Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Β.2.1.Κατασκευή ορόφου δέκα πλαισίων από τάβλες ελάτης



Υλικά :

Δυο τμήματα τάβλας ελάτης πάχους 20mm με πλάτος 243mm και μήκος 508mm ,

δυο τμήματα τάβλας ελάτης πάχους 20mm με πλάτος 243mm και μήκος 373mm , 
         
δύο ελάσματα πάχους 0,25mm , 30Χ372mm για τους κηρηθροφορείς ,
                                
δύο τακάκια από κόντρα πλακέ 15Χ30mm  μήκους 120mm  για τις χειρολαβές ,

ξυλόκολλα εξωτερικών χώρων ακρυλική

βίδες τύπου TORX 3.5 X 45 πατωμάτων με φρέζα .


Προετοιμασία :


Η πρώτη εργασία που θα κάνουμε είναι  να σχηματίσουμε τους κηρηθροφορείς , στις άκρες και των δύο τμημάτων  με μήκος 373mm  αφαιρούμε επιφάνεια ξύλου 20 mm επί 10mm , όπως φαίνεται στο σχέδιο .

Στην συνέχεια θα σημαδέψουμε και  θα ξετρυπήσουμε  με ένα τρυπανάκι 2mm , τα σημεία στα οποία θα τοποθετηθούν οι βίδες   κατά την συναρμολόγηση , στα δύο τμήματα με μήκος 508mm με το μέτρο για την σήμανση των θέσεων των βιδών  (Α.1.4. σχέδιο) .



Από τα τακάκια  από κόντρα πλακέ  15Χ30mm με μήκος 120mm, θα αφαιρέσουμε περίπου επιφάνεια 10Χ120mm προαιρετικά , ώστε να γλιστρούν τα νερά της βροχής (σχέδιο).



  Στο κέντρο των 20mm  που απομένουν από την μία πλευρά κατά μήκος των 120mm θα δημιουργήσουμε ξετρυπώνοντας με ένα τρυπανάκι 2mm  δύο οπές , από τις ποίες θα περάσουν οι βίδες κατά την συναρμολόγηση (σχέδιο).


Με την στράντζα που κατασκευάσαμε  (Α.1.5.)  θα κάμψουμε τα δύο ελάσματα πάχους 0,25mm διαμορφώνοντας τα με γωνία 45ο προκειμένου να τοποθετηθούν στον κηρηθροφορέα , σε διαστάσεις γωνίας 20Χ10mm

Συναρμολόγηση :

Η συναρμολόγηση των τμημάτων θα γίνει σε μια στιβαρή και καθαρή επιφάνεια εργασίας   (Α.1.3.)  ιδανική για τέτοιου εργασίες γιατί δεν παραμορφώνεται και καθαρίζεται εύκολα από τυχόν υπολείμματα κόλλας που χρησιμοποιήσαμε  στις ενώσεις . 

Ξεκινάμε απλώνοντας κόλλα στα σημεία που έχουμε σημαδέψει και ξετρυπήσει , τοποθετώντας τα δύο πρώτα τμήματα στην επιφάνεια εργασίας , σε σημείο που μας επιτρέπει να κρατούμε  με το ένα χέρι τα τμήματα  ενωμένα και με το άλλο χέρι μας να κρατούμε το επαναφορτιζόμενο κατσαβίδι .



Τοποθετώντας την πρώτη βίδα ,ελέγχουμε την εφαρμογή των επιφανειών  μεταξύ τους  και προχωρούμε στις υπόλοιπες . Οι βίδες που χρησιμοποιούμε είναι τύπου TORX 3.5 X 45 πατωμάτων με φρέζα στο τελείωμα της  και  αιχμή  τρυπανιού στην αρχή της , που της επιτρέπουν να διεισδύει στο ξύλο (ακόμα και σε  ρόζους) χωρίς να το σχίζει. 



Οι  βίδες θα διεισδύσουν στο τμήμα του ξύλου  σε όλο το μήκος τους , όχι περισσότερο από αυτό όμως  και δημιουργηθεί   τρύπα  . Μόλις το τελείωμα της βίδας  (το κεφάλι ) εισχωρήσει όλο στην επιφάνεια του ξύλου , σταματάμε να βιδώνουμε .









Τμήμα – τμήμα , η εργασία ολοκληρώνεται  σε λίγα  λεπτά . Μόλις  η σύνδεση των τμημάτων του ορόφου τελειώσει  , κάνουμε έναν γρήγορο  έλεγχο στον τετραγωνισμό της κατασκευής  , μετρώντας τις αποστάσεις  των διαγωνίων της .

Αν οι αποστάσεις των διαγωνίων είναι ίσες μεταξύ τους , συνεχίζουμε , αν όχι πιέζουμε λίγο την διαγώνιο με την μεγαλύτερη απόσταση (σαν να φέρνουμε κοντά τις δύο αυτές γωνίες προς το εσωτερικό του ορόφου) μέχρι οι αποστάσεις να γίνουν  ίσες μεταξύ τους (σχέδιο)
 
Αυτή η εργασία είναι περιττή αν έχουμε εργαστεί στην επιφάνεια εργασίας , αν όμως έχει γίνει κάποιο λάθος και δεν έχουμε ορθογώνια  κατασκευή , αυτή είναι η στιγμή που μπορεί εύκολα να διορθωθεί πριν στεγνώσουν οι κόλλες  .



 Σειρά έχει η τοποθέτηση των ελασμάτων στους κηρηθροφορείς που θα γίνει με δίχαλα 8mm ή με βίδες μήκους 15mm με πλατύ τελείωμα σαν ροδέλα . 




Τελευταία τμήματα προς σύνδεση είναι οι χειρολαβές του ορόφου που θα τοποθετηθούν εξωτερικά , στα τμήματα που έχουν τους κηρηθροφορείς . Θα τοποθετηθούν με τις βίδες που χρησιμοποιήσαμε σε όλες τις συνδέσεις του ορόφου , στο κέντρο της πλευράς και σε απόσταση 115mm από πάνω μέρος του ορόφου.





Σχόλιο:

 Εύκολη , γρήγορη και στιβαρή κατασκευή που μπορεί να ολοκληρωθεί κι αυτή με την χρήση μόνο ενός επαναφορτιζόμενου δραπανοκατσάβιδου .

Οι ενώσεις  της κατασκευής πρέπει να λειανθούν  με επιμέλεια και οι δύο ξεχωριστές επιφάνειες να γίνουν μια ενιαία .



Δεν υπάρχουν σχόλια: