Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Κατασκευή κυψέλης με έξι πλαίσια .


(Μέρος Α)

   Φθινόπωρο και πάλι , χρόνος για απολογισμό της μελισσοκομικής χρονιάς που πέρασε και αφετηρία σχεδίων και πλάνων για την νέα χρονιά .
     Στα δικά μου πλάνα για την νέα χρονιά (μεταξύ άλλων πολλών) έχω συμπεριλάβει την κατασκευή μερικών κυψελών έξι πλαισίων .
    Την συμπάθεια μου για τις κυψέλες 5 ή 6 πλαισίων και την χρησιμότητα αυτών των «εργαλείων» την έχω αιτιολογήσει σε προηγούμενες αναρτήσεις .
Παμε λοιπόν να σας δείξω τι κάνω αυτόν τον καιρό :



    Διαστάσεις σώματος κυψέλης

Α) εσωτερικές : ύψος 25 εκατ. , μήκος 46,5 εκατ. και πλάτος 22,5 εκατ. (6 Χ 3,75 το πλάτος κάθε πλαισίου)

Β) εξωτερικές :  ύψος 27 εκατ., μήκος 50,5 εκατ. και πλάτος 26,5 εκατ.

Τα τμήματα ξύλου που θα χρειαστώ είναι από τάβλα πάχους 2 εκατ. και διαστάσεων :  για την βάση 22,5 Χ 50,5 εκατ. , για τα δύο πλαϊνά (παρειές) 27 Χ 50,5  εκατ. , για το εμπρός τμήμα 22,5 Χ25 εκατ. ύψος και για το πίσω τμήμα  22,5 Χ 27 εκατ ύψος.



Αν την ξυλεία την αγοράσω ακατέργαστη ή προκύψει από δική μου κατεργασία ξυλείας άλλων διαστάσεων , τότε θα πρέπει να κατασκευάσω μόνος μου τους κηρηθροφορείς στα μπρος και πισω τμήματα , τις τρύπες αερισμού στην βάση (προαιρετικά)  και το άνοιγμα  εισόδου της κυψέλης .
Δείτε πως : 


Αφού επιλέξω το σημείο του ξύλου που προσφέρεται να κατασκευαστεί ο κηρηθροφορέας ρυθμίζω το επιτραπέζιο δισκοπρίονο έτσι ώστε να  αφαιρέσω ένα τμήμα του διαστάσεων 1 εκατ. πλάτος και 2 εκατ. βάθος.









Τώρα σειρά έχει η κατασκευή του ανοίγματος εισόδου της κυψέλης διαστάσεων 7εκατ. πλάτος και 1 εκατ. ύψος .












Και τέλος η σειρά των ανοιγμάτων αερισμού στην βάση σε απόσταση από την άκρη 7 και 10 εκατ. από την πλευρά της  εισόδου.





















  Τα «υπολείμματα» από τις τρύπες δεν τα πετάω θα γίνουν
 ρόδες για ξύλινα αυτοκινητάκια  . . . .. . . . .



Ίσως τελικά να με συνέφερε να μου τα είχα πάρει έτοιμα τα τμήματα αυτά .

Ώρα για συναρμολόγηση τώρα και θα ξεκινήσω ενώνοντας την βάση με το πίσω μέρος  







Στην συνέχεια αυτό το Γ με το ένα από τα δύο πλαϊνά






                                       Και τώρα το εμπρός – πρωραίο τμήμα 




Και για να σχηματίσω το σώμα της κυψέλης θα βάλω και το άλλο πλαϊνό τμήμα 


Σε όλη την διάρκεια τις συναρμολόγησης προσέχω κατά το βίδωμα να εφαρμόζουν καλά τα επίπεδα που «δένονται» . Χρησιμοποιώ κόλλα για τις ένωσης και βίδες 30mm διάμετρο και 4 εκατ. μήκος .  





 Στο τέλος θα βιδώσω την βάση με το μπροστινό τμήμα και θα έχω μερικός ολοκληρώσει την κατασκευή.







Στο σημείο αυτό θα διακόψω την ανάρτηση - αφήγηση γιατί μου λείπουν μερικές φωτογραφίες και γιατί ίσως σας κούρασα κιόλας . Γρήγορα πιστεύω θα επιστρέψω να σας πω για το καπάκι , τα πόδια και τις λαβές της κυψέλης .


8 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Καλημέρα.Ωραία κατασκευή μόνο που έχω να κάνω δυό παρατηρήσεις.Στις συνδέσεις για καλύτερη πρόσφυση με μεγαλύτερη επιφάνεια που θα πιάσει η κόλλα,μπορείς να κάνεις ότι ακριβώς κάνεις και με την αφαίρεση του ξύλου για να πατήσει ο κηρηθροφορέας δλδ κάνουμε τομές σχήματος Γ σε όλα τα ξύλα κούτελα και πλαϊνά.Η δεύτερη (που κάνω εγώ) είναι ότι ο πάτος είναι προσθαφαιρούμενος που βολεύει όταν χρειαστούμε να χτίσουμε μισαδάκια.

ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

Πολυ καλη δουλειά. Αν τα ξυλα είναι στεγνά δεν παθαίνουν τίποτα.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Γειά σου Μάρκο , σωστές οι παρατηρήσεις σου και σε ευχαριστώ. Η πρώτη βέβαια δεν μπορεί να είναι εφαρμόσιμη αν δεν συμβεί η δεύτερη παρατήρηση .

Σταύρο σε ευχαριστώ επίσης.

Ειρήνη είπε...

Εντάξει τώρα? Σταύρο, Κώστα, Μάρκο, τα είπατε? χαρήκατε? Αγαπητέ κ Ελευθερίου, μας δείξατε κάτι που δείχνει ότι κόβετε όμορφα τα ξύλα, έχετε και τα εργαλεία για αυτό τον σκοπό και ξέρετε και να τα χρησιμοποιείτε, ξέρετε να βγάζετε κοντινές φωτογραφίες, ωραία όλα αυτά. Αλλά πως θα είναι η κατασκευή όταν τελειώσει? γιατί την φτιάχνετε εσείς και γιατί 6αράκι? που πάνε οι τρύπες εξαερισμού? από κάτω λέτε. Γιατί όλοι όσοι κάνετε αναρτήσεις, φαντάζεστε ότι οι υπόλοιποι γνωρίζουν και θα σας καταλάβουν? Αν γνωρίζαμε ΔΕΝ θα σας διαβάζαμε. Ίσως βέβαια να σας διαβάζαμε για να ευχαριστήσουμε τον εγωϊσμό μας. Άλλη ιστορία και αυτή. Επίσης νομίζω ότι όλοι εμείς που βρισκόμαστε εδώ, δεν γουστάρουμε τα σήριαλ τύπου "Σουλεϊμάν". Να περιμένουμε το νέο επεισόδιο!!!!!! να δούμε τι θα γίνει με τις κυψέλες τις 6άρες.............................

markos aliprantis είπε...

Αγαπητή Ειρήνη.Μάλλον θα πρέπει να προσέξετε λίγο το ύφος σας.Όλοι εμείς οι παλιοί μελισσομπλοκάδες γνωριζόμαστε και εκτός των άλλων με τον Κώστα είμαστε φίλοι από παλιά και η περίπτωση του "χαρήκατε"δεν μου πάει.Αν δεν ξέρεις τί είναι δισκοπρίονο πάγκου ποτηροτρύπανο κλπ εργαλεία δεν φταίει κανείς από εμας και ασφαλώς δεν μπορεί να τα μάθετε από εδώ.Η κεντρική ιδέα των μελισσομπλοκάδων εξαιρουμένων βέβαια των "επαγγελματιών" προσπαθούμε και γράφουμε κάποιες ιδέες μας που πιθανόν να ενδιαφέρουν πολλούς και να δώσουν λύσεις σε πολλές απορίες τους.
Δεν θα έμπαινα σε κόπο να απαντήσω αλλά με αυτό το υφάκι τα πήρα.Εκτός και αν πράγματι ήθελες να τσιμπήσουμε και να πάρεις απάντηση.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Aγαπητή (και θα ήθελα ) φίλη Ειρήνη εμένα μου αρέσει το ύφος σου , δείχνει άνθρωπο που διεκδικεί και δεν φοβάται να πει την άποψη του .
Εδώ νομίζω πως βιάστηκες λίγο και ίσως αυτό φανερώνει το νεαρό της ηλικίας σου. Δεν θα απολογηθώ , δεν μου πάει , θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω με καλή πρόθεση και σεβόμενος την άποψη σου , την θέση μου στα όσα αναφέρεσαι.

Με τον Μάρκο γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια (μέσω των blogs και προσωπικά) για αυτό και η οικειότητα (πράγματι χάρηκα), με τον Σταύρο όχι προσωπικά αν και θα το ήθελα .
Πριν απο 6-7 χρόνια τα Ελληνικά ιστολόγια τα μετρούσες στα δάχτυλα του ενός χεριού , ήμασταν 3-4 απο την Αττική , δύο απο την Κρήτη , δύο απο τα Τρίκαλα ένας απο τον Βόλο , ενας απο την Πάρο , ένας απο την Κέρκυρα και καναδύο ακόμα που ξεχνώ (λόγο ηλικίας) , και γράφαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε ανταλλάσσοντας γνώμες και ιδέες. Εδώ να τονίσω πως όλοι γράφαμε το ονοματεπώνυμό μας , το τηλέφωνο μας και το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο ευδιάκριτα για να μπορούμε να επικοινωνούμε , και να επικοινωνούν μαζί μας όσοι μας διαβάζουν .
Γίναμε φίλοι μεταξύ μας και καλωσορίζαμε όποιον έρχονταν στην διαδικτυακή παρέα μας .
Αυτά που γράφαμε και γράφουμε ακόμα όλοι στα ιστολογιά μας δεν είναι επιστημονικές διατριβές ή τεχνικά εγχειρίδια, είναι οι εμπειρίες μας και οι απόψεις μας , και εκτιθέμεθα γιατί κάνουμε και λάθη .
Όσοι απο τους πρώτους 10 -15 που αναφέρω αρχικά , δεν αποστασιοποιήθηκαν λόγο της τρέλας που επικρατεί στον χώρο των ιστολογίων , γράφουν ακόμα , προσέχουν πάντα τί γράφουν.
Γράφω τόσα πολλά για να σου πω Ειρήνη πως έφτιαξα κάτι και το μοιράζομαι μαζί σου για να μπορέσεις να το φτιάξει κι εσύ , να το βελτιώσεις , να το κάνεις καλύτερο και να μας το εκθέσεις , να το κάνουμε κι εμείς όπως εσυ ,να το φτιάξουμε όλοι ένα καλύτερο.
Σίγουρα Ειρήνη δεν είμαι ο καλύτερος στις κατασκευές , και να είσαι σίγουρη Ειρήνη, δεν ζητώ θεαματικότητα ή δημοσιότητα.

Έχεις όμως και δίκιο Ειρήνη ,
1) δεν εξηγώ πολλά - περιγράφω πράγματα σε ανθρώπους που μπορούν να φτιάξουν κάτι άρα (δικό μου το άρα) γνωρίζουν να χειρίζονται εργαλεία , όσοι δεν γνωρίζουν μπορούν να με ρωτήσουν και θα τους εξηγήσω .
2) κοντινές φωτό - για να είναι ευκρινείς οι φωτογραφίες
3) Το σήριαλ τύπου "Σουλεϊμάν" - έγινε και ζητώ συγνώμη α) δεν είχα όπως αναφέρω κάποιες φωτογραφίες και β) ήδη σε ¨βαραίνω¨ με 35 φωτο να έβαζα άλλες 35-40 που έχω ? Θα τις αναρτήσω σε μια - δυο ημέρες .

Να ξέρεις ότι συμφωνώ με όσα σου γράφει ο Μάρκος , απο την δεύτερη πρόταση και μετά. Μου θυμίζεις ένα πολύ αγαπητό μου πρόσωπο με το ύφος σου.

Ειρήνη επικοινώνησε μαζί μου για όποια απορία έχεις .

Βασίλης είπε...

Εγώ πάντως θάλεγα στην Ειρήνη (αν υπάρχει πραγματικά αυτό το άτομο), να βλέπει περισσότερο "Σουλεϊμάν" και λιγότερο κατασκευαστικά blogs...
Εσύ Κώστα συγχωρείς εγώ όχι!
Πολύ καλές οι φωτό περιμένουμε κι άλλες... και σιγά σιγά να υιοθετήσουμε τις 8άρες... Αν έχεις διαστάσεις και γι αυτές δημοσίευσε τες...

MinoanBee είπε...

Κώστα μάστορα! Συγγνώμη αν προτρέχω στις μελλοντικές αναρτήσεις σου όμως αυτό το εξαράκι θα μπορούσε άνετα να χωρισθεί στη μέση με κόντρα πλακέ και να γίνει ένα διπλοκυψελίδιο για εισαγωγή βασίλισσας. Περιμένω με αγωνία τη συνέχεια! Γιώργος.