Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

To πενταράκι – μελισσοκομικό κασελάκι. Καλή χρονιά με υγεία και δύναμη για τις οικογένειές μας και τα μελισσάκια μας .

Πρόσφατα , αναφερόμενος στην χρήση μιας κυψέλης που μπορεί να φιλοξενήσει  δύο αποικίες των πέντε πλαισίων ,ίσως παραγκώνισα άθελά μου τα πενταράκια .
 Τα πενταράκια έχουν την δική τους φιλοσοφία και χρησιμότητα , όπως είχα αναφέρει τότε και έχουν ξεχωριστή θέση στον μελισσοκομικό μας εξοπλισμό .
Ένα πενταράκι  λοιπόν είναι εδώ και μερικά χρόνια, ο πιστός μου «σύντροφος» στις μελισσοκομικές εργασίες και επιθεωρήσεις  , μια παλιά κυψέλη πέντε πλαισίων που πέρασε σε μένα σαν δώρο από τον παππού της συντρόφου μου στην ζωή , όταν αυτός έμαθε πως ασχολούμαι με την μελισσοκομία .

Για μερικά χρόνια είχε την μορφή για την οποία και κατασκευάστηκε , όταν τα μελισσάκια μου πολλαπλασιάστηκαν  και δεν έφταναν τα δυό μου χέρια ( αν και μεγάλα)  να κρατούν τον μελισσοκομικό εξοπλισμό  στις επιθεωρήσεις  , πήρε την μορφή με την οποία θα σας το συστήσω .Εξωτερικά μπορεί να συγκρατεί σε ειδικά διαμορφωμένες θέσεις  : το καπνιστήρι , τα ξέστρα , την βούρτσα και ότι ακόμα μπορεί να στερεωθεί  πάνω του .

Εσωτερικά μπορεί να δεχτεί  , τα πάντα όλα . Σε μια διαμορφωμένη θήκη που καλύπτει όλο τον εσωτερικό του χώρο ή και σε μικρότερα πλαστικά κουτάκια  μεταφέρω ανάλογα με την εποχή  τροφές , εργαλεία βασιλοτροφίας , νέες βασιλοπούλες που μοιράζω στις παραφυάδες ή συλλέγω από τις κυψέλες γονιμοποίησης  , μαχαίρια , πλαίσια άχτιστα και χτισμένα (αφαιρώντας για λίγο τα υπόλοιπα ) και πολλά  ακόμα εργαλεία και εξαρτήματα .

Την Άνοιξη δε, είναι αρκετές οι φορές που έχουν αφαιρεθεί εσωτερικά και εξωτερικά τα σύνεργα προκειμένου να «φιλοξενήσει» για λίγο έναν αφεσμό που συνελήφθη την στιγμή που δεν είχα άλλη κυψέλη .


  
Πάνω του . . . . εδώ θέλω την προσοχή και την κατανόηση σας , μπορεί να υποφέρει το καημένο , το βάρους 95 κιλών (μου ξεφεύγει κάτι ??) κορμάκι μου , κατά την διάρκεια των  επιθεωρήσεων  που είναι επίπονες για την μέση μου .

Επειδή συγκεντρώνει μέσα και γύρω του όλο σχεδόν τον μελισσοκομικό μου εξοπλισμό, είναι  εύκολο να ελέγξω  το αν κάτι μου λοιπή , πριν ξεκινήσω , ώστε να μην έχουμε στενοχώριες όταν φτάσω στα μελίσσια.   


Πολλοί  γνωστοί και φίλοι μελισσοκόμοι στην αρχή που το είδαν με πείραζαν και αστειεύονταν μαζί μου και με το «κασελάκι» μου , όταν είδαν όμως την χρησιμότητα του , το αντέγραψαν και το χρησιμοποιούν .

Αν αρέσει και σ΄ εσάς,  πάμε να φτιάξουμε ένα μαζί από την αρχή .  
Τα υλικά εικονίζονται στην παρακάτω φωτογραφία και αναλυτικά είναι τα εξής:

Α.  θα χρειαστούμε δύο τμήματα από ξύλο ελάτης 11εκατ. Χ 5 Χ 1 εκατ.
 και δύο τμήματα από ξύλο ελάτης λοξά κομμένα με περιμετρικές διαστάσεις 11Χ 5,5 Χ 11,5 Χ 2 εκατ. (λοξά κομμένα)  προκειμένου να κατασκευάσουμε την θέση για το καπνιστήρι .  
 Επειδή τα ξύλα είναι λεπτά σε πάχος , καλό θα είναι , να τα προ τρυπήσουμε στα σημεία που θα τα βιδώσουμε για να μην σκίσουν . Θα τα βιδώσουμε λοιπόν όπως φαίνεται στις φωτογραφίες ( μια εικόνα – χίλιες λέξεις).


Στην πλευρά που ακουμπά η φισούνα από το καπνιστήρι στο πενταράκι καλό είναι να τοποθετήσουμε μια βίδα, που θα εμποδίζει την φισούνα να ακουμπά στο πενταράκι , για να  αφήνει χώρο στα δάχτυλα μας να το χειρίζονται  ( πιάνουν – αφήνουν ) .
 Β.  για την μπροστινή θέση των ξέστρων θα χρειαστούμε
 ένα τμήμα από πηχάκι μήκους 19 εκατ με ύψος 2 εκατ. και πάχος  2 εκατ. ,
 δύο τμήματα από το ίδιο πηχάκι μήκους 3,5 εκατ. ,
και ένα τμήμα μήκους 15 εκατ. από πηχάκι 2 Χ 2 εκατ. που θα τοποθετήσουμε στο κάτω μέρος προκειμένου να συγκρατούνται τα εργαλεία μας.  
Γ. για την πλαϊνή θέση (για λίγο μεγαλύτερα εργαλεία)  με ¨χούφτα ¨ συγκράτησης των εργαλείων θα χρειαστούμε , για το πάνω μέρος :
 ένα πηχάκι μήκους 19 εκατ. ύψους 2 και πάχους 1 εκατ.  και δύο τμήματα 3 Χ 2 Χ 2 εκατ. , για το κάτω μέρος : ένα πηχάκι 19 εκατ. μήκος  με πλευρές 2 Χ 2 εκατ.
 ένα δεύτερο πηχάκι μήκους 2 εκατ. ύψους 5 εκατ. και πάχους 1 εκατ.
 και δύο τμήματα με πλευρές 3 Χ 2 Χ 2 εκατ. ‘όπως φαίνονται στις φωτογραφίες . Και πάλι βιδώνουμε αφού προ τρυπήσουμε.  
Τώρα θα βάλουμε τους δύο μεντεσέδες , από την πλευρά που δεν έχουμε θήκες και το κλείστρο – σύνδεσμο από την αντίστροφη πλευρά .


  

Τελευταίο θα τοποθετήσουμε τον ιμάντα συγκράτησης όλης της κατασκευής , βιδώνοντας  τον στο καπάκι κι όχι στο σώμα από το πενταράκι  ( γιατί θα βρίσκει εμπόδιο το καπνιστήρι και θα μας δυσκολεύει όταν το ανοίγουμε ή το κλείνουμε ) . Ο ιμάντας που χρησιμοποίησα έχει μήκος 62 εκατ.  και  πέρασα μέσα σ αυτόν ένα τμήμα από διαφανές αλφαδολάστιχο μήκους 20 εκατ. για να μην μου ¨κόβει¨ τα χέρια .  
Καλή χρονιά και πάλι με υγεία πάνω απ όλα , δυνατά και υγιή μελίσσια ,
ανθοφορίες και μελιτοφορίες με ένταση ,  ιδέες και μεράκι για κατασκευές .
13 σχόλια:

MinoanBee είπε...

Εξαιρετική κατασκευή, με έμπνευση όπως πάντα!!! Πιάνω δουλειά αμέσως...

Thomas είπε...

Εξαιρετικό, ειδικά η χρήση του ως κάθισμα είναι σημαντική. Όταν βρω χρόνο θα το κάνω copy-paste στην αποθήκη μου.

Τάκης Κοντούλης είπε...

Συγχαρητηρια για αλλη μια φορα, τα λογια ειναι λιγα, ολες σου οι κατασκευες ειναι τελοιες μπραβο σου!!

Unknown είπε...

Συγχαρητήρια Κώστα για τις κατασκευές σου!!!

Η αντιγραφή - παραλλαγή διώκεται από τον νόμο???!!! :)

Koutsoukos Kostas είπε...

είσαι μάστορας μεγάλος. Αυτό το μεγάλος είναι καλό. Στο άλλο θα τα χαλάσουμε.

Ενα αντίστοιχο που έχω εγω, εχει ενα ελάττωμα σε σχέση με το δικό σου αλλα πλεονεκτεί αλλού.

Ειναι φτιαγμένο από κόντρα πλακέ θαλάσσης και είναι πολύ ελαφρύ και εύχρηστο γιατί είναι λεπτά τα τοιχώματα του. Αυτό ειναι το πλεονέκτημα.

Το μειονέκτημα είναι οτι κατασυνέπεια, αδυνατεί να λειτουργήσει και σαν κάθισμα για κάποιον τόσο "μεγάλο"

Εκεί λοιπόν πρέπει να διαλέξεις. Κατά τα άλλα , επειδή το έχω δει κι από κοντά,μπορώ να πω ότι το έργο σου αγγίζει τα όρια του επίπλου. Είναι τέλειο.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Φίλοι μου σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια , ή αντιγραφή και η βελτίωση είναι επιβεβλημένη !!

Αυτός ο τελευταίος , θέλει να πει κάτι για το βάρος μου ?? Ο χαραμάδας

π. Σπυρίδων Κωνσταντής είπε...

Κώστα αντέχει παραπάνω , στο εγγυώμαι... Καλή συνέχεια!

İlhami Uyar είπε...

very nice,ıt must be very useful for beekeepers

george είπε...

αυτο το ξεστρο το αβαφο υπαρχει τωρα πουθενα φιλε η το εχεις απο παλια?
δεν μπορω να βρω ειναι πολυ καλο

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Τέλειος όπως πάντα!!!
Γεια σου Μάστορα μερακλή.

Koutsoukos Kostas είπε...

@ george το ξέστρο που λες αυτό
δεν είναι?

Κώστας Ελευθεριου είπε...

@ Koutsoukos Kostas εισαι καλοοοος
Ναι @George το ξέστρο που αναφέρεσαι αλλά και πολλά ακόμα extreme ξέστρα θα τα βρεις στο Μελισσόπολις .

IxNiLaTiS είπε...

Κώστα συγχαρητήρια για την εκλογή σου ως πρόεδρος του Δ.Σ. του μελισσοκομικού συλλόγου αν. Αττικής «Ο Κηφήνας».
Εύχομαι επί της προεδρίας σου ο σύλλογός μας να ενεργοποιηθεί δυναμικά στα κοινά γνωστά προβλήματα, αποτελώντας θετικό παράδειγμα και για τους υπολοίπους.