Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Κατασκευή ορόφου - πατώματος


Πριν από περίπου οχτώ μήνες είχα αναφερθεί στην κατασκευή ενός ορόφου , τμήματος κυψέλης  που είχα φτιάξει και είχα υποσχεθεί να αναρτήσω φωτογραφίες και λεπτομέρειες για την κατασκευή του . 


Αφορμή για την κατασκευή ενός ορόφου-πατώματος με κόντρα πλακέ  είχε σταθεί τότε το χάος που επικρατεί στην αγορά σχετικά με τα υλικά που χρησιμοποιούνται  , τις αντοχές τους και τις τιμές τους αλλά και πολύ προηγούμενη κατασκευή μου με κόντρα πλακέ πάχους 20 χιλ. που ήταν αθάνατο αλλά βαρύ. Προσπάθησα λοιπόν να φτιάξω έναν όροφο-πάτωμα  που να ταιριάζει με τον εξοπλισμό που είχα έως τότε (σε διαστάσεις) αλλά με λιγότερο βάρος .

Τους ορόφους αυτούς τους χρησιμοποιώ πάντα με ανοιχτούς πάτους από φόβο για τις κόλλες και τα χημικά (?) που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των κόντρα πλακέ. Η μέχρι τώρα μικρή εμπειρία μου τους βγάζει το καπέλο , πιστεύω πως αξίζει να ασχοληθεί κάποιος και να φτιάξει τέτοιους ορόφους-πατώματα.

Για να κατασκευάσω έναν όροφο σαν κι αυτόν  θα χρειαστώ :
 Α) δύο τμήματα κόντρα πλακέ (Σημύδα Λετονίας )  12 χιλιοστών  διαστάσεων 24 Χ 50,5
Β)  δύο τμήματα κόντρα πλακέ (Σημύδα Λετονίας )  12 χιλιοστών  διαστάσεων  22 Χ 37,5
Γ)  τέσσερα τμήματα κόντρα πλακέ (Σημύδα Λετονίας )  9 χιλιοστών διαστάσεων 5 Χ 50,5 και
Δ) τέσσερα τμήματα κόντρα πλακέ (Σημύδα Λετονίας )  9 χιλιοστών διαστάσεων 5 Χ 37,5

Σε δύο και δύο από τα τελευταία κομμάτια «σπάω»  στον δίσκο την μια από τις δύο αιχμές , κατά μήκος των 37,5 και 50,5 εκατ.  Αυτές οι πλευρές  θα τοποθετηθούν στο κάτω μέρος του ορόφου και το «σπάσιμο» των πλευρών γίνετε για να γλιστρούν τα νερά .

Έχω φτιάξει  ένα καλούπι και οριοθετώ ένα τμήμα με ύψος 24 εκατοστά με τις τρεις πλευρές του κάθετες μεταξύ τους  (είναι πιο εύκολο από ότι διαβάζετε) , οι πλευρές του έχουν ύψος – πάχος πάνω από 2 εκατοστά .

 Σε αυτό το καλούπι, τοποθετώ στις δύο κάτω πλευρές (κάτω γωνία δεξιά )  το τμήμα κόντρα πλακέ  22 Χ 37,5 .


Πάνω του θα κωλύσω , θα καρφώσω και θα βιδώσω ( αφου κάνω φρέζα για τις βίδες) τα δύο από τα τέσσερα τμήματα με διαστάσεις  5 Χ 37,5 , στο κάτω μέρος αυτό με το «σπάσιμο» στην αιχμή και στο επάνω μέρος (εκεί που θα σχηματιστεί ο κυρυθροφορέας ) το άλλο.


 Στο καλούπι έχω σημειώσει τα σημεία που θα μπουν τα καρφιά και οι βίδες για να είναι ομοιόμορφα .Στην συνέχεια ένα άλλο καλούπι θα με βοηθήσει, κρατώντας σταθερά και ορθογώνια τα κομμάτια καθώς τα συναρμολογώ. Οι φωτογραφίες είναι πιο καλές από τα λόγια ,


 Αφού τοποθετήσω και καρφώσω και την τελευταία πλευρά , σειρά έχει το βίδωμα . Τώρα θα κάνω φρέζα στις βίδες που θα είναι εμφανείς ,

Για να γίνει γωνιασμένο το βίδωμα και να είναι γωνιασμένος και ο όροφος , σφίγγω και τα δύο μέρη με μια γωνιά , χρησιμοποιώντας και μια προσθήκη για να έχουν το ίδιο πάχος και τα δύο μέρη . Αφού τα βιδώσω και τα γωνιάσω περιμετρικά , σειρά έχει η τοποθέτηση και των τελευταίων στενών τμημάτων , Το δάκτυλο όπως θα διαπιστώσατε είναι πάντα οδηγός  ( ποιός γελάει??)
Και φυσικά οι βίδες με φρέζα πρώτα.


 Και τώρα τρίβουμε , όλες τις πλευρές και όλες τις έδρες , πάλι με οδηγό το δάχτυλο και ας γελάνε κάποιοι. Αν έχω προσέξει κατά την συναρμολόγηση ,η επιφάνειες  ευθυγραμμίζονται με το τρίψιμο και πραγματικά η κατασκευή μοιάζει με έπιπλο . Με το τρίψιμο μένουν κάποιες επιφάνειες με «γρεζάκι» και  μας βοηθά η λίμα . Τελευταίο κομμάτι στην κατασκευή το λαμαρινάκι στον κυρυθροφορέα .
 Και περνά στην απέναντι μεριά μαζι με τους άλλους  ορόφους – πατώματα  περιμένοντας σειρά για βάψιμο.Δεν είπα ότι είναι εύκολη ή φτηνή η κατασκευή τους , εγώ είπα πως είναι αξιόπιστη κατασκευή  χωρίς προβλήματα στην διάρκεια του χρόνου.
Αν σε κάποιον αρέσουν και δεν μπορεί ο ίδιος να τις κατασκευάσει , μπορεί να τις κατασκευάσει για αυτόν ένας δικός μου άνθρωπος , Κώστας και αυτός , ξυλουργός που οι δουλειές του τον καιρό αυτό δεν ‘’τρέχουν’’.


11 σχόλια:

Βασίλειος Αλιχός είπε...

Κώστα είσαι μάστορας και μερακλής συγχαρητήρια !!! Στείλε μου ένα email η sms με το τηλέφωνο σου θα ήθελα να σε ρωτήσω κάποια πράγματα.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Βασίλη το τηλέφωνό μου είναι 6945453168 και το mail μου lftheriou@yahoo.gr.

Γιώργος Κ. είπε...

Γειά σου ρε Κώστα μάστορα.....

χριστοφορος είπε...

πολυ καλη δουλεια μπραβο. εχω φτιαξει και εγω με κοντρα πλακε σωματα πριν 4 χρονια αλλα ειναι πολυ βαρια και θελουν προσοχη στα σοκορα. με την συμιδα ειναι πιο ελαφρια? να δοκιμασω τι λες?

μελιΣακης είπε...

Καλλιτέχνη Κώστα, τι κοστολόγιο έχει το πάτωμα?(πόσα πατώματα βγάζει το φύλο)

Anestis Ketsetzidis είπε...

Κώστα
μπράβο σου,
η υπογραφή σου τα λέει όλα.
Επίσης να δώσεις τις πολλές ευχαριστίες μου στον Κυριάκο για το υπέροχο κρασί που μου έφερε.
Δεν πρόλαβα όυτε να το φωτογραφίσω....

ΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

Ωραία δουλειά μπράβο.Αν κάνεις απολύμανση μέ φλόγιστρο μήπος τότε οι κόλες του κόντρα πλακέ φανούν?

markos aliprantis είπε...

Μπράβο Κώστα.Τις έχεις κάνει με πατούρα για φώλιασμα έέέ.
Επειδή δεν πρόλαβα λόγω ανωτέρας βίας στην ημερίδα πές μου τι θές να στο στείλω

explore.bees είπε...

Μπράβο Μάστορα .
τι διαφορά βάρους έχουν σε σχέση με το ξύλο ??
Χρήστος

Κώστας Ελευθεριου είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Basil είπε...

Μπραβο πολυ μου άρεσε η κατασκευή!
Βέβαια στα πενταρακια θα σε ακολουθησω , αλλα αναρωτιέμαι για τον χειμωνα στη Βόρεια Ελλάδα - η κατασκευή είναι λεπτή, φοβάμαι για μεγαλύτερη κατανάλωση τροφών και υγροποίηση λόγω διαφοράς θερμοκρασίας.