Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Β.1.11. Κλειστή βάση κυψέλης 10 πλαισίων από τάβλες ελάτης 20mm και πηχάκι 20 Χ 20mm


Υλικά :

Δύο  τμήματα από τάβλα ελάτης   πάχους  20mm   με πλάτος 150mm και μήκος 413mm    
Δυο  τμήματα από τάβλα ελάτης   πάχους  20mm   με πλάτος 120mm και μήκος 413mm                                                                                                                                               
Δύο τμήματα πηχάκι από έλατο 20mm X 20mm μήκους 508mm                                               
Ένα τμήμα  πηχάκι από έλατο 20mm X 20mm μήκους 373mm                                              
Δύο τμήματα δοκαράκι από έλατο 35mm X 40mm με μήκος 520mm                                     
 Ένα πηχάκι από έλατο 20mm X 20mm μήκους  383mm,  ξυλόβιδες 35Χ3,5mm και 30Χ3,0mm 
ή δίχαλα μήκους 30 mm και κόλλα ακρυλική


Προετοιμασία:

Στο ένα τμήμα από τάβλα ελάτης με μήκος 413mm  θα αφαιρέσουμε με ένα ρούτερ ένα τμήμα 10mm X 10mm κατά μήκος της  μίας πλευράς του  , διάστασης  413mm,  για να ορίσουμε την σανίδα πτήσης  (σχέδιο).


Στα δύο δοκαράκια  35Χ40mm με μήκος 520mm , θα αφαιρέσουμε εάν επιθυμούμε , ένα τμήμα 10Χ10mm με γωνία 45ο στo  ύψος των 35mm , δημιουργώντας ένα φάλτσο στην πλευρά που θα έρχεται σε επαφή με το έδαφος .

Τα δοκαράκια που θα χρησιμοποιήσουμε για πόδια στις επόμενες βάσεις , από τάβλες πάχους 20mm , θα έχουν ύψος 35mm για να επιτύχουμε ίδιο τελικό ύψος σε όλες τις βάσεις μας.

(20mm το πηχάκι + 15mm το κόντρα πλακέ + 40mm ύψος ποδιού = 75mm είχαμε ύψος από το έδαφος

20mm το πηχάκι + 20mm η τάβλα  + 35mm ύψος ποδιού = 75mm έχουμε ύψος από το έδαφος)



Τελευταία εργασία στην προετοιμασία των τμημάτων της βάσης είναι η κατεργασία του τμήματος από πηχάκι 20Χ20mm που προορίζετε για την είσοδο . Το τμήμα αυτό μήκους 383mm , αφού επιλέξουμε το μήκος του ανοίγματος που επιθυμούμε να έχει η είσοδός , θα το κόψουμε με γωνία 45ο δημιουργώντας τα τρία μέρη της εισόδου , δύο σταθερά κι ένα κινητό .

Αν επιλέξουμε το άνοιγμα της εισόδου να έχει μήκος 135mm (1/3 της πλευράς) τότε θα σημειώσουμε και θα κόψουμε το πηχάκι αυτό όπως φαίνεται στο πιο κάτω σχέδιο .
 Το αρχικό μήκος του τμήματος ήταν 383mm , μετά την κοπή τα τρία τμήματα που θα σχηματιστούν θα έχουν συνολικό μήκος 373mm , όσο το εσωτερικό πλάτος  της βάσης .

Συναρμολόγηση

Η συναρμολόγηση θα ξεκινήσει με  την τοποθέτηση των τμημάτων από τάβλες στην επιφάνεια εργασίας . Πρώτο στην πίσω πλευρά της υπό κατασκευή  βάσης θα τοποθετήσουμε το τμήμα με πλάτος 150mm που δεν έχει το φάλτσο , δεύτερο και τρίτο τα τμήματα με πλάτος 120mm τελευταίο αυτό με πλάτος 150mm με το φάλτσο στην εξωτερική του πλευρά.



Η σύνδεση των τριών περιμετρικών τμημάτων από πηχάκι  20X20mm θα γίνει με το καρφωτικό (αέρος ή ηλεκτρικό) και χρησιμοποιώντας δίχαλα μήκους 30mm ή 35mm  , προσέχοντας την ασφάλεια μας  ή  χρησιμοποιώντας βίδες 35Χ3,0mm αφού πρώτα ξετρυπήσουμε τα σημεία από τα οποία θα περάσουν από το πηχάκι με ένα τρυπανάκι 2mm

Θα απλώσουμε κόλλα στο πηχάκι  σε όλο το μήκος του και θα το τοποθετήσουμε επάνω στις τάβλες , προσπαθώντας όλα να εφάπτονται  στις δύο γωνίες της επιφάνειας εργασίας . Έχοντας  στο ένα χέρι το καρφωτικό ή το δραπανοκατσάβιδου και πιέζοντας προς τις γωνίες αλουμινίου με το άλλο χέρι αρχίζουμε την σύνδεση των τμημάτων με το πηχάκι.

Οι συνδετήρες  αν είναι  δίχαλα θα πρέπει να τοποθετηθούν τρεις ανά τμήμα τάβλας , περίπου κάθε 30 ή 40mm (σχέδιο). 



Αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε  βίδες στην σύνδεση των τμημάτων θα πρέπει να ξετρυπήσουμε τα πηχάκια πριν την σύνδεση και θα τοποθετήσουμε τρείς  βίδες  στο πρώτο και το τελευταίο τμήμα  και από δύο στα μεσαία τμήματα στις αποστάσεις περίπου που φαίνονται στο πιο κάτω σχέδιο.


Στο πηχάκι που θα τοποθετήσουμε  στο πίσω μέρος της βάσης  θα τοποθετήσουμε τους πρώτους συνδέσμους σε απόσταση 30mm από τα άκρα , αν χρησιμοποιήσουμε βίδες θα τοποθετήσουμε ακόμα τρείς , αν χρησιμοποιήσουμε δίχαλα ,ακόμα πέντε  δίχαλα σε σχεδόν ίσες αποστάσεις μεταξύ τους.


Βίδες και δίχαλα 



Το επόμενο πηχάκι 20Χ20mm θα τοποθετηθεί όπως ακριβός  και το πρώτο.

Σειρά έχει η τοποθέτηση των πλαϊνών τμημάτων της εισόδου στην βάση και το βίδωμα τους στην πρώτη τάβλα.  Στην τοποθέτηση αυτών θα μας βοηθήσει  ξανά  να κρατήσουμε  στην ευθεία τα τμήματα της εισόδου μια  ευθύγραμμη ξύλινη πήχη η οποία θα ακουμπά στα ήδη καρφωμένα πλαϊνά της βάσης .
Τα πλαϊνά της εισόδου τμήματα θα τοποθετηθούν στην βάση με κόλλα και βίδες 3,0Χ35mm αφού πρώτα ξετρυπήσουμε τα τμήματα σε σημεία που απέχουν 20mm από το ίσιο  άκρο και 30mm από το άκρο με γωνία 45ο  (σχέδιο)


Τα πόδια της βάσης είναι αυτά που θα τοποθετηθούν και θα ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής της βάσης  . Θα τοποθετήσουμε τα πόδια στην βάση έτσι ώστε αυτά να εφάπτονται στο πίσω μέρος της και σε απόσταση 40mm  από την πλαϊνή πλευρά της  (σχέδιο) .
Εσωτερικά της βάσης θα χαράξουμε μια ευθεία με ένα μολύβι σε απόσταση 40mm από την εσωτερική της πλευρά . Η ευθεία θα ξεκινά εσωτερικά της πίσω πλευράς και θα τελειώνει εσωτερικά του πλαϊνού τμήματος της εισόδου, πάνω σε αυτήν θα βιδώσουμε την βάση με τα πόδια (σχέδιο) .

 Οι βίδες των  35Χ3,5mm , που  έχει υπολογιστεί να πέσουν στο κέντρο του 35Χ40mm ποδιού από κάτω , θα ξεκινούν 18mm και 40mm από την εμπρός και την πίσω πλευρά αντίστοιχα  φροντίζοντας να έχουμε δύο βίδες ανά τμήμα τάβλας , δηλαδή θα τοποθετήσουμε τις υπόλοιπες ανά 60mm περίπου.

Στην τοποθέτηση αυτή δεν θα χρησιμοποιήσουμε κόλλα για να μπορούμε εύκολα να αντικαταστήσουμε τα πόδια αν χρειαστεί στο μέλλον .


Σχόλιο:

Πολύ εύκολή και σταθερή κατασκευή , μπορεί να ολοκληρωθεί με την χρήση μόνο ενός επαναφορτιζόμενου δραπανοκατσάβιδου αν προμηθευτούμε τα τμήματα έτοιμα .
Δεν παύει όμως να χρειάζεται προσοχή στις ενώσεις ή στην χρήση εργαλείων όπως του καρφωτικού που εύκολα μπορεί να μας τραυματίσει αν δεν προσέξουμε .
Το πλαϊνό προφίλ  της κατασκευής πρέπει να λειανθεί με επιμέλεια και οι πολλές  ξεχωριστές επιφάνειες να γίνουν μια ενιαία για την αποφυγή του  κινδύνου εισροής νερού .
Είναι η οικονομικότερη κλειστή βάση που μπορούμε να κατασκευάσουμε και αν την περιποιηθούμε στην κατασκευή και συντήρηση θα την έχουμε στις κυψέλες μας για πάντα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: