Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Α.1.5. Καμπτής - Στράντζα ελασμάτων πολύ μικρού πάχους .


Υλικά :

Ένα τμήμα κόντρα πλακέ πάχους 21mm , πλάτους 120mm και μήκους 760mm
ένα τμήμα κόντρα πλακέ πάχους 21mm, πλάτους 80mm και μήκους 760mm
ένα τμήμα κόντρα πλακέ πάχους 21mm, πλάτους 70mm και μήκους 660mm
ένα τμήμα ελάσματος γαλβανιζέ πάχους  3mm πλάτους 80mm και μήκους 600mm
δύο τμήματα ελάσματος γαλβανιζέ πάχους 3mm πλάτους 50mm και μήκους 600mm
δύο βίδες διαμέτρου 8mm και μήκους 70mm
δύο παξιμάδια «πεταλούδες» 8mm και δύο μεντεσέδες  inox 40 Χ 60mm.  




Προετοιμασία



Στο τμήμα από κόντρα πλακέ με πλάτος 120mm και μήκος 760mm θα ορίσουμε δύο σημεία (ένα σε κάθε πλευρά του μήκους του) . Από τα σημεία αυτά θα περάσουν οι βίδες των 8mm και θα απέχουν 70mm και 47mm από τις πλευρές του τμήματος (σχέδιο).


Τα σημεία αυτά θα τα ξετρυπήσουμε με ένα τρυπάνι 8mm και θα μεγαλώσουμε αυτήν τρύπα στα 16mm έως το μισό του πάχους του ξύλου, δηλαδή 10mm για μπορέσουμε εκεί να ¨κρύψουμε¨ το κεφάλι της βίδας των 8mm .

H στράντζα που θα κατασκευάσουμε θα λειτουργεί εφαρμοσμένη με ξυλουργικούς σφιγκτήρες στο πάγκο εργασίας και για την καλή εφαρμογή της σε αυτόν θα πρέπει να μην εξέχουν οι βίδες, στην βάση της, από την υπόλοιπη κατασκευή.  




Στο τμήμα κόντρα πλακέ , πλάτους 70mm και μήκους 660mm θα αφαιρέσουμε με την βοήθεια ενός ρούτερ ή ενός επιτραπέζιου δίσκου κοπής , με γωνία 45ο , ένα τμήμα  επιφάνειας 20 Χ 20mm  , κατά μήκος των  660mm,  ( επόμενα σχέδια ).
Με την αφαίρεση αυτή δημιουργήσαμε την «κόψη» της στράντζας .



Στο ίδιο τμήμα αλλά στην άλλη πλευρά από αυτήν που εργαστήκαμε πριν , θα σημειώσουμε δύο σημεία (ένα σε κάθε πλευρά των 660mm) . Τα σημεία αυτά θα απέχουν 28mm από την πλευρά των 660mm και 19mm από την πλευρά των 70mm , ενώ μεταξύ τους τα σημεία θα πρέπει να απέχουν 520mm .

Στο σημείο αυτό πρέπει να δώσουμε προσοχή στις μετρήσεις και στο ξετρύπημα που ακολουθεί γιατί τα σημεία αυτά θα συνδεθούν με τα προηγούμενα (αυτά που ξετρυπήσαμε στο τμήμα μήκους 760 ) με τις βίδες των 8mm  και θα πρέπει να ταιριάζουν απόλυτα.



Αφού με προσοχή ορίσαμε τα δύο σημεία προηγουμένως , θα τα ξετρυπήσουμε με ένα τρυπάνι 8mm .

 Έχουμε σχεδόν τελειώσει με την προετοιμασία των ξύλινων τμημάτων της κατασκευής και θα συνεχίσουμε με την προετοιμασία  των μεταλλικών τμημάτων .


Στα δύο τμήματα από έλασμα πλάτους 50mm θα σημειώσουμε από τρία σημεία στο καθένα , τα τέσσερα (ανά δύο)   θα απέχουν 30mm από τις άκρες των τμημάτων και τα υπόλοιπα δύο θα είναι στο κέντρο τους ή σε απόσταση 270mm από τα πρώτα . Όλα τα σημεία θα τα σημειώσουμε στο κέντρο των 50mm , δηλαδή θα απέχουν 25mm από τις άκρες του μήκους των 600mm κάθε τμήματος .


Τα σημεία που σημειώσαμε στα ελάσματα θα τα ξετρυπήσουμε με ένα τρυπάνι 4mm  και θα φτιάξουμε μια «φωλιά» φρεζάροντας τα με ένα τρυπάνι 8mm

Οι βίδες που θα χρησιμοποιήσουμε για να βιδώσουμε τα ελάσματα στα ξύλινα μέρη της κατασκευής θα είναι απλές ξυλόβιδες  3,5mm διάμετρο Χ 18 ή 20mm μήκος .
 Οι βίδες αυτές θα πρέπει να μην εξέχουν της μεταλλικής επιφάνειας , για τον λόγο θα γίνει και το φρεζάρισμα με το τρυπάνι των 8mm .

( Για να μπορεί να γίνει το φρεζάρισμα χρησιμοποιούμε έλασμα πάχους 3mm ενώ θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και λεπτότερο.)

H ίδια ακριβός εργασία (ξετρύπημα και φρεζάρισμα) θα γίνει και στο έλασμα με πλάτος 80mm, με την διαφορά ότι εδώ λόγο του μεγαλύτερου πλάτους θα χρησιμοποιήσουμε μια σειρά περισσότερες βίδες (παρακάτω σχέδια) και οι δύο σειρές θα απέχουν 50mm από το μήκος των 600mm.




Συναρμολόγηση :


Το πρώτο τμήμα που θα συναρμολογήσουμε είναι το επάνω τμήμα της στράντζας δηλαδή το τμήμα από κόντρα πλακέ που πλανίσαμε δημιουργώντας την «κόψη» της και το ένα από τα δύο ελάσματα με πλάτος 50mm .
Στον πάγκο εργασίας θα τοποθετήσουμε το τμήμα του ξύλου με το πλάτος των 70mm προς τα επάνω , τότε θα εφαρμόσουμε το έλασμα σε αυτό , σε απόσταση 30mm από     τις άκρες των 660mm του μήκους του και σε απόσταση 22mm από την άκρη του πλάτους των 70mm . (επόμενα σχέδια)




Κατά την τοποθέτηση θα πρέπει να προσέξουμε έτσι ώστε το έλασμα να προεξέχει της ξύλινης επιφάνειας , στην πλευρά της «κόψης» , κατά 2mm .  



Σειρά έχει η σύνδεση  του μεγαλύτερου σε πλάτος ελάσματος με το μεγαλύτερο σε πλάτος τμήμα κόντρα πλακέ . Θα τοποθετήσουμε την ξύλινη επιφάνεια στον πάγκο εργασίας και θα εφαρμόσουμε επάνω σε αυτήν την μεταλλική επιφάνεια έτσι ώστε και οι δύο να εφάπτονται μεταξύ τους , στην πλευρά των 760mm , που οι τρύπες που δημιουργήσαμε για τις βίδες των 8mm απέχουν 47mm (κέντρο τρύπας) . (σχέδιο)



Μοιράζοντας τις αποστάσεις θα βιδώσουμε το έλασμα στην ξύλινη επιφάνεια όταν αυτό θα απέχει 80mm από τα  άκρα του μήκους των 760mm και 40mm  στο πλάτος των 120mm (σχέδιο).


Τώρα θα συνδέσουμε το δεύτερο έλασμα πλάτους 50mm με το τμήμα κόντρα πλακέ πλάτους 80mm και μήκους 760mm .


 Θα τοποθετήσουμε το ξύλινο τμήμα στον πάγκο εργασίας και πάνω σε αυτό θα εφαρμόσουμε το έλασμα έτσι ώστε αυτά να εφάπτονται , όπως και πριν , στο μήκος των 760mm . Το έλασμα θα βιδωθεί με το κόντρα πλακέ όταν απέχει 80mm από τα  άκρα του μήκους των 760mm (πιο πάνω σχέδιο).

Λίγο πριν την τελική συναρμολόγηση θα εξετάσουμε όλες τις βίδες με τις οποίες τοποθετήσαμε τις μεταλλικές επιφάνειες στις ξύλινες , δεν θα πρέπει καμία βίδα να εξέχει της μεταλλικής επιφάνειας στην οποία είναι τοποθετημένη . Ίσως χρειαστεί με ένα ψιλό γυαλόχαρτο να τρίψουμε τις επιφάνειες αυτές έτσι ώστε να μην εξέχει τίποτα στα σημεία αυτά.  

Τώρα θα φέρουμε κοντά τα δύο τμήματα της κατασκευής ,όχι αυτό με την «κόψη», με τέτοιο τρόπο που να συναντιόνται οι μεταλλικές τους επιφάνειες (σχέδιο) .
                                 Θα τα φέρουμε τόσο κοντά ώστε το μεταξύ τους κενό να είναι 3mm.




Τότε θα τα ενώσουμε μεταξύ τους χρησιμοποιώντας τους μεταλλικούς μεντεσέδες που αναφέρονται στην αρχή , δίνοντας προσοχή στην διατήρηση του κενού των 3mm.

Οι μεντεσέδες θα τοποθετηθούν κοντά στις μεταλλικές επιφάνειες της κατασκευής σε απόσταση 5 - 6 mm.



Την τελική μορφή στην κατασκευή θα δώσει η τοποθέτηση του τρίτου τμήματος το οποίο , αν έχουμε ακολουθήσει τις παραπάνω οδηγίες , οδηγούμενο από τις βίδες των 8 mm θα τοποθετηθεί μόνο του σε απόσταση 2mm πιο πίσω από το κενό των 3mm μεταξύ των πρώτων επιφανειών (σχέδιο).



Αν δηλαδή τοποθετήσουμε τις βίδες των 8mm στα σημεία που προορίζονται για αυτές στο μεγάλο τμήμα της κατασκευής και τοποθετήσουμε σε αυτό το τμήμα με την «κόψη» τότε θα πρέπει οι δύο μεταλλικές επιφάνειες να απέχουν μεταξύ τους 2mm


Η κατασκευή μας έχει ολοκληρωθεί και μπορούμε πλέον να κάμπτουμε ελάσματα μικρού πάχους που θα χρησιμοποιήσουμε στις μελισσοκομικές  κατασκευές μας .

Η κάμψη των ελασμάτων μπορεί να γίνει με δύο απλούς τρόπους

α) Σημαδεύοντας το έλασμα στο σημείο που πρόκειται να καμφθεί  



Ας θεωρήσουμε πως επιθυμούμε να κάμψουμε ένα τμήμα ελάσματος πάχους 0.25mm
πλάτους 30mm και μήκους 373mm , το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε στον πλαισιοφορέα ορόφου 10 πλαισίων .

Το έλασμα θα πρέπει να καμφθεί στο πλάτος των 30mm και να δημιουργήσουμε μια γωνία με πλευρές 10mm και 20mm , έτσι θα χαράξουμε μια ευθεία που θα απέχει 10mm από την άκρη των 30mm κατά μήκος των 373mm (προηγούμενο σχέδιο) . Θα το εισάγουμε στην στράντζα έως το σημείο που η ευθεία που χαράξαμε πριν συναντήσει την μεταλλική επιφάνεια της «κόψης».


Τότε θα ανασηκώσουμε το κινητό μέρος της κατασκευής και θα κάμψουμε το έλασμα του πλαισιοφορέα .(επόμενα σχέδια)






β) Χρησιμοποιώντας ένα μέτρο εντός της στράντζας .

 Σε περίπτωση που θέλουμε να κάμψουμε περισσότερα των δύο ή τριών ελασμάτων  και για να μην σημειώνουμε κάθε έλασμα ξεχωριστά θα μπορούσαμε να εργαστούμε ως έξης :



Θα ανασηκώσουμε το τμήμα με την κόψη και θα τοποθετήσουμε σταθερά εντός της κατασκευής ένα ευθύγραμμο τμήμα από έλασμα ή πλαστικό πάχους έως 2mm , σε απόσταση 20mm από το κενό των 3mm .

Όταν τοποθετήσουμε και βιδώσουμε την κόψη ξανά στην θέση της θα εγκλωβίσουμε το ευθύγραμμο τμήμα από έλασμα ή πλαστικό σταθερά στην απόσταση 




 Έτσι , με τον τρόπο αυτό , αν εισάγουμε ένα έλασμα στην κατασκευή μας και ανασηκώσουμε το κινητό μέρος της , αυτό θα καμφθεί σε απόσταση 20mm από την άκρη του . 



Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να κάμψουμε από  έλασμα του πλαισιοφορέα έως το έλασμα για τα καπάκια των κυψελών μας .



Καλό Σαββατοκύριακο και καλές κατασκευές .


Δεν υπάρχουν σχόλια: