Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Γ.1. Μελισσοκομικός Εργαλειοφορέας

Υλικά :

Ένα σώμα κυψέλης πέντε πλαισίων και το καπάκι της , Β.4.4. και Β.3.4.( Προηγούμενες αναρτήσεις)

Δύο τμήματα τάβλα ελάτης ή πεύκου πάχους 20mm με διαστάσεις 260 Χ 158mm

Ένα τμήμα τάβλα ελάτης ή πεύκου πάχους 20mm με διαστάσεις 150 Χ 158mm

Ένα τμήμα κόντρα πλακέ πάχους 8mm με διαστάσεις  450 Χ 164 mm

Ένα τμήμα κόντρα πλακέ πάχους 8mm με διαστάσεις  450 Χ 200mm

Ένα τμήμα κόντρα πλακέ πάχους 8mm με διαστάσεις  450 Χ 150mm

Μια ράβδο ξύλινη Φ-30mm μήκους 450mm για την χειρολαβή του εργαλειοφορέα

Μια μεταλλική χειρολαβή κυψέλης

Δυο μεντεσέδες ανοξείδωτους διαστάσεων 60 Χ 60mm

Ένα έλασμα γαλβανισμένο πάχους 0,5mm με διαστάσεις 300 Χ 120mm


Προετοιμασία:    

Θα ξεκινήσουμε την κατασκευή με  την κατεργασία των τμημάτων από έλατο ή πεύκο με διαστάσεις 158 Χ 260mm , για να δημιουργήσουμε τις άκρες του εργαλειοφορέα . 

Από τα τμήματα αυτά θα αφαιρέσουμε δύο τριγωνικές επιφάνειες από το κάθε ένα , στις διαστάσεις που φαίνονται στα παρακάτω σχέδια . 


Αφού αφαιρέσουμε τις τριγωνικές επιφάνειες θα δημιουργήσουμε δύο οπές διαμέτρου Φ-30  στο κέντρο του τραπεζίου σχήματος των τμημάτων , υπολογίζοντας το σημείο με τις διαστάσεις που εικονίζονται πιο κάτω. 



 Το έλασμα που αναφέρετε στα υλικά προορίζετε να γίνει η θήκη για το καπνιστήρι.


Το έλασμα θα το προμηθευτούμε από κάποιο κατάστημα με ελάσματα το οποίο θα μπορεί και να μας το κάμψει – στραντζάρει στις διαστάσεις που αναφέρονται στο πιο κάτω σχέδιο. Αν μπορέσουμε να επισκεφτούμε το κατάστημα με το σχέδιο ανά χείρας θα είναι εύκολη υπόθεση η διαμόρφωση της θήκης . Με την δική μας στράντζα είναι δύσκολο να καμφθεί το έλασμα γιατί είναι λίγο παχύτερο και γιατί η επιφάνεια των 10mm «θέλει τον μάστορα της»  . Τα σκιασμένα τμήματα θα κοπούν από το έλασμα.




Το γύρισμα είναι απλό για κάποιον επαγγελματία , τέσσερις  90αρες κάμψεις και έτοιμη η θήκη.


Συναρμολόγηση:


Πρώτα θα συνδέσουμε τις πλευρές του εργαλειοφορέα με την βάση του (σχέδιο).


Η σύνδεση μπορεί να γίνει με βίδες 3,5 Χ20mm ή με δίχαλα μήκους 18mm  . Σε απόσταση 10mm από τις άκρες της διάστασης των 164mm  της βάσης,  θα τοποθετήσουμε τρεις βίδες
Τις δύο πρώτες σε απόσταση  15mm από τις άκρες του τμήματος της βάσης με διάσταση 450mm και την τρίτη σε απόσταση 70mm από τις πρώτες (σχέδιο).



Επόμενη σύνδεση είναι αυτή της βάσης με το τρίτο τμήμα από τάβλα ελάτης ή πεύκου διαστάσεων 150 Χ 158mm . Το τμήμα αυτό θα τοποθετηθεί σε απόσταση 150mm από το ένα τμήμα ελάτης της βάσης . Οι βίδες της σύνδεσης θα περάσουν από το κ-π προς το τμήμα ελάτης σε απόσταση 180mm από την άκρη του κ-π. (σχέδια).



Οι βίδες θα περάσουν από το κ-π στο τμήμα ελάτης στις αποστάσεις που τοποθετήσαμε και τις προηγούμενες .



Σειρά έχει η τοποθέτηση των πλαϊνών τμημάτων στην κατασκευή του εργαλειοφορέα και πρώτα αυτού με το μεγαλύτερο ύψος 200mm ,με τις βίδες να τοποθετούνται στις αποστάσεις που εικονίζονται στο ανωτέρω σχέδιο.





To δεύτερο και μικρότερο σε ύψος πλαϊνό  τμήμα θα τοποθετηθεί όπως εικονίζετε στο επόμενο σχέδιο. 




Τελευταίο τμήμα του εργαλειοφορέα αλλά όχι και της κατασκευής είναι η χειρολαβή Φ-30 που θα τοποθετηθεί  ανάμεσα στις οπές που δημιουργήσαμε στα τμήματα με πάχος 20mm.

H συγκράτηση της ράβδου με τον εργαλειοφορέα θα γίνει με δύο βίδες που θα περάσουν από το τμήμα ελάτης προς την ράβδο , στο σημείο που εικονίζετε στο επόμενο σχέδιο από το κάθε τμήμα .





Στο σώμα της κυψέλης θα κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις προκειμένου να υποδεχθεί τον εργαλειοφορέα και να ταιριάξει στον νέο ρόλο του. Πρώτα θα τοποθετήσουμε σε αυτό τους δύο μεντεσέδες μεταξύ σώματος και καπακιού έτσι ώστε  το καπάκι να μπορεί να ανοιγοκλείνει και να συγκρατείτε στο σώμα από αυτούς .

Στην απέναντι πλευρά από τους μεντεσέδες θα τοποθετήσουμε ένα συνδετήρα τύπου Σωτηρόπουλου προκειμένου το καπάκι να ασφαλίζει με το σώμα της κυψέλης (σχέδιο).


Στην πλευρά της κυψέλης που βρίσκετε η είσοδος των μελισσών , θα αφαιρέσουμε την χειρολαβή και στην θέση της θα τοποθετήσουμε την θήκη για το καπνιστήρι στις διαστάσεις που εικονίζονται πιο κάτω .




Στο καπάκι της κυψέλης-εργαλειοφορέα θα τοποθετήσουμε την μεταλλική χειρολαβή για να μας διευκολύνει στις μεταφορές της .

Περιμετρικά της κυψέλης εργαλειοφορέα μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλες θήκες για τα διάφορα εξαρτήματα μας όπως ξέστρα , βούρτσα μελισσοκομική , δαγκάνα για τα πλαίσια κλπ.
 




Σχόλιο:


 Ο εργαλειοφορέας σε κυψέλη πέντε πλαισίων είναι από τις πιο χρήσιμες βοηθητικές  μελισσοκομικές  κατασκευές  .

Μπορεί να μεταφέρει όλα σχεδόν τα εργαλεία που χρειαζόμαστε στην διάρκεια μιας επιθεώρησης  , να γίνει κάθισμα κατά την επιθεώρηση για την πονεμένη μέση μας , να μεταφέρει πλαίσια βασίλισσοτροφίας εντός του μελισσοκομείου   ή από το ένα μελισσοκομείο στο άλλο .
Μπορεί να φιλοξενήσει για λίγο έναν νέοσυλληφθέντα  αφεσμό  έως ότου βρούμε το κατάλληλο σπιτικό για αυτόν  και γενικά να υποστηρίζει την εργασία μας .


Δεν υπάρχουν σχόλια: