Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Και συνεχίζουμε . . .

Όσο κάποιοι προσπαθούν να σώσουν το λαό μας εγώ το χαβά μου.

Χτές και σήμερα παίρνω και την φωτογραφική μηχανή κοντά μου για να αποτυπώσω υλικό από τα μελίσσια και να μονολογήσω χαρούμενος από την πρόοδο των κοριτσιών μου, εκθέτοντας ταυτόχρονα σε κοινή διαβούλευση   (μου έμεινε προίκα από τον Γ. Παπ.)τις μεθόδους που ακολουθώ.
Στην προηγούμενη σχετική ανάρτηση έδειξα έναν τρόπο που κτίζονται τα μικρά πλαισιάκια σε εξάρα και δεκάρα κυψέλη χωρισμένη σε δύο μέρη , περιμένοντας (στην κυριολεξία) το μελίσσι πότε θα ανέβει στον επάνω όροφο. Χρησιμοποιώ ακόμα έναν τρόπο , δένοντας δύο πλαισιάκια μεταξύ τους με την βοήθεια ενός τμήματος ξύλου και σχηματίζοντας ένα κανονικό πλαίσιο από δύο μικρά. Αυτό κτίζεται πολύ γρηγορότερα και με δύο τέτοια (τέσσερα πλαισιάκια) ξεκινά ένα κυψελίδιο , τα υπόλοιπα θα κτιστούν από τις μέλισσες του κυψελιδίου.   


Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο λοιπόν τα πλαισιάκια κτίστηκαν και μπόρεσα να γεμίσω χτές  μερικά μικρά κυψελάκια που θα με τροφοδοτούν βασιλοπούλες ( ίσως λίγο αργά αλλάάά χαλαρά). Τα μικρά κυψελάκια και τα πλαισιάκια τους  είναι δικής μου έμπνευσης και κατασκευής αλλά πληρούν (θέλω να πιστεύω)  τις  απαιτήσεις που περιγράφει ο Βαγγέλης ο Στεφανής .Σήμερα λοιπόν ήταν η ημέρα που έπρεπε να μπουν τα βασιλοκύτταρα στα κυψελίδια , επειδή  ο εμβολιασμός πέτυχε καλύτερα από ότι είχα υπολογίσει , περίσσεψαν  βασιλοκύτταρα και έκανα και παραφυάδες μεγαλύτερες σε πενταράκια – εξαράκια. Αφού τελείωσα τις υπόλοιπες δουλειές στα δύο μελισσοκομεία ξεκίνησα την τοποθέτηση των βασιλοκυττάρων στις θέσεις τους .
Τύλιξα το βασιλοκύτταρο προσεκτικά  με αλουμινόχαρτο 
Έκανα ένα Γ σαν άγκιστρο στην επάνω άκρη του Το άλειψα με λίγο μέλι και το κάρφωσα στην πλευρά του πλαισίου με τον γόνο λίγο πάνω από την μέση.Το ίδιο επαναλύφθηκε και στα μικρά κυψελίδια τα οποία όπως θα δείτε είχαν ξεκινήσει βασιλοκελιά .Φέτος , μετά τις πεντάρες – εξάρες – δεκάρες κυψέλες και λίγο πριν (τον επόμενο χρόνο) τις δωδεκάρες έφτιαξα και ξεκίνησα να χρησιμοποιώ μερικές κυψέλες των οχτώ πλαισίων. Αφορμή η περιέργεια και τα πολύ καλά λόγια που μου είπε για δαύτες ο καλός φίλος Αντώνης  Κανάκης, πρόεδρος του μελισσοκομικού Συλλόγου Σαλαμίνας.


Να σας δείξω και το μελισσοκομείο μου από μακριά 

Αλλά και τον χώρο με τις παραφυάδες
Για το στεγασμένο μελισσοκομείο θέλω να αναφερθώ σε επόμενη ανάρτηση, γενικά απόδωσε τα προσδοκώμενα αλλά θέλει κατασκευαστικές βελτιώσεις.

Καλή συνέχεια παιδιά και καλή δύναμη σωματική και ψυχική.


12 σχόλια:

toadstul είπε...

Ο τίτλος μου θύμισε το γνωστό ''keep walking''.
Πάντα ακούραστος πολυμήχανος και ανήσυχος!!
Καλή συνέχεια με της μελισσοκομικές περιπέτειες σου!! ;-)

glam είπε...

Μάστορα , μια λέξη θα πω μόνο: Κουκλί!

glam είπε...

Μάστορα , μια λέξη θα πω μόνο: Κουκλί!

glam είπε...

Μάστορα , μια λέξη θα πω μόνο: Κουκλί!

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Τέλεια!!!!
Καλή συνέχεια Μάστορα.

Beekeeper είπε...

Oι Βασιλοπούλες ε? χαχα! και μετά λες για τη Στελλα και την Ελένη... Τεσπα.
1. Γεια στα χέρια σου και να το πας το μελισσοκομείο σε διαγωνισμό για το πιο περιποιημένο
2.Σιγα και μην περιμεναμε να μας σωσουν με σταυρωμένα χέρια. Αμα δεν τρεχουμε απο μονοι μας δεν μας σωζει κανεις. Καλα κάνεις κι εχεις το χαβά σου.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Άγγελε σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Glam σε ευχαριστώ τριπλά.

Θεοδόση δάσκαλε , ταπεινά ευχαριστώ.

Και πάμε τώρα στον καλό μας φίλο τον Κώστα, που μου αρέσει να πειράζω και να μου ανταποδίδει. Έτσι Κωστή , μόνοι μας θα σωθούμε, με δουλειά και συνεργασία μεταξύ μας.

Dimitris Ninis είπε...

Γεια σου Κώστα με τα ωραία πράγματα που φτιάχνεις .Το χωράφι έχει ομορφύνει πολύ από τότε που πέρασα εγώ ,έχεις βάλει την πινελιά σου …..

Τάκης Κοντούλης είπε...

Κωστα πολυ καλη δουλεια, συνεχισε να μας προσφερεις αυτες τις ομορφες αναρτησεις,καλη συνεχεια !!!

MELITASOS είπε...

Κώστα είσαι και ο πρώτος με μελισσόσπιτο, μπράβο σου.

Τα βασιλοκέλια με το αλουμινόχαρτο τα καβαλάνε οι μέλισσες ή δεν το έχουν ανάγκη πλεον λόγω ζέστης?

Εξυπνη ιδέα για το χτίσιμο των μικρών τελάρων.

χριστοφορος είπε...

εσυ τουλαχιστον εισαι παντα μεσα στο θεμα μας. συγχαρητηρια'''''

Κωνσταντινος Αγγελόπουλος είπε...

Συγχαρητήρια Κώστα η δουλειά σου σε γεμίζει και αυτό έχει μεγάλη αξία