλικόνη βγει εκτός των επιφανειών που συγκολλούνται. 


Σειρά τώρα έχει η τοποθέτηση των δύο γωνιών από αλουμίνιο , των δύο αξόνων δηλαδή  που θα μας επιτρέπουν να ενώνουμε με γωνία 90 μοιρών τα διάφορα κομμάτια των κατασκευών μας .




Η τοποθέτηση των γωνιών είναι από τις εύκολες εργασίες κι αυτό γιατί οδηγός μας θα είναι η άκρη (η ακμή) της επιφάνειας που πριν λίγο δημιουργήσαμε , αφήνοντας 50mm  κενό χώρο από τις δύο άκρες της μεταλλικής επιφάνειας .

 Θα χρησιμοποιήσουμε από τρεις βίδες για να στερεώσουμε κάθε γωνία στην επιφάνεια εργασίας  στις αποστάσεις που φαίνονται πιο κάτω.



Σχόλιο

Η ένωση  τμημάτων ξύλου προκειμένου να κατασκευάσουμε ένα εξάρτημα κυψέλης δεν μπορεί να γίνεται στο ¨πόδι¨.

Όλοι γνωρίζουμε πως ένα παράγωνο καπάκι κυψέλης δεν εφαρμόζει και δημιουργεί μόνο προβλήματα όταν τοποθετηθεί σε έναν καλά τετραγωνισμένο όροφο  .

Ακόμα και μικρές διαφορές στο ύψος των τμημάτων θα επισημανθούν και θα διορθωθούν πριν την συναρμολόγηση.
 
Έτσι , έχουμε μια στιβαρή επιφάνεια για να εργαζόμαστε και να γωνιάζουμε τα κατασκευαζόμενα τμήματα , την οποία  εύκολα μπορούμε να κρατήσουμε καθαρή από κόλλες που τρέχουν ή μικροχτυπήματα και που μπορεί εύκολα να μεταφερθεί σε μια άκρη του εργαστηρίου μας ή κάτω από τον πάγκο εργασίας για να μην εμποδίζει .