Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Ράφι απόθεσης κατασκευών και πλαισίων




Υλικά

Τέσσερα δοκαράκια 70mm X 30mm  μήκους 2000mm
Δέκα τμήματα από δοκαράκι 70mm X 30mm  μήκους 500mm
Δώδεκα τμήματα από τάβλες  50mm X 20mm μήκους 2070mm 
Βίδες 35X70mm και 35Χ50 mm

Προετοιμασία συναρμολόγησης

Ξεκινάμε κατασκευάζοντας τις δύο «κολώνες» της κατασκευής με τα δοκαράκια μήκους 2000mm και τα τμήματα των 500mm .

Στην αρχή των μεγάλων τμημάτων (2000mm) και σε απόσταση από αυτές 15mm σημαδεύουμε και ξετρυπάμε τα σημεία από τα οποία θα περάσουν οι βίδες που θα ενώσουν τα κάθετα και οριζόντια τμήματα της κάθε κολώνας. 




Το επόμενο σημάδεμα και ξετρύπημα θα γίνει σε απόσταση 300mm από τις πρώτες τρύπες που κάναμε και θα συνεχιστεί για άλλες τρεις φορές στο μήκος των 2000mm ανά 530mm  .



Αφού ολοκληρώσουμε το ξετρύπημα και των τεσσάρων δοκαριών , στον πάγκο εργασίας ή σε μια επίπεδη επιφάνεια τοποθετούμε ανά δύο τα δοκαράκια με μήκος 2000mm, με τα 30mm  της διάστασης τους να εφάπτονται του πάγκου .

Μεταξύ αυτών τοποθετούμε κάθετα αυτά με μήκος 500mm ,  με τα 30mm  της διάστασης τους να εφάπτονται ξανά του πάγκου και ξεκινάμε να βιδώνουμε σχηματίζοντας τις δύο κολώνες

 Προσοχή η απόσταση μεταξύ των οριζόντιων τμημάτων θα είναι 500mm και σε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει η χρησιμοποίηση σαν μέτρου απόστασης ένα από τα τμήματα των 500mm .     






Αφού ολοκληρώσαμε την κατασκευή των δύο κολώνων της κατασκευής σειρά έχει η τοποθέτηση των οριζόντιων τμημάτων από τάβλες   50mm X 30mm μεταξύ αυτών .

 Τις τάβλες θα τις τοποθετήσουμε εφαπτόμενες στο εξωτερικό μέρος της κολώνας και θα τις βιδώσουμε με βίδες 3,5 Χ 50mm χωρίς να ξετρυπήσουμε αλλά στις αποστάσεις και τον αριθμό που φαίνεται στο σχέδιο.





Στην αρχή θα τοποθετήσουμε σταθερά τις 8 από τις 12 τάβλες , με αυτό τον τρόπο και θα έχουμε ολοκληρώσει το ράφι για την τοποθέτηση των πλαισίων. 



Όταν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε το ράφι για απόθεση κατασκευών θα τοποθετήσουμε τις υπόλοιπες τέσσερις τάβλες , στερεώνοντας τες με μια βίδα περασμένη από το κάτω οριζόντιο τμήμα των 70mm X 30mm προς την τάβλα , μήκους 60mm.





Σχόλιο

Το ράφι  απόθεσης κατασκευών και πλαισίων είναι μια κατασκευή με δύο ρόλους , ο πρώτος είναι αυτός της απόθεσης των κατασκευών μας κατά την διάρκεια της βαφής τους και το στέγνωμα του χρώματος .

Η ανάγκη για την κατασκευή του δημιουργήθηκε όταν χρειάστηκε να βάψω τις διάφορες κατασκευές μου και να τις απλώσω παντού στον μικρό στεγασμένο χώρο που είχα στην διάθεσή μου για να στεγνώσουν .

 Για να στεγνώσουν π.χ. δεκαέξι όροφοι θα έπρεπε να έχω στην διάθεσή ένα χώρο
 3 Χ 3 τετραγωνικά μέτρα ενώ με το ράφι αυτό χρειάζομαι ένα τετραγωνικό μέτρο (2m Χ 0,5m). Σε κάθε επίπεδο μπορούμε να τοποθετήσουμε με άνεση έως τέσσερις ορόφους κυψέλης δέκα πλαισίων , συνολικά δεκαέξι στην κατασκευή .

O δεύτερο ρόλος της κατασκευής είναι αυτός της απόθεσης πλαισίων , μπορούμε να τοποθετήσουμε σε αυτήν πλαίσια κερωμένα , συρματωμένα ή ακόμα και κτισμένα προκειμένου να τα προφυλάξουμε τον χειμώνα από τον κηρόσκορο σε ένα φωτεινό (όχι ηλιόλουστο) και ευάερο χώρο .

 Η κατασκευή είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να υπάρχει το ύψος μεταξύ των επιπέδων που να μας επιτρέπει να σηκώσουμε και να πάρουμε ένα πλαίσιο από το κάτω επίπεδο έστω κι αν στο επάνω επίπεδο υπάρχουν πλαίσια .




                                                                              
Μπορούμε να τοποθετήσουμε έως και 47 άκτιστα πλαίσια ή 30 κτισμένα ανά επίπεδο.

Το κάτω μέρος των κολώνων της κατασκευής είναι σχεδιασμένο ώστε να μπορούμε εύκολα να τοποθετήσουμε σε αυτήν ρόδες που θα μας επιτρέψουν να μετακομίσουμε την κατασκευή κατά τις ανάγκες μας  και του χώρου μας .


                                                                            Καλές κατασκευές 

4 σχόλια:

Κωνσταντίνος είπε...

Συγχαρητήρια. Πολύ καλή και χρήσιμη κατασκευή με αναλυτική περιγραφή!Αναμένουμε για τις επόμενες! :)

Vassilis Nikolopoulos είπε...

Καλημέρα Κώστα,
Μπράβο σου πολύ χρήσιμη η κατασκευή θα ήθελα να την εφαρμόσω. Έχω όμως ένα ερώτημα. Στην φάση που ετοιμάζεις τις δύο κολώνες, που βιδώνουν (που πατάνε οι βίδες δηλαδή) τα οριζώντια κομμάτια; Δεν είναι κενά μέσα ή είναι μασίφ;

Ευχαριστώ,
Βασίλης

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Vassilis Nikolopoulos , συγνώμη για την καθυστέρηση . Τα δοκαράκια είναι μασίφ ξύλο και οι βίδες σύνδεσης περνούν απο τα κάθετα στα οριζόντια τμήματα .

Vassilis Nikolopoulos είπε...

Καλημέρα Κώστα,

Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου. Νόμιζα ότι ήταν μεταλλικά και δεν μου έβγαινε.
Καλή συνέχεια